Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Nederlanders bezorgd om cyberdreigingen

Vier op de tien Nederlanders maakt zich grote zorgen over cyberdreigingen. Het merendeel denkt dat de kans groot is dat ze er vroeg of laat mee te maken krijgt. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg adviseert iedereen daarom om een noodpakket in huis te halen voor het geval de vitale infrastructuur uitvalt.

Dat schrijft het NCTV in de voorjaarseditie van de Risico- en Crisisbarometer (RCB). Onderzoekers definiëren ‘cyberdreiging’ als een inbraak op essentiële computersystemen om noodzakelijke voorzieningen te verstoren, zoals energie, betalingssystemen en diefstal van staatsgeheimen, persoonsgegevens en intellectueel eigendom.

Nederlanders ongerust over cyberdreigingen

Driekwart van de Nederlanders (75 procent) acht het zeer waarschijnlijk dat cyberdreigingen zich voordoen in ons land. Dat is nauwelijks veranderd Ten Opzichte Van de vorige meting, die in het najaar van 2022 werd uitgevoerd. Het aandeel kwam toen uit op 73 Procent. Andere zaken waar men zich zorgen om maakt, zijn onder meer georganiseerde criminaliteit (74 procent), spanning tussen bevolkingsgroepen (68 procent) en geopolitieke dreigingen (62 procent).

Onderzoekers hebben tevens gepeild hoe het is gesteld met het kennisniveau over verschillende dreigingen. Daaruit blijkt dat mensen hun kennis over cyberdreigingen laag inschatten. Ongeveer één op de drie respondenten (32 procent) zegt weinig tot niets te weten over digitale dreigingen zoals phishing of een ransomware-aanval. Tegelijkertijd zeggen de deelnemers aan het onderzoek dat ze denken dat de gevolgen van cyberdreigingen ‘zeer ernstig’ en ‘zeer waarschijnlijk’ zijn.

Op de vraag over welke gebeurtenissen men zich zorgen maakt, antwoord 45 procent het stoppen van vitale processen. Met een aandeel van 44 procent volgen cyberdreigingen. Dat is een stijging van 4 procentpunt ten opzichte van de laatste meting. Dat betekent dat wij ons meer zorgen zijn gaan maken over hackers en cybercriminelen.

NCTV: ‘Belangrijk dat mensen ook zelf voorbereidingen treffen bij grootschalige uitval’

De meningen over de inspanningen van de overheid lopen sterk uiteen. 40 procent van de ondervraagden vindt dat de regering te weinig doet om risico’s van cyberaanvallen te voorkomen. Slechts een kwart van de respondenten (24 procent) meent dat de overheid genoeg doet. Een derde (33 procent) zegt hiervan geen inschatting te kunnen maken. Een kleine groep denkt dat de overheid hier niets aan kan doen. Toch meent 34 procent dat de overheid volledig verantwoordelijk is als ons land wordt getroffen door een cyberaanval.

Nationaal Coördinator Pieter-Jaap Aalbersberg adviseert Nederlanders om een noodpakket in huis te halen voor het geval voorzieningen als energie en stromend water uitvallen.

“Nederland is een veilig land. Tegelijkertijd moeten we onze ogen niet sluiten voor de veelheid aan ontwikkelingen om ons heen die onze veiligheid kunnen bedreigen. Overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties nemen samen maatregelen om ons land weerbaarder te maken. Het is belangrijk dat mensen zelf ook voorbereidingen treffen zoals een noodpakket voor de eerste 48 uur. Zodat, bij een grootschalige uitval van bijvoorbeeld elektriciteit of stromend water, mensen zich weten te redden, want dan ligt het dagelijkse leven wel even stil”, aldus de directeur van de NCTV.

Dit moet je weten over de Risico- en Crisisbarometer

De Risico- en Crisisbarometer wordt twee keer per jaar afgenomen om inzicht te krijgen in de zorgen, angsten en gevoelens over veiligheid in Nederland, en het vertrouwen dat de bevolking heeft in het optreden van de overheid bij rampen en crises. Het onderzoek werd tussen 22 maart en 3 april 2023 uitgevoerd door I&O Research. In totaal vulden 1.558 panelleden de enquête in.



This post first appeared on VPN, please read the originial post: here

Share the post

Nederlanders bezorgd om cyberdreigingen

×

Subscribe to Vpn

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×