Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Hibiscusu scade tensiunea arteriala

Plantă care crește în multe din casele românilor sau chiar în grădinile interioare ale blocurilor, hibiscusul are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Remediile pe bază de hibiscus sunt indicate în special pentru scăderea tensiunii.

Cunoscut și sub denumirea de „trandafirul chinezesc”, hibiscusul (Hibiscus sabdariffa), originar din zona Orientului și a Asiei, este cultivat atât ca plantă decorativă (cu flori mari, multicolore), cât și ca plantă medicinală. Dacă în regiunile tropicale și subtropicale (Egipt, Mexic, China), semințele sunt folosite pentru tratarea durerilor de burtă, la noi se utilizează întreagă floare, pentru infuzii cu efect diuretic. În general, în medicina naturistă este folosită aproape toată planta, de la rădăcină, la tulpină și la partea aeriană.

Hibiscusul este bogat în proteine și în fibre și are un conținut semnificativ de calciu, fier, fosfor, tiamină (vitamina B1), caroten, niacină (vitamina B3), riboflavină (vitamina B2), acid ascorbic și alți aminoacizi necesari organismului. Cel mai adesea, aceste substanțe se găsesc în flori și în semințe, dar pot fi extrase și din frunze și din rădăcină. Se pare că ceaiul are efecteantioxidante și relaxante și ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Scade tensiunea arterială

Florile de hibiscus ajută la scăderea tensiunii arteriale, datorită  propietăţilor sale diuretice (ajutând organismul să elimine excesul de apă). De asemenea, antocianinele blochează enzima de conversie a angiotensinei - enzimă care are rol în reglarea presiunii arteriale.

Înainte de a începe o cură cu ceai de hibiscus, pentru reducerea tensiunii arteriale, este indicat ca pacientul să discute cu medicul specialist, pentru a vedea dacă nu există contraindicații în cazul său. Se beau 4 căni de ceai pe zi. La o cană de apă se adaugă 1 linguriță de flori uscate și se lasă la infuzat 20 de minute.
De ajutor în tratarea constipației

Infuzia din flori de hibiscus este folosită pentru îmbunătățirea tractului digestiv, având rol în tratarea constipației. De asemenea, datorită efectelor sale antispasmodice, mai este utilizată pentru tratarea sindromului de colon iritabil și îmbunătățirea modului de funcționare al vezicii urinare. De altfel, pentru efectele sale laxative, florile bine spălate se adaugă direct în salate, în plăcinte sau în jeleuri, mai ales în zona Orientului.

În medicina tradițională se folosesc ceaiurile și datorită efectului relaxant. Pentru un gust mai bun și pentru a evita adaosul de zahăr este indicat ca în infuzie sau în ceai să se adauge fructe de pădure, merișor ori măceșe.
Alte beneficii pentru sănătate

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, ceaiul din frunze de hibiscus este recomandat pentru reducerea colesterolului. De altfel, ceaiul din florile plantei stimulează activitatea cerebrală, îmbunătăţind rezistența la efort fizic și psihic. Totodată, ajută la reducerea depozitelor de grăsime de pe artere și la încetinerea degradării celulelor corpului.

Grație conținutului de vitamina C, hibiscusul este adeseori folosit pentru tratarea simptomelor răcelii și ale gripei. Pentru un efect rapid, se consumă maceratul de hibiscus. În tratarea tusei este recomandat ceaiul din rădăcină de hibiscus, în timp ce compresele cu infuzie de frunze ajută la scăderea febrei.

Previne și tratează depresia și ajută la pierderea în greutate. Consumat imediat după masă, hibiscusul ajută la reducerea absorbției de carbohidrați. Efectele nu sunt imediate, dar, în timp, se va observa o scădere a numărului de kilograme. În acest caz, ceaiul trebuie să fie neîndulcit.
3 metode de preparare a plantei

Hibiscusul poate fi folosit atât sub formă de ceai sau infuzie, cât și sub formă macerat.

Pentru infuzie este necesar să pui 10 petale de floare sau 10 frunze la o cană de apă caldă, acoperi și lași să elibereze toate substanțele nutritive conținute de hibiscus. La temperaturi ridicate, multe dintre aceste substanțe se pierd, în special conținutul de vitamina C.

Ceaiul se prepară din tulpini, flori, frunze sau rădăcini, dar și din semințe. De obicei, la magazinele naturiste, acestea se găsesc deja sub formă de pliculeț de ceai, deci nu trebuie decât să le ții în apă caldă, dar nu mai mult de 3 minute, pentru ca substanțele active să nu se piardă. Un pliculeț este suficient pentru o cană cu 200 ml de apă. Vei obține o licoare plăcută, de culoare roșiatică, ce se poate bea caldă sau rece, în funcție de afecțiune.

Maceratul la rece se pregătește din 2 linguri de pulbere de hibiscus (cumpărat de la magazinele naturiste) la 250 ml apă rece. Amestecul se lasă la macerat peste noapte, minimum 8 ore, după care se filtrează și se bea. Doza recomandată este de cel puțin 2 căni pe zi. Pentru efectele benefice asupra sistemului nervos, este indicat ca tratamentul să fie urmat pe o perioadă de cel puțin o lună.

Info

Ceaiul de hibiscus este contraindicat femeilor însărcinate sau celor care urmează un tratament de fertilitate, precum și persoanelor cu hipotensiune arterială, deoarece acesta scade tensiunea arterială.This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Hibiscusu scade tensiunea arteriala

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×