Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Hoe een voorzetwand plaatsen? Tips en Advies

Hoe plaats je een voorzetwand en wat zijn de meest gebruikte isolatiematerialen?

Onze woning isoleren is belangrijk. In de eerste plaats misschien om de energiefactuur zo laag mogelijk te houden, maar ook vanuit ecologisch ook oogpunt is het natuurlijk ene gode zaak.

Isoleren kan op verschillende manieren en met diverse materialen. We doen dat zowel langs buiten als langs binnen, met zogenoemde Voorzetwanden bijvoorbeeld. Daarmee plaatsen we een valse wand tegen een bestaande binnenmuur of wand. Een voorzetwand houdt de energie binnen en storende geluiden buiten, en kan eventueel beschadigde muren verbergen. Hoe plaatsen we een voorzetwand en welke materialen kunnen we daarbij gebruiken?



Wanneer binnenmuren isoleren met een voorzetwand?

Zie je het na-isoleren van buitenmuren niet zitten vanwege het hoge kostenplaatje ? Schrikken de omvangrijke werken je af, of is je huis technisch ongeschikt (weinig ruimte in de spouw) om deze werken uit te voeren? Dan kun je dit oplossen door binnenmuren te isoleren met een voorzetwand. Deze manier van isoleren is zowel geschikt voor warmte- als voor geluidsisolatie.



Geschikt voor binnenrenovatie

Voorzetwanden zijn ook geschikt voor een grondige binnenrenovatie. Zo moet je de muren niet meer bepleisteren, verven of behangen, waardoor je heel wat kunt besparen. En het is tegelijk ook een uitstekende manier om allerlei nutsleidingen en kabels te verbergen.



Voorzetwand uit isolerende blokken

Bij voorzetwanden bestaande uit goed isolerende blokken wordt vaak cellenbetonblokken of hennepblokken gebruikt. Die zorgen voor heel wat voordelen. Het zijn echte lichtgewichten, zorgen voor een goede thermische en akoestische isolatie en laten zich makkelijk bewerken. Blokken uit celbeton of hennep zorgen voor een aangename kamertemperatuur en een goede vochtregeling en voorkomen schadelijke koudebruggen. Die zijn namelijk vaak oorzaak van belangrijk warmteverlies. Om goed te isoleren met blokken moet de tussenvloer niet alleen stabiel, maar ook in goede staat zijn. Met betonnen weefsels heb je daar geen last van. Bij woningen met roosters uit hout, verstevig of vervang je best de tussenvloeren. Je verliest je wel meer plaats dan bij het gebruik van platen. Je moet namelijk rekening houden met de dikte van de gebruikte blokken.



Isolatiemateriaal bij voorzetwanden: isolatie- of minerale wol

Voorzetwanden worden vaak geïsoleerd met dekens uit isolatie- of minerale wol. De lambda waarde van minerale wol schommelt tussen de 0,03-0,04 W/mK en maakt deel uit van brandklasse A. De lambda waarde is best zo laag mogelijk en de brandcategorieën lopen van A tot F, waarbij A de beste en F de slechtste waarde is. De lambda-waarde geeft de thermische geleidbaarheid van het materiaal weer. Het wordt uitgedrukt in W/mK. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmtegeleiding en hoe slechter de isolerende werking van het materiaal.



Isolatieplaten uit PIR

Dit materiaal is uitstekend geschikt als thermische isolatie. De isolatiewaarde van PIR varieert tussen 0,023-0,028 W/mK en maakt deel uit van brandklasse B. Deze veel gebruikte isolatieplaten bestaan uit harde schuimstof. Dit materiaal wordt voornamelijk gebruikt voor de isolatie van platte daken, schuine daken, vloerplaten en holle wanden. Door hun goede thermische eigenschappen kunnen deze PIR-platen ook gebruikt worden voor kleine diktes. Voor geluiddemping is PIR niet geschikt.



Voorzetwanden plaats je bij voorkeur met een draagstructuur

Voor een goede thermische en geluidsisolatie, monteer je voorzetwanden bij voorkeur op een draagstructuur. Zo worden op een eenvoudige manier nutsvoorzieningen weggewerkt achter de voorzetwanden. Met een draagstructuur creëer je meer stabiliteit en verklein je het risico op het ontstaan van scheuren in de wand. In dit geval plaats je de nieuwe wand best op een afstand van de oude muur. Zo vermijd je nadelige koudebruggen via de draagstructuur en verbeter je de geluidsisolatie.



Geisoleerde voorzetwand van metal stud en gipsplaten

Metal Studs bestaan uit thermisch verzinkt staal. Vergeleken met een houten frame zorgen deze studs voor heel wat voordelen. Deze metal studs:

Verkleinen het risico op scheuren

Kunnen makkelijk geplaatst worden

Zijn echte lichtgewichten

Sterk plaatsbesparend

Soepel in gebruik

Zijn ook geschikt in vochtige ruimten zoals badkamers en keukens

Gipsplaten worden vaak als afwerking van voorzetwanden gebruikt. Ze kunnen onmiddellijk na plaatsing geschilderd, behangen of betegeld worden. Het is ook een uitstekend materiaal om kabels en leidingen te verbergen. Door een OSB plaat erachter aan te brengen valt er meer te monteren aan de wand. Ook geeft het uiteraard meer geluidsdemping. Extra geluidsdemping kan ook door dubbele gipsplaten.


Geïsoleerde voorzetwand van vurenhout en gipsplaten

Hout heeft goede geluidsisolerende eigenschappen, is sterk en in verschillende texturen en kleuren beschikbaar. Hout is tegelijk sterk genoeg om schuifdeuren te ondersteunen. Hout als materiaal voor isolerende voorzetwanden heeft ook nadelen. Massief hout is zwaar, moet meestal geverfd en regelmatig onderhouden worden.



Dampremmende folie

Als een voorzetwand tegen de buitenmuur staat, kan je voor zekerheid een dampremmende aanbrengen net achter de gipsplaten.



Voorzetwanden van Nevima uitstekend als geluidsisolator

Ben je op zoek naar voorzetwanden voor een goede akoestische isolatie? Denk dan zeker aan de voorzetwanden die door Nevima op de markt worden gebracht. Om de juiste akoestische voorzetwand te kiezen, hou je zeker rekening met de:

  • Aard van je constructie
  • Buigzaamheid van je voorzetconstructie
  • De mate van ontkoppeling tussen de bestaande- en de voorzetconstructie
  • Dikte van je spouwmuur
  • Het gewicht van de platen

Je hebt hierbij de keuze tussen voorzetwanden op basis van zogenaamde IVI-Spijkerregels, vooral geschikt voor wanden uit plaatmateriaal zoals multiplex, betonplex of MBM. Een tweede mogelijkheid zijn buigzame voorzetwanden op basis van een IVI-Metalsysteem en gipskartonplaten.



This post first appeared on Klusadvies | Klusblog | Klusforum | Bouwbestel.nl ®, please read the originial post: here

Share the post

Hoe een voorzetwand plaatsen? Tips en Advies

×

Subscribe to Klusadvies | Klusblog | Klusforum | Bouwbestel.nl ®

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×