Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

APA YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG MINYAK WANGI

APAKAH JENIS MINYAK WANGI ANDA GUNAKAN?

Saya jika berjalan mahupun ke pejabat antara wajib saya pastikan adalah dengan menyembur Minyak Wangi pada diriku. Bukan saya sahaja kan yang memakai minyak wangi setiap hari.


 MINYAK WANGI


Pelbagai wangian yang dijual di pasaran untuk pengguna yang meminati wangian untuk disembur pada diri mereka mahupun wangian yang digunakan pada mana - mana ruang dirumah atau pun kereta. Tapi mnugkin ramai pengguna tidak tahu kesan penggunaan minyak wangi sekiranya pengguna tidak bijak dalam pemilihan minyak wangi sekiranya minyak wangi yang dibeli adalah jenis berakohol yang tidak diketahui.

Ada antara minyak wangi sekiranya digunakan secara berlebihan berkemungkinan boleh medatangkan kesan bahaya sekiranya digunakan secara berlebihan pada kesihatan. Ini kerana kandungan bahan yang terdapat pada minyak wangi yang asli mahupun sintektik dan bahan pelarut mengandungi bahan kimia sebanyak 1 hingga 30 peratus kepada mana - mana jenis wangian yang ada di pasaran.


 MINYAK WANGI

Namun berdasarkan kajian yang dilakukan pada minyak wangi diman didapati terdapat 95% bahan kimia yang ada di dalam bahaya yang digunakan untuk pengeluaran minyak wangi dalah seperti bahan kimia sintetik daripada jenis petroleum seperti terbitan, benzena, aldehid dan bahan kimia toksik lain.

Mari kita lihat penerangan akan bahan kimia yang terkandung dalm miyak wangi yang digunakan oleh hampir semua pengguna.

 MINYAK WANGI


Sperti yang diterangkan pada gamabr diatas kesemua contoh bahan kimia di dalam produk wangian seperti minyak wangi, penyegar udara, sabun pencuci pinggan mangkuk, pewarna dan pencuci kuku, penyembur rambut, penyembur badan, produk kosmetik, syampu, sabun, peluntur pakaian dan pelembut pakaian, detergen dan potpuri.


KESAN KEPADA KESIHATAN

Kesan sampigan kepada hampir semua pengguna adalah pada sistem pernafasan adalah seperti penyegar udara, semburan wangian badan dan rambut, pengilat kuku dan pelarutnya serta lain-lain. Semburan, wap atau gas bahan kimia ini akan memasuki saluran pernafasan dan memberi kesan kepada bahagian hidung, tekak, paru-paru dan seterusnya ke bahagian anggota badan lain melalui sistem peredaran darah.

Bagi individu yang mempuyai kulit yang mudah sensitif juga akan memberi kesan pada kulit mereka seperti keradangan dan bahan toksik yang meresap melalui sistem kulit hingga ke saluran sistem darah.


TIPS


1. Rujuk label pada bahan yang terkandug dalam bahan minyak wangi.

2. Rujuk pada Pihak yang berkenaaan jika ada keraguan pada bahan minyak wangi seperti Pusat Racun Negara.
3. SimpL Reminder "TIDAK SEMUA MIYAK WANGI YANG DIBELI ADALAH BAIK UNTUK PENGGUNA" -->> Klik Sini

p/s 😐😐😐
Latest Blog : http://ladyofphilotherianism.blogspot.com


This post first appeared on If WrItInG Is ThErApY ThEn I Am In!!, please read the originial post: here

Share the post

APA YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG MINYAK WANGI

×

Subscribe to If Writing Is Therapy Then I Am In!!

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×