Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Rosiile romanesti sunt la mare cautare pe piata

Rosiile romanesti sunt la mare cautare pe piata.

Matusa mea cultiva de multi ani niste rosii foarte diferite de cele care sunt pe piata, adica sunt mai gustoase si dulci si zemoase decat cele care se vand la tarabe. Ea a prins un soi de seminte si lea plantat si ies multe rosii si si mici si mari dar sunt moi si coaja este moale si are gus de rosie originala.

Roșiile românești sunt mai bune decât cele din Olanda, spre exemplu. O arată și analizele comparative care indică faptul că gustul mai bun vine ”la pachet” cu o compoziție chimică diferită ceea ce face ca și hibrizii românești de tomate să fie mai apropiați de roșia tradițională, pe care o cultivau străbunicii noștri la țară.

În momentul de față, nu este nici un dubiu că românii preferă roșiile autohtone produse din semințe tradiționale sau din hibrizi dezvoltați de cercetătorii de la noi din țară. Din această ultimă categorie, putem enumera soiurile de tomate Pontica 102, Viorica, Buzău 22 și 47, Kristinica, Carisma și hibridul Siriana. Preferințele românilor se îndreaptă către acele soiuri și hibrizi ale căror fructe au un gust ușor acrișor, gust dat de raportul dintre zahăr și aciditate.

Pentru a dovedi că roșiile românești sunt cu adevărat mai bune la gust, cercetătorii români au mers chiar mai departe și au testat tomatele noastre în raport cu cele aduse de afară. Astfel, analiza biochimică a unor hibrizi de tomate olandezi comparativ cu hibridul românesc Siriana, efectuată în laboratorul de Agrochimie, Biochimie și Fiziologie din cadrul ICDLF Vidra, a arătat diferențe evidente în ceea ce privește concentrația de zahăr și valorile acidității, care au condus la un raport zahăr-aciditate foarte mare în cazul hibrizilor străini. Este un caz tipic pentru ceea ce românii apreciază, de regulă, ca gust „fad” al tomatelor din import.

În cazul hibridului Siriana avem și un conținut mai mare cu 41 % de licopen și cu 19 % mai mult acid ascorbic. Parametrii biochimici ai hibridului Siriana sunt mult mai apropiați de limitele de variație pentru tomatele românești cultivate în câmp. Aceste calități nutriționale inconfundabile recomandă promovarea în cultură a materialului biologic autohton, deoarece este mult mai bine adaptat condițiilor noastre specifice de mediu, dă producții constante, iar forma, culoarea și mărimea sunt caracteristici tradiționale.

Un argument în plus în favoarea cultivării soiurilor românești este acela al prețului semințelor, mai mic.


This post first appeared on Blogu Lui Mandark, Blog Nou Cu Stiri Si Informatii, please read the originial post: here

Share the post

Rosiile romanesti sunt la mare cautare pe piata

×

Subscribe to Blogu Lui Mandark, Blog Nou Cu Stiri Si Informatii

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×