Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Obiceiuri zilnice ce iti afecteaza dantura

Obiceiuri zilnice ce iti afecteaza dantura

Îți faci periajul în mod regulat, folosești ața dentară și mergi la control la fiecare 6 luni. Aceasta este calea către un zâmbet sănătos. Dar să nu neglijezi anumite lucruri din viața de zi cu zi care ar putea pune în pericol dantura ta prețioasă!

În continuare vei găsi 10 obiceiuri care pot dăuna imediat sau pe termen lung dinților tăi. Doctorul stomatolog Alexandra Diroescu îți spune care sunt tabieturile asupra cărora ar trebui să acorzi o atenție sporită.
Folosirea unei periuțe nepotrivite

Fie că este manuală sau rotativă, periuța de dinți trebuie să respecte câțiva parametri: să fie alcătuită din cât mai multe smocuri cu peri medii(medium), astfel încât suprafața ei să acopere complet exteriorul dinților, dar să nu o depășescă. O periuță prea tare(hard) poate să zgârie smalțul sau chiar să ”sape” în apropierea gingiei, pe când o periuță prea moale(soft) nu realizează igiena completă.
Periatul dinților imediat după masă favorizează sensibilitatea dentară

Pentru a efectua un periaj corect trebuie să respectăm câteva reguli de bază: mișcările aplicate nu trebuie să fie pe orizontală, ci dinspre gingie spre vârful dinților și în cerc; frecarea orizontală în apropierea gingiilor creează eroziuni și implicit sensibilitate; nu trebuie să ne periem mai mult de trei ori pe zi și nu imediat după masă; aciditatea, temperatura, zaharurile din alimente slăbesc pentru moment structura dinților și este indicat să așteptăm minim 30 de minute.
Rosul unghiilor facilitează sensibilitatea dentară

Obiceiul nervos de a-ți roade unghiile aplică dinților o presiune ce poate duce la crăparea sau chiar fracturarea lor. Cea mai afectată este zona din față, cea mai importantă din punct de vedere estetic. De asemenea dacă sunt folosiți aceeași dinți în mod regulat, partea dreaptă la dreptaci spre exemplu, și gingia poate avea de suferit. Ea se retrage si descoperă dinții, facându-i să pară mai lungi și inestetici. De asemenea trebuie să evităm rosul oricărui obiect dur, creion, pix sau agrafă, chiar și oase sau zgârciuri, care nu trebuie să facă parte din meniul zilei.
Scrâșnitul și încleștarea dinților, probleme tot mai des întâlnite

Termenul general pentru aceste obiceiuri este ”bruxismul”. Fie că este în timpul nopții sau al zilei, dinții primesc forțe mari, anormale, care duc la uzura dinților, fisurarea sau chiar fracturarea lor. Plombele și lucrările deja existente pot sări sau se pot sparge.
Ronțăitul alimentelor tari

Unele alimente, semințe sau gheață sunt mărunțite în râșnițe speciale, cu lame din metal ascuțite. De ce am putea crede că dinții ar putea înlocui aceste lame puternice? Ei bine, nu pot și atunci când spargem lucruri dure între ei, se vor sparge și ei la un moment dat.
Utilizarea dinților pe post de tirbușon

Dinții sunt destinați mestecării și mușcării. Alte activități ca ruperea sforii, ruperea ambalajelor, deschiderea sticlelor sau dezizolarea cablurilor electrice vor duce sigur către afectarea danturii.
Renunțarea la gutiera de protecție când faci sport

Gutierele de protecție sunt un element important atunci când practici sporturi ca box, lupte K1, rugbi sau alte sporturi dure. Astfel nu vei ajunge să fracturezi sau să pierzi dinți, nici să îți rănești buzele sau limba.
Consumul excesiv de zahăr și băuturi acidulate

Dulciurile cresc riscul apariției cariilor. Zaharurile reprezintă una din sursele de bază ale plăcii bacteriene. Apar astfel acizi care dacă nu sunt neutralizați de către salivă sau periaj atacă smalțul dentar. Băuturile carbogazoase datorită aportului mare de zahăr duc la apariția eroziunilor în apropierea gingiei. Consumatorii de cola se pot recunoaște imediat datorită aspectului danturii.

Cafeaua și fumatul o combinație nefastă

Consumul regulat, excesiv de cafea, ceai negru, ceai verde îmbătrânește dantura. Culoarea pălește, dinții se pătează și își ascund vârsta reală. Periajul nu mai face față și vei fi nevoit să apelezi la albirea dentară, dar dacă vei continua să consumi cu aceeași frecvență, culoarea inchisă va reveni și vei intra într-un cerc vicios.

Efectele fumatului asupra danturii sunt nenumărate: îngălbenirea dinților, respirație grea, caracteristică, colorarea plombelor și lucrărilor, dar cel mai important este efectul asupra gingiilor. Acestea se retrag într-un ritm accelerat, astfel încât dinții își pierd sprijinul, încep să se miște și se pierd. Astfel apare parodontoza datorată fumatului, ireversibilă din păcate. Oricât de strictă ar fi igiena dentară, efectele directe ale fumului nu pot fi controlate, fie că este vorba despre o țigară normală, fie că este una electronică.


This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Obiceiuri zilnice ce iti afecteaza dantura

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×