Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Comportament repetitiv de a roade unghiile

Cauza acestui viciu este probabil o combinatie de factori biologici si de mediu. Multe animale se angajeaza in actiuni care implica zgarierea si scarpinarea excesiva a pielii, iar unii cercetatori au teoretizat ca exista un mecanism de control al autoingrijirii care cauzeaza aceste comportamente.


Pentru ca este un comportament repetitiv si frecvent intalnit la persoanele cu tulburari obsesiv compulsive, este considerata o tulburare de spectru obsesiv compulsiv. Aceste tulburari au tendinta de a rula in cadrul aceleiasi familii. Exista mai multe motive din cauza carora persoanele care isi rod unghiile continua acest comportament:

- auto-alinare - pe unii oameni acest obicei ii alina si ii linisteste, avand efect calmant asupra sistemului nervos.

- stimulare - pe de alta parte, atunci cand unii oameni se plictisesc sau sunt inactivi, se simt mai bine atunci cand isi musca unghiile. Actiunea poate ajuta la mentinerea in alerta a unei persoane pentru a nu se plictisi.

- perfectionism - cei care isi rod unghiile isi pot petrece ore in sir examinandu-si unghiile sau degetele pentru a depista cele mai mici nereguli si apoi incercand sa le amelioreze in speranta de a obtine un aspect imbunatatit. Paradoxal, cei care isi musca unghiile deseori inrautatesc aspectul unghiilor, in ciuda eforturilor lor.

- rosul unghiilor poate fi un ciclu care se perpetueaza si care ar putea duce la rusine si anxietate. Acestea, la randul lor, pot determina mai multe tipuri de comportamente.

Iata 10 pasi pentru eliminarea acestui obicei:

1. Confruntati problema - Luati un aparat de fotografiat si pozati unghiile roase. Examinati unghiile si observati care sunt problemele lor.

2. Stabiliti o zi in care sa opriti muscatul unghiilor. Setati o alerta sau marcati o data in care considerati ca ati putea fi pregatiti sa renuntati la acest obicei.

3. Vizualizati-va cu unghii puternice si sanatoase care vor arata grozav. Poate sa fie util sa apelati la o manichiura dupa ce nu va mai roadeti unghiile, astfel incat unghiile dvs. sa devina din ce in ce mai frumoase.

4. Incercati sa va acoperiti unghiile cu o oja stralucitoare astfel incat sa va atraga atentia atunci cand le roadeti sau puteti incerca sa apelati la un profesionist pentru aplicarea unghiilor acrilice.

5. Faceti eforturi pentru a va proteja unghiile si pentru a nu le mai roade. Alegeti cel putin o unghie pe care sa o protejati. Dupa cateva zile unghia care nu va fi roasa va creste si o veti putea admira. Daca nu va puteti stapani impulsul, roadeti alte unghii, dar nu pe cele protejate.

6. Mancati alimente bogate in calciu si magneziu astfel incat unghiile se vor repara si vor creste rapid.
7. Impingeti cuticulele inapoi. Acest lucru se va face dupa dus cand mainile si unghiile sunt ude. Impingeti cuticulele pentru a descoperi unghia cat mai mult. Astfel, unghia va parea mai frumoasa si va avea o forma mai atractiva, fapt ce ar putea fi o motivatie pentru a opri rosul unghiilor.

8. Gasiti un obicei care sa inlocuiasca rosul unghiilor. Ori de cate ori simtiti nevoia sa roadeti unghiile, faceti altceva. Important este sa nu inlocuiti acest obicei cu altul prost.

9. Incercati sa va tineti gura ocupata, rontaind morcovi sau mestecand guma, cand doriti sa va roadeti unghiile.

10. Acoperiti unghiile. In cazul femeilor, alternativa ar fi unghiile artificiale. Acest lucru poate fi de un real ajutor. Pentru barbati pot fi aplicate solutii care sa incurajeze cresterea unghiilor sau chiar vaselina.


This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Comportament repetitiv de a roade unghiile

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×