Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Rechter: ‘Doorsturen werkmail naar privémail geen reden voor ontslag’

Als een werkgever ontdekt dat een medewerker e-mails uit Zijn zakelijke mailbox doorstuurt naar zijn privémail, is dat nog geen reden om hem op staande voet te ontslaan. Deze sanctie is disproportioneel, zeker gezien het feit dat het dienstverband van de man op korte termijn zou beëindigen. Het bedrijf moet het resterende loon van de werknemer betalen, evenals een transitievergoeding.

Dat staat in het vonnis dat maandag openbaar is gemaakt door de rechtbank van Noord-Holland.

Werkzaamheden van IT-medewerker kwamen te vervallen

De zaak gaat tussen Bamboo Import Europe, dat bamboeproducten wereldwijd produceert, importeert en verkoopt, en een medewerker. De werknemer werkte sinds maart 2021 als IT & E-commerce specialist voor het bedrijf. Het beheren van de website van het bedrijf was een belangrijk onderdeel van zijn takenpakket. In oktober werd zijn arbeidsovereenkomst omgezet naar een aanstelling voor onbepaalde tijd.

In november 2022 kreeg de man te horen dat met de komst van de nieuwe website zijn taken kwamen te vervallen. “De nieuwe website is een SaaS oplossing, de werkzaamheden voor de start positie van de website zijn afgerond; het beheer van de website zal niet intern worden vormgegeven. Aangezien de werkzaamheden voor het opzetten van de website een belangrijk deel van uw werk zijn, vervalt daarmee de basis van uw taken. Uw functie van IT & E-commerce specialist is een unieke en niet uitwisselbare functie die als gevolg hiervan komt te vervallen”, zo deelt zijn werkgever hem mede.

Beide partijen spreken met elkaar af dat de arbeidsovereenkomst van de werknemer per 1 juli 2023 komt te vervallen. Per 1 januari 2023 werd hij vrijgesteld om zijn verplichte werkzaamheden te verrichten. Tot slot zou hij een beëindigingsvergoeding van 12.000 euro krijgen als zijn arbeidsovereenkomst ‘met wederzijds goedvinden’ eindigt.

Werkgever ontslaat medewerker op staande voet

Op 7 januari ontdekt de werkgever dat de IT’er zijn zakelijke e-mailbox ‘om onverklaarbare reden’ heeft geleegd. In februari blijkt dat er e-mails uit een andere mailbox zijn verdwenen. Diezelfde maand merkt het bedrijf dat de betreffende medewerker in november 2022 meer dan driehonderd zakelijke e-mails met vertrouwelijke bedrijfsinformatie en privacygevoelige gegevens van werknemers en klanten naar zijn privémailadres heeft doorgestuurd. Daarop wordt zijn dienstverband met onmiddellijke ingang beëindigd.

“Bamboo is zeer teleurgesteld door uw handelswijze en gedragingen”, zo laat het bedrijf de voormalige werknemer weten. “Het gedrag van u is voor Bamboo volstrekt onacceptabel. U heeft de regels overtreden binnen Bamboo. U heeft dan ook misbruik gemaakt van het in u gestelde vertrouwen. Bamboo heeft de persoonlijke omstandigheden van u afgezet tegen de belangen van Bamboo en op grond daarvan concludeert Bamboo dat het gedrag van u een onmiddellijke beëindiging van het dienstverband rechtvaardigt.”

De oud-werknemer pikt dit niet en spant een rechtszaak aan. Hij eiste dat zijn voormalige werkgever het ontslag op staande voet vernietigt en zijn loon doorbetaalt.

Rechtbank: ‘Ontslag op staande voet was te zware sanctie’

De rechter vindt dat het opschonen van een zakelijke mailbox vlak voor een overeengekomen vrijstelling geen geldige reden is voor een rechtsgeldig ontslag. “De eiser heeft slechts zijn werk netjes willen overdragen en heeft bovendien niets belangrijks weggegooid”, zo oordeelt de rechtbank. Het verwijt dat de IT-medewerker e-mails uit een tweede mailbox heeft verwijderd, is onvoldoende onderbouwd. “En, ook al zou de eiser e-mails uit deze mailbox hebben verwijderd, valt niet in te zien waarom dit een dringende reden zou opleveren die een ontslag op staande voet rechtvaardigt.”

Dat de oud-werknemer de voorwaarden van zijn arbeidsovereenkomst heeft geschonden, staat volgens de rechter niet zonder meer vast. “De strekking van dit artikel [artikel 14.2 van zijn arbeidsovereenkomst, red.] is naar het oordeel van de kantonrechter niet zodanig duidelijk dat de eiser op voorhand had moeten begrijpen dat daaronder ook valt het doorsturen van e-mails naar zijn privémail, temeer waar het onbetwist gebruik was bij Bamboo om via WhatsApp allerlei zakelijke bestanden en gegevens uit te wisselen. In zoverre kan niet aan de eiser worden tegengeworpen dat sprake is van een gedraging die een dringende reden voor een ontslag op staande voet oplevert.”

Tegelijkertijd erkent de rechter dat de man niet zomaar driehonderd zakelijke e-mails naar zijn privémail had mogen sturen. “Een werknemer moet begrijpen dat dit consequenties kan hebben voor zijn relatie met de werkgever, bijvoorbeeld waar het gaat om het in elkaar gevestigde vertrouwen.” Ontslag op staande voet was, gezien de omstandigheden in deze zaak, een te zware maatregel. “Gelet op het feit dat de arbeidsovereenkomst binnen enkele maanden zou eindigen, de eiser tot die tijd was vrijgesteld van werkzaamheden en hij reeds geen toegang meer had tot de systemen van Bamboo, is het gegeven ontslag buitenproportioneel”, aldus de rechtbank.

Werkgever moet achterstallig loon doorbetalen

De rechter oordeelt dat Bamboo het achterstallige loon van de man moet doorbetalen. Dat komt neer op een brutobedrag van 3.600 euro per maand. Daar bovenop komt de wettelijke rente van 10 procent. Daarnaast moet hij een transitievergoeding van 3.000 betalen aan de man. Tot slot moet iedere partij zijn eigen proceskosten betalen.



This post first appeared on VPN, please read the originial post: here

Share the post

Rechter: ‘Doorsturen werkmail naar privémail geen reden voor ontslag’

×

Subscribe to Vpn

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×