Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

محدودیت ساخت در حریم گسلهای قم

به گزارش پایگاه خبری مهندسین نیوز _  مرجع اخبار نظام مهندسی کشور،عضو گروه کنترل محاسبات سازمان نظام مهندسی قم اظهار داشت: ساخت و سازهای زیادی در محدوده گسلهای قم صورت گرفته، در حالیکه براساس مطالعات ریزپهنه بندی شده این شهر، ساخت ساختمان در این مناطق باید محدود باشد.

محدودیت ساخت در حریم گسلهای قم

ساخت ساختمان در حریم گسلهای قم باید  محدود باشد

مجید کریمی، گفت: ایران روی کمربند زلزله خیز قرار دارد و تقریبا همه شهرها کم و بیش در معرض خطر زلزله قرار دارند که قم هم از این موضوع مستثنی نیست.

کریمی ادامه داد: طبق مطالعات انجام شده، در شهر قم ۳ گسل اصلی بالقوه فعال شامل گسل شادگلی به طول هجده کیلومتر، گسل خضر (شهرک قدس) به طول بیست و دو کیلومتر و گسل شمال قم به طول چهل کیلومتر وجود دارد.
عضو گروه کنترل محاسبات سازمان نظام مهندسی قم تصریح کرد: این گسلها توانایی ایجاد زمین لرزه به بزرگی ۶٫۵ ، ۶٫۷ و ۶٫۹ ریشتر را دارند که نشان دهنده اینست که قم از نظر لرزه خیزی باید بصورت جدی مورد توجه قرار گیرد.
وی اظهار داشت: ساخت و ساز در محدوده گسلها باید با حساسیت زیاد انجام گردد و با مطالعات دقیق محدوده های خطرناک نزدیک گسل را شناسایی کرد. به گفته کریمی، باید در مناطقی که احتمال گسل سطحی وجود دارد و تقریبا حریم سیصد متری از این گسلهاست، ممنوعیت ساخت و ساز را رعایت نمود و در سایر قسمتها با در نظر گرفتن آثار حوزه نزدیک گسل، نسبت به ساخت و سازهای محدود اقدام کرد.
کریمی افزود: در سال هشتاد و چهار مطالعات ریز پهنه بندی شهر قم انجام و گسلهای اصلی این شهر شناسایی شد و نتایج آن در اختیار کارفرما یعنی شهرداری قرار گرفت که در آن محدوده های خطرناک ساخت و ساز ارائه گردید.
وی ادامه داد: ولی در همان محدوده ها به این توصیه ها عمل نشد و ساخت و سازهای گسترده انجام شده است.
کریمی گفت: کل شهر قم در معرض ارتعاشات ناشی از زلزله قرار دارد، ولی ۳ محدوده شهری شامل محدوده های در حریم سیصد متری گسلها، بافتهای فرسوده و ساختمانهایی که در آنها ضوابط به درستی رعایت نشده، در برابر زمین لرزه آسیب پذیرتر است.

  • NB24 ...
  • جزوه ضوابط آتش نشانی ویژه بازار کا ...
  • NB72 ...
  • کتاب تشریح پرسش های آزمون نظام مهن ...
  • کلاس آمادگي آزمون نظام مهندسي تاسي ...
  • درسنامه و پرسش‌های طبقه‌بندی شده آ ...
  • NB03 ...
  • NB20 ...

محدودیت ساخت در حریم گسلهای قم

عضو نظام مهندسی قم ادامه داد: محدوده هایی که در حریم سیصد متری گسلها قرار دارند باید در مطالعات جامع تر دقیقا مشخص گردد، اما با توجه به همان مطالعات سال هشتاد و چهار هم محدوده تقریبی آن مشخص است که قاعدتا نباید مجوزهای ساخت و ساز در آن مناطق صادر میشد.
وی عنوان کرد: بافتهای فرسوده از نظر فنی شامل ساختمانهای قدیمی و همچنین ساختمانهایی که بدون رعایت حداقل ضوابط فنی احداث می گردد، میباشد.
کریمی گفت: بیش تر آسیبهای جانی در زلزله ها در این مناطق اتفاق می افتد که بخاطر ضعف سازه ها و عدم امکان کمک رسانی در هنگام زمین لرزه اتفاق می افتد.
مجموع کل مساحت قم دوازده هزار و نهصد و سی و نه هکتار است که ۴ هزار و هشتصد و نه هکتار از بافت این شهر، فرسوده و ناکارآمد است.
وی گفت: یکی از اصلی ترین مشکلاتی که رفتار یک سازه در مقابل زمین لرزه را تحت تاثیر قرار میدهد، تفکیک زمینهاست، هرچه عرض زمین بیش تر باشد بطوری که بتوان از ستونهای بیش تری در عرض زمین استفاده کرد، مقاومت سازه در برابر زمین لرزه افزایش می یابد.
کریمی افزود: تفکیک زمینها بنا به خواست مردم و بنگاه های املاک در شهرداریها و بدون دخالت نظام مهندسی صورت میگیرد و یک ضعف ماهیتی در سازه ایجاد می گردد.
کریمی گفت: در این زمینه میتوان طرح تشویقی برای تجمیع پلاکها اعمال کرد تا هم مردم راضی باشند و هم عملکرد سازه بهبود قابل توجهی داشته باشد.
به گفته وی، تفکیک نامناسب زمینها و الزام ضوابط به تامین پارکینگ، استفاده از سیستمهای سازه ای مقاوم تر در مقابل زمین لرزه را بشدت با محدودیت روبرو میکند؛ بنابراین مهندسان طراح بر خلاف میل باطنی به سمت سیستمهای ضعیفتر از نظر سازه ای متمایل شوند که متاثر از تفکیکهای نامناسب است.
کریمی با عنوان اینکه کیفیت مصالح ساختمانی نوسانات زیادی داشته که در بسیاری موارد روی سازه تاثیرات منفی دارد، تصریح کرد: در این باره باید ارگانهای نظارتی فعالیتهای بیش تری داشته باشند که با توجه به گستردگی منابع تامین مصالح و کمبود نیروی نظارتی، نظارت مناسبی روی کیفیت مصالح انجام نمیشود.
وی خاطر نشان کرد: آموزش دوره های فنی مهارت آموزی اصولی برای نیروهای اجرایی، جلوگیری از ساخت و سازهای غیرفنی بویژه در مناطق ضعیف شهر، نظارت مجری ذی صلاح بر کیفیت مناسب ساخت و سازها و کنترل فنی نقشه های اجرایی قبل از ساخت در نظام مهندسی میتواند تضمین کننده حفظ ساختمانها در مقابل زمین لرزه و گذر از بحران با کم ترین هزینه باشد.

منبع : ایرنا

مشاهده منابع آزمون نظام مهندسی

انتخابات سازمان نظام مهندسی ساختمان ۹۷

نوشته محدودیت ساخت در حریم گسلهای قم اولین بار در مهندسین نیوز | مرجع اخبار نظام مهندسی کشور پدیدار شد.

Share the post

محدودیت ساخت در حریم گسلهای قم

×

Subscribe to پایگاه اخبار نظام مهندسی

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×