Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Hipertensiune arteriala, sangerarile nazale

Sângerările nazale: primul semn al hipertensiunii arteriale!
Sunt frecvente atat la copii cat si la adulti si implica sangerare din nara, cavitatea nazala sau nazofaringelui. In cele mai multe cazuri sangerarea apare intr-o singura nara,dar atunci cand exista sangerare abundenta,poate ajunge in nasofaringe,locul unde se intalnesc cele doua nari.
Cauze si epidemologie

Sangerarile bruste si rare sunt, de obicei, inofenzive. Cu toate acestea, in cazul in care se intampla prea des, cel mai bine este sa vizitati medicul.
Aici sunt cele mai frecvente cauze ale sangerarilor nazale:
-rinita alergica
-trauma

-obiect strain in nas
-aer rece
-tensiune arteriala crescuta
-deviatie de sept nazal
-numar crescut de trombocite

-infectie respiratorie superioara
-ranire
-doze mari de aspirina
Dupa cum bine stiti, oricine poate fi afectat de epistaxis (sangerari nazale), in special copiii. Cu toate acestea, este mai frecvent in randul

copiilor cu varste cuprinse intre 2-10 ani si persoanele in varsta intre 50-80 de ani.
Semne de avertizare
In mod logic, primul semn este sangerarea din nas. In cazurile in care exista o sangerare masiva, sangele poate transfera nara afactata la cealalta si poate duce la nazofaringe. Sunt persoane care pot incepe sa scuipe

sange sau sa aiba varsaturi cu sange.Acest lucru se intampla atunci cand sangele din nas coboara in gat sau in stomac.
Un epistaxis excesiv poate fi urmat de ameteli, lesin, confuzie. Cu toate acestea, nu ar trebui sa inclinati capul inapoi deoarece acest lucru poate duce la sange in gat, plamani sau in sinusuri. In schimb, puteti apleca capul inainte atunci cand colectati sange in gura sau in gat.
Daca inghiti sange, iti poate provoca greata, varsaturi si diaree.
Sufla cheagurile de sange din nas chiar daca acest lucru ar putea agrava sangerarile nazale.
O alta solutie de a opri sangerarea este de a aplica ser fiziologic picaturi de 2-3 ori pe zi in fiecare nara. Puteti face dvs. o solutie salina proprie folosind un sfert de litru de apa de la robinet si o lingurita de sare. Se amesteca bine si se fierbe 20 de minute, apoi se lasa sa se raceasca inainte de a-l utiliza.
Oboseală acumulată sau tratamente cu aspirină pentru cardiaci
„Oamenii se sperie adesea atunci când le curge puţin sânge din nas. Dar e bine să nu se sperie. Pentru că atunci intră în angoasă, îi creşte tensiunea şi curge şi mai mult sânge. Adesea astfel de probleme sunt cauzate de o mică răceală. Sau pe fondul unei oboseli acute când creşte şi tensiunea arterială. De asemenea, părinţii se sperie atunci când micuţilor le curge sânge din nas. Adesea, nu este vorba de o problemă majoră. Copiii se scarpină frecvent în nas şi fac o crustă iar când se scarpină din nou, crusta se rupe şi astfel apar sângerările. Probleme mari sunt şi la cardiacii care fac tratament cu aspirină. Din cauza acesteia, persoanele cardiace pot avea frecvent sângerări nazale. Ele nu pot opri tratamentul cu aspirină, iar pentru sângerările nazale este bine să se adreseze unui specialist orl-ist care va şti cum să-i ajute“, explică prof. dr. Vasile Costinescu.
Când ne adresăm specialistului
90 % dintre sângerările nazale survin spontan sau în urma unei expuneri la soare, a unui efort. De obicei sunt puţin abundente şi unilaterale, câteodată într-un context familial identic. Hemoragia nazală este frecventă şi apare adesea şi ca urmare a unei lovituri sau prin suflarea prea puternică a nasului. Poate fi, de asemenea, consecinţa unei zgîrieturi sau a unei afecţiuni a mucoasei nazale. Şi efortul fizic intens este răspunzător de sângerare nazală. Dacă sângerarea este frecventă, se recomandă consultul medical. Uneori, este indicată cauterizarea. „Bolile care se pot manifesta prin sângerări nazale sunt hipertensiunea arterială, rinita alergică sau o dereglare hormonală. Se impune deci un examen O.R.L atunci când asceste sângerări sunt frecvente şi abundente. Se impune măsurarea tensiunii şi testul privind coagularea sângelui“, mai adaugă prof. dr. Vasile Costinescu.


This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Hipertensiune arteriala, sangerarile nazale

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×