Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Wat zijn de voor- en nadelen van een broodjesvloer?

Het leggen van een broodjes- of combinatievloer

Zijn de oude (houten) balken van de Vloer van je bestaande woning aan vervanging toe en wil je die snel en duurzaam en gelijk goed geisoleerd vervangen? Denk dan eens aan een broodjesvloer! Deze vloer is overigens ook een prima keuze voor een nieuwbouw woning. Een broodjesvloer is een vloer die is opgebouwd met betonnen of stalen liggers (balken) met daartussen (doorgaans) polystyreen (EPS) vulelementen (de zogenaamde "broodjes") met daarboven een afwerklaag van gewapend beton.

Broodjes combinatievloer met betonnen balken en broodjes renovatievloer met stalen balken

Een broodjesvloer met betonnen balken wordt ook wel een combinatievloer, balkenvloer of PS- isolatievloer genoemd. Deze wordt het meest toegepast, o.a. omdat de aanschafwaarde relatief laag is en het werken met beton nou eenmaal heel solide is.

De uitvoering met stalen balken heet doorgaans renovatievloer. De broodjes renovatievloer pas je vaak toe als het echt een oud huis is zonder florisante fundering (raadpleeg eventueel een constructeur), en / of als je geen zin hebt om te wachten op het drogen van het beton en toch geen vloerverwarming neemt. De renovatie broodjesvloer kan je, naast met een betonnen druklaag, namelijk ook "droog", oftewel met OSB of underlayment afwerken. Of "semidroog" namelijk met zwaluwstaartplaten en een cementdekvloer.

Beeide broodjesvloeren kennen heel wat voordelen. Er zijn echter ook enkele nadelen aan verbonden. Hieronder lees je er alles over!

De nadelen van een broodjesvloer

De broodjesvloer is uiteraard samengesteld uit verschillende elementen die moeten worden aangeschaft. Zo zijn de betonnen liggers van de combinatie broodjesvloer best zwaar. Leg je de vloer niet zelf, dan komen er nog werkuren bij. De balken kunnen soms worden opgelegd, maar meestal moet je ook frezen in de muur. Dit kan je beter doen tijdens het leggen en niet vooraf. Het zou jammer zijn als je onnodig hebt weggefreesd uit je muur.

Bovenop de broodjes en liggers komt zoals gegezegd doorgaans een gewapende betonvloer van ca. 5cm met bouwstaalmatten van minimaal diameter 5mm. Het beton bestel je, tenzij de slang van de betonwagen niet zover kan komen of als het maar een klein vloertje is, dan zul je zelf moeten draaien in de betonmolen. Als je de lengte van de ruimte in meters maal de breedte in meters maal 0,05m (druklaag van 5cm) doet heb je de minmaal te bestellen / draaien hoeveelheid kuub beton. Hier overheen kan je dan nog een dekvloer leggen met daarin de vloerbeverwarming. De vloerverwarming eventueel ook gelijk in de druklaag. Stel deze dan op de staal dekv;loer matten op (tweedehands) stoeptegels

Hoewel het risico op scheurtjes bij een goed gelegde betonvloer uiterst gering is, zijn scheurtjes vooraf nooit uit te sluiten. Wanneer wordt gekozen voor een afwerking van de broodjesvloer met beton, wat moet drogen, kan de afwerking wel wat langer duren. In de zomer (boven de 25 graden) en de vloer is nog buiten (nieuwbouw) is het goed om de vloer verschillende uren nat te houden tot de zon onder gaat. Verder zijn de EPS broodjes brandveilig maar toch wordt voor vloeren boven de kelder of verdiepingen nog vaak voor betonnen broodjes gekozen.

De voordelen van een broodjesvloer

Een broodjesvloer kan snel en eenvoudig geplaatst worden. Er wordt met kleine onderdelen gewerkt die doorgaans niet vooraf moeten worden besteld. Het is mogelijk om de vloer zonder hulp van anderen te leggen, zeker wanneer je zonder betonnen afwerklaag werkt. Boven de broodjes leg je dan een folie en kan je bijvoorbeeld met laminaat afwerken. De vloer is eenvoudig op maat te maken. Deze vloer is bovendien geschikt voor plekken die moeilijk bereikbaar zijn of een geringe oppervlakte hebben (geen kosten van een kraan) gelet op de kleine elementen die nodig zijn. De broodjesvloer is erg duurzaam en niet gevoelig voor schimmels of ongedierte. De sterkte van de vloer is afkomstig van de betonnen (vloer)liggers die voorzien zijn van stalen strengen. De liggers kunnen hierdoor een zeer hoge drukkracht aan. Voor grotere overspanningen kan je dubbele liggers gebruiken, kleinere afstanden tussen de liggers of liggers met meer stalen strengen erin. Tussen de liggers komen EPS (geëxpandeerd polystyreen) broodjes. Deze sluiten perfect op elkaar aan zodat koudebruggen worden vermeden. Bovendien hebben de broodjes een erg hoge isolatiewaarde. De broodjes bestaan voor 2% uit een polystyreen omhulsel en voor 98% uit gas, wat de isolatiekracht verklaart. Je kan ook eenvoudig sparingen zagen uit de EPS broodjes. Ook is de vloer licht nu de broodjes zeer licht zijn en makkelijk te plaatsen zijn. De broodjesvloer is ideaal als vloer op de begane grond of boven de kruipruimte. De broodjes kunnen ook bestaan uit gebakken klei of lichtbeton, wat vaker wordt toegepast boven een kelder of op de verdiepingen.




This post first appeared on Klusadvies | Klusblog | Klusforum | Bouwbestel.nl ®, please read the originial post: here

Share the post

Wat zijn de voor- en nadelen van een broodjesvloer?

×

Subscribe to Klusadvies | Klusblog | Klusforum | Bouwbestel.nl ®

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×