Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

5 vadon élő növény, amelyek halálosak lehetnek, és 5, amelyek életmentők lehetnek

5 Vadon élő Növény, Amelyek Halálosak Lehetnek, és 5, Amelyek életmentők Lehetnek

Az Egyesült Államokban minden évben körülbelül 100.000 sürgősségi beavatkozást igényelnek mérgező növények fogyasztása miatt. Ahhoz, hogy ne váljunk ilyen növények áldozatává, ismerkedjünk meg jobban néhányukkal a következő összeállításban.

1. Biztonságos: Raflézia

A világ legnagyobb virága, amely ráadásul hasznos is. Délkelet Ázsia dzsungeleiben őshonos, a helyiek a szülés utáni visszanyerés célokra használják, mert megállítja a belső vérzéseket és segíti a méh összehúzódását. Sajnálatos módon csupán néhány napig virágzik, és a második világháború óta a 13 raflézia fajból már 2 kihalt.

2. Biztonságos: Wolffia globosa

Az apró növény a világ legkisebbje, amely a tavak felszínét borítja, és időnként akváriumokat díszíti. Rendkívüli tápértékkel rendelkezik. Ha megfőzheted, olyan ízeket érezhetsz, mint a kelkáposzta. Továbbá, a növényben nagy mennyiségű A-, B2-, B6- és C-vitamin, valamint nikotinsav található, és mindössze 5% zsírt tartalmaz.

3. Biztonságos: Aloe vera

Az aloe vera felhasználása számos területen előfordulhat. Segíthet számos bőrproblémán, emellett antioxidáns és antibakteriális hatásai is vannak. Égési sérüléseket is gyógyít. Meg lehet enni (a vadonban például segít a kiszáradás elkerülésében), pakolásként és gyógynövényként is használható.

4. Biztonságos: Közönséges aszat

Megmenthet minket az éhezéstől a gyökerével, leveleivel és virágaival. Orvosi célokra is alkalmazható, például vérző aranyér kezelésére. A növény egészét kell felhasználni egy főzet elkészítéséhez, majd belsejében vagy külsőleg alkalmazni. Rendkívül hasznos a tűzgyújtás során is, mivel szárítás után nagyon gyúlékony.

5. Biztonságos: Sugártalan székfű

Generációk óta egyik kedvenc “csemege” a túrázók számára. Növeli az energiaszintet és tele van tápanyagokkal. Könnyű összetéveszteni a kamillával, de ha ez történik, nem okoz bajt, csak egy kissé keserűbb ízt…

A kamillához hasonlóan nagyon jó teát lehet belőle készíteni, és ha a bőrödet bevoned vele, rovarriasztóként is működik.

6. Veszélyes: Csípős parásgereben

Ez a gomba „vérző” látványa is elég jól mutatja, hogy nem barátságos növénnyel van dolgunk. Európában és Észak-Amerikában is megtalálható, és nem ehető. Bár nem halálosan mérgező, de fogyasztása keserű bors ízű és hányingert okoz, valamint serkenti a nyelési reflexet, amely kiszáradáshoz vezethet.

7. Veszélyes: Piros csészegomba

Bár nagyon látványos gomba, mégsem ehető. A legjobb, amit tehetsz, hogy belemeríted a kelyhét egy patakba és pohárként használod. Észak-Amerika egyes területein gyakori, és nagy mennyiségben okozhat károkat. Alacsony az értékes tápanyagtartalma és nagyon száraz.

8. Veszélyes: Fehér kígyógyökér

Ez az ártalmatlannak kinéző növény okozta Abraham Lincoln anyja, Nancy Hanks, és sok más ember halálát. Annyira mérgező, hogy még a tehenek tején keresztül is halált okoz. A mérgezés tünetei brutálisak, és többségük halállal végződik. A tejben található nagy mennyiségben előforduló mérgező anyag miatt nőtt annyira a kockázat.

9. Veszélyes: Angyaltrombita

Bár a neve angyali, soha ne egyél belőle! Bénulást, hallucinációkat és halált okozhat. Manapság egyre több kertben találkozhatunk vele, de csak akkor ültessük, ha sem gyermek, sem állat nem férhet hozzá.

10. Veszélyes: Nadragulya

Egy gyermek már attól meghalhat, ha csupán 2 szem bogyót megeszik róla. A növény levelei és gyökerei meg mérgezőek, gyakorlatilag nincs olyan része, amely nem lenne káros.

The post 5 vadon élő növény, amelyek halálosak lehetnek, és 5, amelyek életmentők lehetnek appeared first on Bikuci.hu.This post first appeared on Bikuci.hu, please read the originial post: here

Share the post

5 vadon élő növény, amelyek halálosak lehetnek, és 5, amelyek életmentők lehetnek

×