Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Inteligenta artificiala va lua nastere

În fiecare lună, o nouă teorie apocaliptică se naște și încearcă să pună în gardă oamenii cu privire la viitor. De cele mai multe ori aceste teorii nu au nicio bază reală, motiv pentru care ele nu își găsesc consistența în realitate.

Dacă până în prezent aceste teorii s-au născut în urma unor conspirații create de oameni, de data aceasta vă prezentăm prima previziune realizată cu ajutorul inteligenței artificiale (IA). Șeful departamentului de inginerie Google, Ray Kurzweil, susține că s-a realizat o previziune a viitorului cu ajutorul computerelor. Această previziune nu este chiar atât de sumbră pentru că susține că până în 2029 IA va depăși inteșigența omului, iar din 2045 viața de pe Terra, așa cum o cunoaștem noi în prezent, se va schimba.

În prezent, inteligența artificială este limitată la asistenți vocali precum Siri sau la calculatoare precum Deep Blue, care au reușit să-i bată pe cei mai buni oameni la șah. Inteligența artificială se află la un nivel scăzut.
Niciun computer nu a reușit până în prezent să treacă testul Turing

Testul Turing este un experiment din domeniul inteligenței artificiale care își propune să dea răspuns la întrebarea dificilă „Pot (sau vor putea) mașinile să gândească?”. A fost conceput de matematicianul și informaticianul britanic Alan Turing în 1950. Practic e vorba doar de mașini de calcul care pot fi programate astfel încât să se comporte mai mult sau mai puțin asemănător oamenilor, prin aceea că acceptă întrebări formulate într-un limbaj natural (nu de programare) și dau răspunsuri mai mult sau mai puțin rezonabile.

Una din variantele de a afla dacă o mașină e în stare să „gândească” este să o supunem testului. Conform acestui test cineva (în schița din dreapta: C) trebuie să discearnă între o altă persoană (B) și o mașină (A), fără să-i vadă, doar pe baza răspunsurilor acestora la întrebări. Răspunsurile se dau și ele numai în scris, de ex. pe o imprimantă. Dacă răspunsurile mașinii sunt atât de bune încât cel care pune întrebările nu reușește să-și dea seama exact cine este o persoană și cine o mașină, atunci mașina a trecut testul și se poate spune că ea gândește.
Ce ne aduce viitorul?

Viitorul sună bine, sau cel puțin așa crede Kurzweil. Conform modelelor generate pe calculator, anul 2029 este momentul în care inteligența artificială va ajunge la nivelul omului. După acest moment se va naște super inteligența artificială, adică acele computere sau mașinării, care sunt mai performante din toate punctele de vedere decât oamenii.

                                                                                                                                                               

În 2045 totul se va schimba. Nimeni nu poate spune cu exactitate dacă roboții super inteligenți vor prelua controlul planetei sau vor încerca exterminarea omului, dar orice scenariu apocaliptic este posibil. Kurzweil susține că nu trebuie să ne temem și că viitorul va arăta interesant, chiar dacă viața, așa cum o cunoaștem în prezent, se va schimba pentru totdeauna.


This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Inteligenta artificiala va lua nastere

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×