Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Boala provocata de bauturile carbogazoase face ravagii

NASH este o boala tacuta ce se dezvolta lent, fara nici un simptom. Si totusi, ea a provocat o ingrijorare profunda in randul medicilor din Franta, acolo unde numarul pacientilor ce sufera de boala „ficatului gras” e in continua crestere.

Intre 25 si 30% din populatie ar putea fi afectata. Statisticile „cu siguranta subestimeaza”, avertizeaza Raluca Païs, hepatolog la Spitalul Pitie-Salpetriere (AP-HP) din Paris.

Sedentarismul, diabetul, junk-food-ul, obezitatea... De-a lungul anilor, ficatul este sugrumat de grasimea pe care nu mai are capacitatea sa o transforme. Mai tarziu, unii pacienti dezvolta NASH. Ficatul este inflamat, apar leziuni hepatice. Atunci cand se instaleaza semnele de oboseala, este de multe ori prea tarziu.

Cifrele sunt alarmante: 5% dintre pacienti cu NASH ajung sa dezvolte, in cele din urma, cancer la ficat. Expertii se asteapta ca in 2020, aceasta maladie sa devina principala cauza a transplantului de ficat in Franta, inaintea hepatitei C.

Este dificil de tratat aceasta Boala multifactoriala, care arata precum un soi de cocktail fatal. Ea este, in primul rand, o consecinta a obezitatii. Potrivit Institutului National de Sanatate si Cercetare Medicala (INSERM) si Spitalul Georges Pompidou din Paris, circa un barbat din doi si o femeie din trei sunt supraponderali. Prea multa grasime, zahar, bauturi carbogazoase... „Acesta este motivul pentru care noi am denumit NASH - boala bauturilor carbogazoase”, precizeaza Jean-François Mouney. Sedentarismul este, de asemenea, un factor cheie.


This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Boala provocata de bauturile carbogazoase face ravagii

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×