Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ce poți trata cu lămâie

Te chinuiește o indigestie, o viroză sau o tuse iritantă? Nu te grăbi să dai fuga la farmacie! Leacul s-ar putea afla chiar în cămara ta.

Lămâia este un fruct aproape nelipsit din coșul nostru zilnic. E greu de crezut că am putea găsi multe gospodării din care să lipsească fructul citric de culoarea soarelui. Și e firesc să fie așa. Lămâia este folosită în alimentație pentru gustul său specific, acrișor, fie în asezonarea salatelor, la servirea peștelui, în diferite preparate și sucuri, dar are și alte beneficii, datorate conținutului bogat în vitamine (mai ales C), minerale și alte substanțe. 

Ați auzit de scorbut? Este denumirea bolii cauzată de lipsa vitaminei C – o boală frecventă în trecut, dar dispărută în zilele noastre, pentru că poate fi tratată dietetic, prin administrarea a… 3 lingurițe de zeamă de lămâie. În hipovitaminoza C se preferă dietoterapia – deci aportul de vitamină din surse naturale, alimentare – deoarece corecția prin alimentație ne furnizează, în plus, și o serie de alte principii nutritive, care potențează activitatea vitaminei C.

Lămâia conține și vitaminele A, E,  K, fier, potasiu, magneziu, cupru, seleniu, flavonoide (antioxidanți naturali, care scad nivelul radicalilor liberi, prevenind astfel bolile cardiovasculare).
Aliat al imunității

Vitamina C conținută de lămâi este un antioxidant puternic, care susține activitatea sistemului imunitar. De aceea, consumul acesteia trebuie sporit în cazul unor infecții acute (viroze), după expunerea prelungită la frig, la cei cu boli reumatoide și, mai ales, la fumători.

Pentru o absorbție cât mai eficientă, fructul sau sucul de lămâie trebuie consumat cât mai proaspăt, fiindcă vitamina C oxidează repede. Procedee precum fierberea, uscarea, congelarea, sterilizarea termică și depozitarea prelungită  afectează negativ conținutul de vitamină C din fruct.
Antitusiv eficient

Știm cu toții cât de chinuitoare poate fi tusea. Nu trebuie să arunci banii pe siropuri scumpe pentru a calma accesele de tuse; prepară-ți în casă un remediu cu rezultate bune. Amestecă zeamă de lămâie (3-4 linguri) cu miere (2-3 lingurițe). În cazul episoadelor de tuse, se ia câte 1 linguriță din acest remediu.
Calmează gâtul iritat

Lămâia te poate ajuta și dacă gâtul ți s-a iritat. În acest caz, sunt utile gargarele cu apă caldă (1 pahar), 1 linguriță de sare și zeama de la 1 lămâie stoarsă. Încearcă această gargară până observi îmbunătățiri.
Estompează pistruii

În cazul așa-numitelor pete de bătrânețe sau a pistrulor, te poți baza pe lămâi. Prepară o pastă din zahăr, zeamă și coajă de lămâie. Aplică pe zonele afectate și lasă să acționeze 10 minute. Clătește cu apă călduță.

Știai că…

…dincolo de valoarea sa alimentară, datorată substanțelor hrănitoare,  și de rolul său antiinfecțios și antiseptic, vitamina C din lămâie facilitează absorbția fierului și a calciului?

...lămâia este și o sursă importantă de enzime, care asigură o digestie mai bună a alimentelor?

…potrivit unor studii medicale, limonenul, aflat in coaja de lămâi și lămâi verzi, poate preveni cancerul?

…uleiurile volatile si principiile amărui ale lămâii sunt utilizate în cosmetică și parfumerie? Aplicațiile directe ale sucului de lămâie se folosesc pentru a reda elasticitatea pielii și a-i conferi strălucire.

…chiar și numai mirosul de lămâie poate contribui la îmbunătățirea stării de concentrare?

…consumul sucului de lămâie combate cu succes mahmureala?This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Ce poți trata cu lămâie

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×