Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Wat is de beste isolatie?

De beste isolatie is te realiseren met het isolatiemateriaal dat voor het isolatiedoel is bestemd. Er Zijn namelijk verschillende vormen van isolatie. Bovendien is het zo dat de ondergrond een rol speelt. De isolatievormen variëren van geluidsisolatie tot warmte-isolatie. Het een hoeft het ander overigens niet uit te sluiten.

Bij de toepassing van warmte-isolatie kan er geluiddemping gevraagd worden (pak dan een wol). De verschillende isolatiematerialen hebben allemaal unieke eigenschappen. Het ene materiaal is bijvoorbeeld geschikter om een kruipruimte met betonvloer te isoleren of de spouwmuur. Een ander type is te gebruiken bij Het Isoleren Van bijvoorbeeld een zolder Met Een hellend dak of houten vloer in de kruipruimte. Wat nu de beste isolatie is in jouw situatie ontdek je hier.


Glaswol: voordelige isolatie voor diverse toepassingen

Glaswol is voordelig isolatiemateriaal en is voor meerdere toepassingen te gebruiken. Er is sprake van warmte-isolatie en geluidsisolatie bij toepassing van glaswol. Het materiaal heeft een open structuur en dat zorgt voor de geluiddempende werking. De isolatiewaarde is gemiddeld met 0,033 en 0,040 aan lambdawaarde. De Eurobrandklasse certificering komt uit op A1/A2.

Glaswol heeft daarom een brandvertragende werking. Glaswol is als isolatiemateriaal geschikt voor het isoleren van muren, daken en vloeren. Het materiaal is verkrijgbaar in de vorm van glaswolplaten en glaswolrollen. De lage prijs maakt glaswol als isolatiemateriaal populair. Het is wel belangrijk om met de ruimte die glaswol inneemt rekening te houden bij het isoleren. Glaswol zie je terug in wanden, spouwmuren, onder houten vloeren


Steenwol: geschikt voor warmte- en geluidsisolatie

Steenwol is prima te gebruiken voor thermische isolatie en voor geluidsisolatie. Steenwol heeft een open structuur. Hierdoor is er sprake van het absorberen van geluid en vermindering van geluidstrillingen. Steenwol is niet het goedkoopste isolatiemateriaal. Dat komt omdat er meer grondstoffen voor nodig zijn in vergelijking met bijvoorbeeld de productie van glaswol. Steenwol is echter wel weer voordeliger in aanschaf en toepassing dan PIR. Steenwolisolatie beschikt over een aantal unieke eigenschappen met een gemiddelde isolatiewaarde. Dat is te danken aan de lambdawaarde die uitkomt tussen 0,033 en 0,040.

Het is bijvoorbeeld duurzaam materiaal en brandveilig met Eurobrandklasse A1 certificering (behalve voor wat betreft de rollen spijerflens). Er zijn niet uitsluitend voordelen. Een nadeel is dat het dikker materiaal is dan bij de toepassing van PIR als het om gelijke isolatiewaarde gaat. Verder brengt de verwerking van steenwol kans op irritatie met zich mee. Het dragen van handschoenen en bedekkende kleding is net als een veiligheidsbril aan te raden. Steenwol is in allerlei situaties geschikt om toe te passen. Bijvoorbeeld om voorzetwanden, scheidingswanden of verdiepingsvloeren te isoleren. Dat geldt ook voor kruipruimtes met een houten vloer en hellende daken (Rockwool Sidefix).


PIR: beperkt verlies van ruimte en hoge isolatiewaarde

PIR is materiaal dat uit een hardschuim kunststof bestaat. PIR heeft als voordeel over een hoge isolatiewaarde te beschikken. Bovendien is de dikte beperkt, zodat er minder ruimteverlies ontstaat. De isolatiewaarde bevindt zich tussen de lambdawaarde 0,019 en 0,027. Het unieke is dat de PIR-platen realtief dun zijn, maar de isolatiewaarde dus erg hoog. De prijs van PIR ligt hierdoor wel wat hoger. PIR platen hebben geen acoustische voordelen.

Er is wel nog een voordeel. Dat is dat de platen op maat zijn te zagen en met plaatmateriaal te zijn verlijmen. Bijvoorbeeld met Fermacell, gips, underlayment en OSB. PIR is als isolatiemateriaal voor meerdere doeleinden geschikt. Bijvoorbeeld voor het isoleren van daken, vloeren en muren.


EPS: licht en goedkoop isolatiemateriaal

EPS kent meerdere benamingen en die variëren van piepschuim tot tempex. Het is isolatiemateriaal dat licht en goedkoop is en bestaat uit polystyreen en licht. De lambdawaarde is vastgesteld op 0,036. Dat is lager dan bijvoorbeeld PIR-isolatie, maar wel een prima gemiddelde isolatiewaarde. Als de dikte van het isolatiemateriaal niet zo van belang is, biedt EPS uitkomst. Het heeft bovendien een brandwerende werking en beschikt over vochtbestendige eigenschappen. EPS is zowel verkrijgbaar in de vorm van EPS-platen als in EPS parels.

Bij de platen is het van belang om met de druksterkte rekening te houden. Een EPS 60 plaat heeft bijvoorbeeld een druksterkte van 60. Een EPS 100 plaat is wat dat betreft zwaarder belasten met een druksterkte van 100. EPS is materiaal dat prima te gebruiken is in woningen. Bijvoorbeeld door de platen onder een betonvloer op zand van een uitbouw of van een schuurtje. Ook is het materiaal geschikt voor de isolatie van platte daken. De EPS parels zijn waterafstotend en daarom perfect om de kruipruimte mee te isoleren. Er zijn witte en grijze parels. De grijze parels zijn HR gekwalificeerd. EPS is goed voor toepassingen bij een niet te zware belasting. Of bijvoorbeeld in het geval de isolatiewaarde minder van belang is dan de opvulling of dikte.


XPS: hoge drukvastheid en vochtwerend

XPS is eveneens een hardschuim kunststof, maar dan op basis van geëxtrudeerd polystyreen. In vergelijking met EPS gaat de voorkeur om te isoleren uit naar XPS. Dat heeft onder meer te maken met de hogere drukvastheid tot meer dan 200kPa. Daardoor is XPS als isolatiemateriaal geschikt voor situaties met een zware belasting. Het is wel materiaal dat beperkter is als het gaat om de brandwerende eigenschappen. Het voordeel is echter dat er sprake is van zeer goede vochtwerende eigenschappen.

Daardoor is XPS perfect voor de toepassing in vochtige ruimtes. De isolatie van kelders is er bijvoorbeeld prima mee te realiseren. XPS-platen zijn in de grond te gebruiken en ook geschikt voor vijvers. De XPS-platen zijn veelal voorzien van een verbindingsdeel, zoals een tandgroefverbinding of een sponning. De aansluiting met muren of plafonds is ook perfect door de platen te verlijmen. XPS is overigens voor meer doeleinden geschikt dan alleen vochtige ruimtes te isoleren. Zo is het ook mogelijk om hiermee een plat dak met een warmdakconstructie te isoleren.

Mocht u er nog niet helemaal uit zijn, neem dan gerust contact op!



This post first appeared on Klusadvies | Klusblog | Klusforum | Bouwbestel.nl ®, please read the originial post: here

Share the post

Wat is de beste isolatie?

×

Subscribe to Klusadvies | Klusblog | Klusforum | Bouwbestel.nl ®

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×