Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Sprey Boya Nasıl Yapılır, Sprey Boya Nerelerde Kullanılır?

Sprey boya nasıl yapılır?

Sprey Boya ile boya yapmak çok eğlenceli boyama tekniklerinden biridir. Ayrıca, inceltme oranının ayarlanması, doğru rulo, fırça seçimi, sıçratmadan boyamaya uğraşmak gibi zaman ve efor sarf ettirici şeylerle uğraşmak zorunda kalmazsınız. Sprey Boya ile bir şeyleri boyamak herkes için, hem eğlenceli hem de hızlı boya yapmanın en iyi yoludur. Zahmetsizce bazı eşyalarınızı boyamak istiyorsanız sizin için sprey boya nasıl yapılır ve sprey boya nasıl kullanılır detaylı şekilde aşağıda anlattık.

Sprey Boya Nasıl Yapılır?

Farklı türlerde sprey boyalar olsa da; bir çoğunun kullanımı aynıdır. Kullanım mesafesi, kuruma süresi, katlar arası bekleme süresi birçok sprey boya türünde benzerlik gösterir. Fakat, her sprey boya her yüzeyde kullanılamaz. Öncelikle, genel olarak sprey boya nasıl yapılır? anlatalım. Ardından farklı cins sprey boyaların kullanımına geçelim. Bu sayede elinizdeki sprey boyayı en doğru şekilde kullanabilirsiniz.

Genel Sprey Boya Kullanımı

Yukarıda bahsettiğimiz gibi sprey boyaları kullanırken bazı genel kurallara dikkat etmek gerekiyor. Bir çok sprey kullanımı da benzerlik gösteriyor. Şimdi, genel olarak sprey boya nasıl yapılır? anlatalım. Ardından, akrilik ve selülozik sprey boya kullanımı hakkında detaylı bilgiler verelim.

Sprey Boya Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Elinizdeki sprey boyanın hangi tür olduğuna dikkat edin. Her sprey boya ile her şey boyanmaz. Örneğin: selülozik sprey boya ile plastik ve köpük boyanmaz. Ayrıca, modifiye akrilik spreyle de ile köpük boyanmaz.
  • Hangi sprey boya kullanırsanız kullanın, kullanmadan önce en az 2-3 dakika çalkalayın. Bu sayede, homojen bir renk elde edebilirsiniz.
  • Katlar arası bekleme süresine dikkat edin. Birçok sprey boya 10-15 dakika içinde kurusa da kuruma süresinden emin değilseniz katlar arası en az yarım saat bekleyin.
  • Sıkma mesafesine dikkat edin. Sprey boyalar genel olarak 20-25 santimetre uzaklıktan sıkılır. Bu mesafe artarsa boya havada zayi olabilir. Mesafe azalırsa sprey boya boyanan yüzeyden akabilir.
  • Sprey boyalar aşırı koku yaydığından dış mekanda uygulanması daha doğru olur. Bu sayede, çıkan koku mekan yayılmaz. Dış mekanda yapılacak sprey boya uygulaması rüzgarsız bir havada veya rüzgar arkaya alınarak yapılabilir.
  • İç mekanda yapılacak sprey boya uygulaması için maske takılması önerilir. Sprey boyanın çıkardığı gaz ve pigmentler sağlık açısından çok zararlıdır. (Bu zararlı kimyasal maddeler uzun süre havada kalır.)
  • Büyük eşya mobilyaları sprey boya ile boyamak oldukça risklidir. Akabilir ve iz bırakabilir.
  • Sprey boyanın altına uygulanacak astar ve üzerine yapılacak vernik de sprey boya ile aynı cinste olmalıdır.
  • Çok soğuk havalarda sprey boya kullanmayın.

Sprey Boyalarda Yüzey Hazırlığı

  • Sprey boya ile boyanacak yüzey pas, toz ve yağdan arındırılıp temizlenmelidir. Yağdan ve tozdan arındırılmış bir yüzeye boya daha iyi tutacaktır.
  • Gerek duyulursa sprey yapılmadan önce astar uygulanır. Sprey astar boya yüzeydeki rengi kolay kapatmak için kullanılır. Ayrıca yeni yapılacak spreyin kuvvetli tutmasını sağlar.
  • Mevcut sprey boyanın cinsi boyanacak yüzey için uygun mudur? Kontrol edilmelidir.

Sprey Vernik Nasıl Kullanılır?

Sprey vernik nasıl atılır, sprey vernik nasıl uygulanır, sprey vernik nasıl yapılır? Sprey verniğin kullanımı sprey boya ile aynıdır. Sprey vernikler genellikle parlak- yarı mat ve mat olarak üretilir. Parlaklık derecesine karar verdikten sonra, sprey boya gibi kullanabilirsiniz. Sprey vernikler altta kalan sprey boya ile aynı cins olmalıdır.

Sprey Vernik Kullanımı

  • Gerekiyorsa 1 kat sprey astar uygulayın.
  • Astardan yarım saat sonra sprey boyayı yapın.
  • Yarım saat sonra son kat sprey boyayı yapın.
  • Boyadan yarım saat sonra da, boya ile aynı cins sprey verniği, 20-30 santimetre mesafeden uygulayın. İsterseniz sprey verniği 2-3 kat da uygulayabilirsiniz.

Şimdi farklı cins sprey boyalar nerede kullanılır? anlatalım.

Sprey Boya Nerede Kullanılır?

Sprey boya nerelerde kullanılır?

Sprey boyalar nerelerde kullanılır? Sprey boyaların çoğu, birçok amaç için kullanılıyor. Fakat, en iyi sonucu almak için, boyama yapacağınız materyale en uygun sprey boyayı kullanmak en iyisidir. Daha detaylı anlatmak gerekirse, plastik bir yüzeyi boyamak için plastik için özel üretilmiş spreyler daha uygun olacaktır. Metal yüzeyler için pas korumalı ve selülozik spreyler daha uygun bir seçim olacaktır.

Günümüzde en çok satılan ve kullanılan akrilik sprey boyalar, genel amaçlı olarak tüm yüzeylerde kullanılıyor. Bu nedenle, sprey boya kullanımı anlatmaya akrilik spreyler ile başlayalım.

Akrilik Sprey Boya Nerelerde Kullanılır?

Akrilik sprey boya nerelerde kullanılır?

Akrilik sprey boyalar en çok satılan ve en çok tercih edilen spreylerdir. Herhangi bir boyacı veya hırdavatçıya girip “sprey boya istiyorum” derseniz size akrilik spreyleri uzatacaktır.

Akrilik spreylerin hem iç mekanda hem dış mekanda kullanılabilir olması, ayrıca bir çok yüzeye iyi tutunması, en çok tercih edilen sprey boya olmasını sağlamıştır.

Akrilik sprey boya nerelerde kullanılır? anlatmaya başlamadan önce, birkaç önemli uyarı yapalım. Akrilik sprey boyalar, tam akrilik ve modifiye akrilik olarak ikiye ayrılır. Tam akrilik sprey boyalar ile köpük boyanabilir. Fakat, modifiye akrilik sprey boyalar sentetik esaslıdır ve köpük türleri boyanmaz. Bu nedenle, köpük, strafor boyama yapacaksanız; tam akrilik sprey boyaları tercih edin. Ayrıca, evde sprey boya yapımında en uygun spreyler akrilik spreylerdir. Bunun dışında, modifiye akrilik ve tam akrilik sprey boyalar genel amaçlı olarak kullanılabilir. Ahşap, plastik, metal, beton v.b.

Selülozik Sprey Boya Nerelerde Kullanılır?

Selülozik sprey boyalar sıvı selülozik boyalar gibi solvent esaslı boyalardır. Oldukça dayanıklı olan bu sprey boyalar; özellikle metal boyamak için çok uygundur. Ayrıca, ahşap türevlerini de boyamak için rahatlıkla selülozik sprey boyaları kullanabilirsiniz.

Fakat, selülozik sprey boya, plastik türleri, sünger türleri, strafor çeşitlerini boyamak için uygun bir boya değildir. Bu gibi malzemelerde deformasyona tol açacaktır. (Ezilme, büzüşme, erime, delinme gibi deformasyonlar.)

Emaye Sprey Boya Nerelerde Kullanılır?

Emaye sprey boyalar ile genellikle beyaz eşyalar boyanır. Çamaşır makinesi, buzdolabı, bulaşık makinesi gibi beyaz eşyaların boyaları emaye boyadır. Emaye sprey boyalar parlak ve kaygan bir yüzey oluşturur. Daha önce emaye ile boyanmış beyaz eşyalar emaye sprey boyalar ile boyanabilir veya rötuş yapılabilir. Emaye sprey boyalar aynı zamanda genel amaçlı spreylerdir. Metal, ahşap, duvar gibi yüzeylerde rahatlıkla kullanılabilir.

Diğer sprey boya çeşitlerinin özellikleri ve kullanımını öğrenmek için, Sprey boya nedir, hangi sprey nerede kullanılır? yazımızı da okuyabilirsiniz.



This post first appeared on Teknik Rehber, please read the originial post: here

Share the post

Sprey Boya Nasıl Yapılır, Sprey Boya Nerelerde Kullanılır?

×

Subscribe to Teknik Rehber

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×