Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

SEO Uzmanlarına En Sık Sorulan Sorular

SEO Uzmanlarına En Sık Sorulan Sorular Seo Uzmanlarına En Sık Sorulan Sorular

SEO kavramı yeni yeni duyulduğu zamanlarda, büyük oranda manipülasyona dayanan ve şu an yasak olan hemen herşeyi içerirdi. Şimdilerde ise, neyin işe yarayıp yaramadığı konularında birçok söylenti mevcut. Web sitelerini Arama sorguları için sıralayan sistemlerin tam olarak nasıl çalıştığını bilemiyoruz, ancak yıllar boyu tecrübe ettiğimiz kadarıyla, başarılarımız / başarısızlıklarımız bize bir şeyler anlatıyor.

SEO’ya yeni başlayan, SEO uzmanı olmak isteyen ya da müşterilerimden gelen sorular aslında bu işe ilk başladığım günlerde merak ettiklerimden çok farklı değil.

Bir SEO uzmanı olarak bana en çok sorulan soruları bu yazıda bir araya getirdim. Merak etmeyin, açıklamaları fazla uzatmayacağım ve SEO nedir? sorusuyla başlamayacağım, yani SEO yapmak yok Ek olarak, sorulara vereceğim cevaplar kısa olacak ve fazla teknik bilgi içermeyecek.

SEO Nasıl Çalışıyor?

SEO, arama motorların dünyadaki web sitelerini taraması, değerlendirmesi ve kendi belirledikleri kurallara göre belirli bir anahtar kelime için önceliklendirmesine yönelik geliştirmelerdir. SEO’ya etki eden faktörlerin kabaca en önemli 4 tanesi:

  1. İçeriğin kalitesi,
  2. Güvenilirlik
  3. Kullanıcı ilgisi
  4. Teknoloji

1 ve 3 aynı şeyi ifade etse de arama motorlarının demokratik yaklaşım ilkesine göre ayrılırlar. “Kullanıcılar sizi severse Google’da sizi sever” sözünü duymuşsunuzdur. Yani bir arama motoru herhangi bir bilginin doğruluğunda ısrarcı değildir. Kullanıcıların çoğunluğu bir konuda hemfikir ise doğru o’dur. Bununla birlikte bilginin dağıtılılması konusunda daha otoriter kaynaklar vardır. Örneğin, Boğaziçi Üniversitesinin yayınladığı bir makaleki bilgi ile sıradan bir blogdaki bilgi aynı otoriteye sahip değildir.

Basitleştirerek formüle edersek SEO:

SEO= 1 + 3 / 2 +4 diyebiliriz. Yani: Kalite + İlgi / Güven + Teknoloji

Buradaki kalite, Teknik SEO’yu, teknolojiyi da kapsar. Yani içeriğin kalitesinin makine tarafından anlaşılmasını kolaylaştıran ve kullanıcıya daha iyi bir deneyim sunan teknolojiler.

SEO Yasal veya Etik midir?

Evet bu soru gelmişti. Soran kişiyi anlamak zor değil. Bildiğim kadarıyla hiçbir üniversitede SEO kelimesini içeren bir bölüm henüz yok. Bu işin yapılma biçimi, standartları çok net değil ve kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Ayrıca tecrübe ve teknik olarak düşük profildeki, geri döndürülmesi çok zor hataların farkında olmayan, şirketlerin sermayesini riske attıklarının farkında olmayan bazı kişiler, SEO uzmanı olarak hizmet vermek için anlamakta zorluk çektiğim bir güvene sahip. Bu tür insanlardan zarar gören firmaların sayısı az değildir.

Bu nedenlerden dolayı SEO hakkında bilgi sahibi olmadan, yanlış kişiyle çalışan birinin acaba etik mi? sorusunu sormasını normal karşılıyorum. Evet, SEO etik ve yasaldır, ancak kuralları vardır. Bu kurallar ihlal edildiğinde arama motorları çeşitli seviyelerde yaptırım uygularlar. Bu yönerge ihlalleri genellikle arama motorunu manipüle etmek veya kullanıcıyı yanıltmakla ilgilidir.

Google ve diğer arama motorları, web sitesi sahiplerinin SEO yapmasını ve kullanıcıların içeriklerini bulmalarına yardımcı olmasını ister, ancak kuralları bilmeniz ve bunlara uymanız gerekir. Kurallara uymazsanız, arama motorları web sitenizi dizinden kaldırma hakkını saklı tutar, bu da web sitenizin bulunmasını, yani genel sıralamanızı zorlaştırır.

Kısaca belirtmek gerekirse Google SEO uygulamalarını doğru yapan web sitesini ödüllendirir, manipülatif SEO yapan web sitesini cezalandırır.

Kötü SEO Uygulamaları nelerdir? Ne yaparsan Google Ceza verir?

Kötü SEO, arama motoru sonuçlarını yapay olarak etkilemek için tasarlanmış taktikleri kullanarak bir web sitesini optimize etmek için gereken zamanı ve çabayı es geçmeye çalışır.

Bu taktiklerden bazıları, çeşitli bileşenlerin bağlantılara gömülmesi, görünmez anahtar kelimelerle web sayfalarının doldurulması veya mikro sitelerden ana web sitesine harici bağlantılar oluşturmak için özel blog ağlarının kullanılmasıdır.

Google’ın tavsiye etmediği ve muhtamelen cezalandırdığı SEO uygulamaları hakkında daha önce yazdığım makaleye göz atabilirsiniz. Google’ın Sevmediği SEO

Nasıl SEO Yapılır?

SEO, alan adınızın seçiminden web sayfanızın yüklenme süresine kadar, özenle düşünülmüş sistematik bir stratejidir. Sıralamanızı etkileyen birçok faktör vardır ve SEO yapmak, mümkün olan en iyi puanı almak için bu faktörleri mümkün olan en üst seviyede optimize etmek anlamına gelir.

Anahtar kelime yoğunluğu, LSI anahtar kelimeleri, anahtar kelimelerin yerleşimi, anahtar kelime dekorasyonu , sayfa yükleme süresi, kullanıcı bekleme süresi , içerik tazelik puanı , sosyal sinyaller, tıklama oranı, geri bağlantı sayısı, geri bağlantı kalitesi, mobil uyumluluk gibi faktörlerin hepsi dikkate alınmıştır.

Ne sıklıkla SEO yapmam gerekiyor?

SEO bir kerelik bir çaba değildir, çoğu SEO uzmanı bunu uzun vadeli bir pazarlama stratejisi olarak tavsiye eder. Web sitesi sahiplerinin web sitelerini her zaman takip etmeleri gerekecektir.

Bağlantı bozulması, gelişen arama motoru algoritmaları, güncel olmayan içerik ve sektörünüzdeki diğer firmalarla rekabet gibi çok sayıda değişken nedeni ile SEO sürekli bir çalışma gerektirir. Zorluğuna rağmen, SEO çoğu geleneksel pazarlama seçeneklerine göre daha iyi bir yatırım getirisi sunar.

SEO Uzmanı ile Çalışmalı mıyım?

Arama motoru optimizasyonu çalışmalarını kendiniz de yapabilirsiniz. Bunu yemek yapmayı bilmek gibi düşünebilirsiniz. Hemen herkes yemek yapmayı bilir, ancak bir Fransız ya da Japın Restoranına gittiğinizde yemek konusu farklı bir boyuta gelir. Çünkü onların işi yemek yapmaktır, tüm enerjilerini yemek yapmaya verirler ve tecrübeleri bu yöndedir. SEO uzmanı için de aynı şey geçerlidir. Vakit sizin için değerliyse SEO uzmanları ya da SEO Ajansları ile çalışmak tek seçenektir.

Görünür sonuçlar almanın en iyi ve en hızlı yolu olmasına rağmen, SEO uzmanları küçük işletmeler için oldukça pahalı olabilir, ancak SEO uzmanı maliyetini karşılayamıyorsanız, daha ucuz alternatifler de vardır. SEO eklentileri ve SEO araçlarını kullanabilirsiniz. Bazıları ücretsizdir ve bazıları az bir ücretle gelir. Sadece biraz araştırma yapın, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun olan optimizasyon seçeneklerini bulacaksınız.

URL Yapısı (Sayfa Adresi) SEO’yu etkiler mi?

Evet etkiler. URL yapısının sayfa başlığına benzer olması, kullanıcı tıklarsa karşısına çıkacak olan web sitesinin nasıl birşey olduğunu tahmin etmesi fikrine dayanır. Kısa ve anlamlı URL yapıları tıklama oranını artırabilir.

Bu soru aynı zamanda alan adı seçiminde de sorulur. Alan adında anahtar kelimenin geçmesinin avantajı var mıdır? Evet vardır, ancak tek başına bir faktör olarak çok anlamlı değildir, herşey birlikte çalışır. Bununla birlikte, bir fikir vermesi açısından, alan adında anahtar kelimenin geçmesini SEO’da en önemli 10 faktör arasında olduğunu düşünmüyorum.

SEO Çalışmalarımı nasıl izlerim

Google Analytics, birçok istatistiği elde etmek, web sitenize gelen trafiği izlemek için kullanılan en popüler, en önemli araçtır ve ücretsizidir.

Google Analytics , Google tarafından sağlanan ve web sitesi trafiğine ilişkin istatistikleri izleyen ve raporlayan ücretsiz bir analiz hizmetidir.
Bu istatistikler, ziyaretçilerinizin konumunu, benzersiz sayfa görünümünü ve sayfada geçirilen ortalama süre gibi bilgiler sağlarlar.

SEO çalışmalarınızın başarısını izlemek için, içeriğinizi karşılaştıran ve bağlantılarınızı değerlendiren SemRush, Ahrefs gibi araçlar da vardır.

SEO çalışmalarının sonuçlarını görmek ne kadar sürer?

Doğru şekilde yapılırsa, sitenizi Arama Konsolunda indeksledikten hemen sonra sonuç almaya başlarsınız, ancak yukarıda belirtildiği gibi, sayfa sıralaması, geri bağlantı sayısı, bağlantıların kalitesi, tazelik puanı, web sitenizin yaşı, anahtar kelimelerinizin rekabet düzeyi gibi tam olarak kontrol edemediğiniz birçok faktörden etkilenir. Dolayısıyla, web sayfanız tüm SEO çabalarınıza rağmen sıralamalarda iyileşmediyse, biraz sabırlı olun ve daha iyi içerikler üretmeye devam edin; birkaç ay içinde çalışmalarınızın meyvelerini göreceksiniz.

Google web sitemi nereden biliyor?

Web sitelerinin dizine eklenmesi için Search Console dediğimiz bir Google aracı vardır. Web site sahibi bu aracı kullanarak web sitesinin yapımı bittiğinde ya da yeni bir sayfa yayınladığında Google önbelleğine dahil etmek için talepte bulunabilir.

Diğer yandan, Google bir web sitesini bulmak için Googlebot’u kullanır. Bot, robot, örümcek veya web tarayıcısı olarak da bilinen bu program aracı, dizinine eklemek üzere yeni ve güncellenmiş sayfaları tespit etmek için sürekli olarak İnternet’i tarar.

Google Knowledge Graph Nedir? (Bilgi Grafiği)

Google Knowledge Graph (Bilgi Grafiği), kullanıcıların sorguları için gösterilen sonuçları geliştirmek için sağlanan bir bilgi sistemidir. Bir arama yaptığınızda, çoğu zaman organik sonuçların bir listesi döner. Arada bir, sonuç listesinin üzerinde öne çıkan bir sonuç görürsünüz. Bu sonuç bilgi grafiği sayesinde oluşur. Aradığınız soruya verilen cevap detaylandırılmıştır.

Makale uzunlukları ne kadar olmalı?

Daha uzun makalelerin daha iyi sıralandığı bilinmektedir, ancak eksik bir tanımlamadır. Makalenin uzun olması, sayfanın daha fazla bilgi ihtiva etmesinden dolayı makine zekasının daha fazla anlam çıkarması açısından avantajlıdır, ancak benim tecrübeme göre makalenin uzunluğu değil, içeriğin niteliği önemlidir. GoogleBot yeni bir makaleyi semantik olarak anlamlı buluyorsa, siteye olan güvenine göre yüksek sıralayabilir ancak nihayi sıralanma konumu ilgi / alaka ve yukarıda bahsettiğimiz diğer faktörlere bağlı olacaktır.

Sosyal medya SEO’yu etkiler mi?

Evet, sosyal medya SEO‘nun önemli bir parçası haline gelmiştir. Yüksek kalitede paylaşılabilir içerik oluşturan web siteleri, sosyal medya sitelerinde daha fazla paylaşım/retweet alma eğilimindedir ve bu da daha doğal geri dönüşlere neden olur. Arama motorları bunu kaliteli içeriğin bir işareti olarak gördüğünden sosyal sinyallerin hacmine dikkat eder.

SEO için Kod Yazmak, Proglama Bilmek gerekir mi?

Bilinen içerik yönetim sistemlerini (WordPress, Drupal vs.) kullanıyorsanız, bazı durumlar istisna, çoğu durumda gerekmez, Knowledge Graph gibi JavaScript kod eklemeleri, bu iş için üretilmiş eklentilerle sağlanabilir. Yine de iyi bir JavaScript bilgisi spesifik sayfa optimizasyonları, analizler için önemli bir avantajdır. İhtiyacımız olan tüm teknik opimizasyonlar ücretsiz veya ücretli olarak zaten var, hazır bir şekilde bulamayacağınız asıl önemli şey: harika içerikler için fikir!

Hangi sayfaların dizine eklendiğini nasıl görebilirim?

Pratik olarak, adres çubuğuna, site:siteniz.com biçimiyle yazarsanız dizine eklenen sayfalarınızı görebilirsiniz. Bununla birlikte daha fazla detay için Search Console! Arama konsolunun kullanımı ile ilgili bir makalem var: Web sitem neden arama sonuçlarında görünmüyor?

Resimler neden alternatif metne ihtiyaç duyuyor?

Alternatif metin, bir kişi fare ile resmin üzerine geldiğinde veya tarayıcılarında resimleri göremeyen engelli ziyaretçiler için bir resim açıklaması sağlar. Alternatif metin ayrıca resimlerin görsel arama sonuçlarında sıralanmasına yardımcı olur.

Backlink nedir?

Kısaca Backlink, bir web sitesinin diğerini tavsiye etmesidir. Konuyu detaylıca anlattığım makalem: Güven Oluşturma ve Ölçme

Sorular devam edecek, şimdilik müsadenizle, okuduğunuz için teşekkür ederim. Spesifik sorularınız için yorum yapabilir ya da WhatsApp hattımdan direk yazabilirsiniz.

SEO Uzmanlarına En Sık Sorulan Sorular SEO Uzmanlarına En Sık Sorulan Sorular



This post first appeared on SEO İpuçları, Açıklamalar, Yenilikler, please read the originial post: here

Share the post

SEO Uzmanlarına En Sık Sorulan Sorular

×

Subscribe to Seo İpuçları, Açıklamalar, Yenilikler

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×