Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

SATURDAY WEEKEND AT SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN


#LatePost
#LateUpload

Saturday Life with Family...

Bagi yang tidak pernah pergi why don't you bring families and have fun at this place. While most of us only see cowboys and their places in the movies, Sabandar Leisure RIDES designed to bring the cowboy scene alive without the cowboys unless you wanna dressed like one! Yehaaaa

Location is about 30 Minute from KK. Not far from Tambalang Royal Sabah Turf Club. Just the same road to this place. Siapa tau tempat lumba Kuda nie semestinya tidak susah hendak mencari tempat nie. Tak pun..What Technology is for? use the Waze. Ekeke


SABANDAR LEISURE RIDES, TUARAN, SABAH

COWBOY TOWN

A Paradise for the Discerning Few


 SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Pintu Utama menghala masuk ke dalam lokasi.

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN
SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN
Ambik gambar dari atas kereta..Nasib kereta jenis 4WD kira senang ler mo amik pic nie. Kawasan Horse Ride yang bakal dibuka petang sikit ketika time redup - redup. Yeap Horse Riding Session is not open yet at that time.









Masih di atas kereta. Cuaca menandakan seperti mo hujan tapi Syukur sesungguhnya Allah melindung umatnya ketika kami kesini cuaca seakan berubah menunjukkan hari tidak jadi hujan. Yes this place is one of perfect picture destination.




SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN


 SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN


SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN


Nie dia Bangunan Ala Cowboy Town. Time kami tiba masih belum berapa ramai lagi pengunjung so can say parking time nie memang senangler malah tidak jauh sangat mo berjalan. About 3 minutes like that. Memang seakan feel like in Cowboy Town zaman dulu - dulu cuma yang nie dimodernkan dah..Ekekeke So can say you feel a bit Like In TEXAS TOWN in US. 😜😜


SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Semestinya tidak mahu ketinggalan untuk bergambar even bahang panas tu terasa juga ler.
What can you do while in this plcace?




SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN
One of the attraction untuk para pengunjung dimana terletaknya kereta antik zaman 50 - an yang masih kelihatan cantik. Budak kecik tu? Haha si Anak Buah juga tak mo kalah siap pose depan kereta lagi..Ekekeke Si anuty nie lum sempat pose lagi tau. ekeke 


SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN
SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

 On the Left and Right...Who?? Me?? Yeap that is me... The Radenotion Blogger Lady


SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Hah Baca tu..Ekeke di bahagian belakang bangsal diman kuda - kuda ditempatkan



SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Lorong laluan untuk para pengunjung


SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Nie? Hah seakan tau aku  nak ambik gambarnya..Pose cantik kan..
If you feel free to feed the Horses
RM2 for each tuft of Grasses

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Kuda antara Haiwan kesayangan aku. Haha Takut? tedalah ketakutan dalam diri aku Jika bagi makan kuda nie..Even kena warning jaga kena gigit...lol 

 SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Aku lebih kesian dengan kuda - kuda nie dari manusia - manusia yang menyesatkan diriku..
Tempat nie ok jika ingin beriadah bersama kuda - kuda nie. Cuma pity the management tak berapa bagus kerana aku sendiri nampak ada antara kuda - kuda ini kurus dan tidak terurus...Tengoklah betapa kelaparan kuda ini.

Remind me one of the  Horse Range di kinarut yamg dipunyai oleh salah saeorang orang kenamaan di sabah dulu yang mana boleh dikatakan selalu aku kunjungi tapi diarahkan tutup kerana pengurusan yang teruk sehingga menyebabkan kematian kepada beberapa kuda di range tersebut.

I hope the owner of this place take care of the welfare all of Horse under his management not just for the profit from the visitors.

SATSABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Haha kena snap..


SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Aku sibuk melayan kerenah anak - nak buah yang juga excited seperti aku dimana suka akan haiwan..Haha anak buah aku nie ada mewarisi bakat menyayangi Haiwan...Copy cat dari ku..Lol

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Hahah sesi mengagihkan rumput kepada anak buah untuk diberi makan kepada kuda ini

 SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Yang nie Pony..tapi dah dewasa ler juga dalam umur budak sekolah rendah..ahah

 SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Aku kalo bab haiwan wakak memang lupa keadaan sekeliling.

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Hah yang nie SUNNY BOY..
Nampak ganas tapi sebenarnya jinak dan mudah dipegang..Suka diusap tau...Malah jika dipanggil akan berpaling pada anda. I spent my time nearly 20 minutes with Sunny Boy.

 SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

See that..I call him..Terus berpaling pada diriku..


SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN


Yang nie signboard to kawasan Bakau..Jeti untuk pejalan kaki yang menghargai alam sekitar.

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN


At the back is the Bamboo Cafe.
Food not bad.Cuma kurang variety of food.But one more thing jika tak dapat merasa makanan tempatan sabah so anda boleh ler lepak sini sambil merasa beberapa makanan tempatan sabah..Antaranya Hinava.Time nie..wakak panas - panas nie aku memang tak lalu makan nasi..The Ice Cream memang sedap..

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Bamboo Cafe..Memang santai cuma perlu dibesarkan coz jika peak time memang tak muat ler

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN




Jeti untuk pejalan kaki..Boleh tahanlah jika anda tahan berjalan

A place where you can seat back and relax while be close to nature. It’s a big area to have a good nature walk

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN


Pondok Kraftangan

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN


 I like how the platform is designed, leaving the trees to grow. Yang nie juga ruang untuk santai sambil makan atau minum tapi time nie lum dibuka lagi..ekeke

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN


I like the architecture cara management untuk kawasan bakau nie..

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN


Peak time..Memang dah makin ramai pengunjung time nie.

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN


Tenang sambil meghirup udara dari alam semulajadi ciptaan Allah Maha Esa


SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Lorong dari area menuju ke Bakau Park

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Bangsal Kuda dimana siap dengan nama setiap kuda nie..Tapi tul ker tu nama mereka..

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN


Wanna ride a Horse?
Horse Riding dalam range jer dah dibuka untuk pengunjung..
RM15 for 2 rounds
 Nie adalah tarikan utama di sini..Jika nak horse riding luar kawasan range boleh tapi petang - petang dimana harga charge lain juga

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Haha actually aku pandai naik kuda..Nak ride pun tau..
Time nie diriku dah mula sebatikan sedikit dengan kuda ku tunggang nie..Hahah sah - sah aku tidak perlukan jockey kuda sebenarnya..I'm the Lady Jockey. 😆😆

 SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN


Dah lama aku tinggalkan dunia horse riding nie. Tapi seakan naluri ku ingin kembali kepada kehidupan ini lagi..Insya Allah jika semua dah settle..Aku akan kembali bergerak aktif.

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Aku tengok budak tu bukan per coz otak aku time nie memang dah ligat untuk mengerakkan badan aku selari dengan kuda nie.. Oh ya kuda aku naik nie kuda betina...ekekek

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN


Lihatlah gaya aku..Jika anda naik kuda..Jangan lupa..Basic info semasa tunggang kuda. Tegakkan posisi badan anda jika dalam keadaan begini jika berjalan perlahan seperti aku tunggang ..yang penting kena sembangkan badan anda. coz kuda akn cepat gemuruh jika anda sendiri gemuruh. Uisehh Tutorial of today..

SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

Kan tangan aku dah gatal mengusap - usap si kuda nie..Ekekek


Disini juga ada Horse Cart Riding..Erti kata lain..Kereta Kuda..tapi nie lum lagi dibuka..Hahah so tak berkesempatan nak nai ramai - ramai. Maybe next time ler..

Apapun tempat nie baru sahaja dibuka tahun lalu so memang banyak yang perlu dipertingkatkan bagi menarik lebih ramai pengunjung ke sini..




p/s  Leisure Weekend with Families
Latest Blog : http://ladyofphilotherianism.blogspot.com



This post first appeared on If WrItInG Is ThErApY ThEn I Am In!!, please read the originial post: here

Share the post

SATURDAY WEEKEND AT SABANDAR LEISURE RIDE, TUARAN

×

Subscribe to If Writing Is Therapy Then I Am In!!

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×