Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Asigura calitatea somnului cu o masa de seara

Somnul este vital  pentru buna funcționare și pentru longevitatea organismului. Pentru creier, somnul este la fel de necesar precum este oxigenul pentru viață.
Din păcate, marea majoritate a oamenilor nu dorm suficient, lucru care influențează considerabil procesul de îmbătrânire a organismului.
Persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte prezintă un risc cu 50% mai mare de a face infecții virale, de a se îmbolnavi de inimă sau de a face un atac cerebral. În plus, privarea de orele de somn este asociată cu declinul mintal cât și cu mâncatul excesiv.

Principii pentru un somn odihnitor

Hrana bogată în glucide, cu mici cantităţi de proteine şi grăsimi, stimulează somnul, crescând producţiile de melatonină şi de serotonină. La modul general, se recomandă nu mai mult de 2-3 cafele pe zi.

Regula de aur a nutriţionistului

Micul dejun trebuie să fie de rege, prânzul de prinţ, iar cina de cerşetor. Nu te culca cu stomacul gol! Rişti să te trezești cu crampe abdominale sau cu o foame cruntă. Unele experimente realizate pe animale au arătat că nemâncatul poate înlătura somnul cu totul.

Nu mânca nici prea mult, nici prea târziu

Organismul se pregătește de somn  în momentul în care temperatura corpului este relativ scăzută, iar digestia este un proces care crește temperatura organismului. Cu cât este mai copioasă masa de seară cu atât se accentuază  procesul de digestie și se prelungește. Mai mult de atât, mâncărurile bogate în grăsimi pot rămâne în stomac peste noapte, cu atât mai mult cu cât, atunci când corpul este întins pe orizontală, digestia este încetinită.

Alege zaharurile care induc starea de somnolență  

Alimentele bogate în amidon (paste, orez, cartofi, pâine) dar zaharurile în mod special mierea sunt recunoscute pentru ajutorul pe care-l dau insomniacilor.  În momentul consumării lor nivelul de glucoză în sânge crește, fapt care favorizează producerea de serotonină (neuromediator cu proprietăți sedative).
Extraponturi
Culcă-te pe o parte, pentru a facilita procesul de digestie şi coborârea bolului alimentar în intestin.
Evită să bei înainte de culcare.
Cina sănătoasă este indicat să fie o masă ușoară, care te satură, îți facilitează  digestia, favorizează un somn odihnitor și care  ține kilogramele la distanță.
Optează pentru legume și vegetale (fibre), cărnuri slabe (proteine ușoare),cereal integrale (carbohidrați buni).


This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Asigura calitatea somnului cu o masa de seara

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×