Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Gül Nasıl Ekilir, Gül Ne Zaman Budanır?

Bu yazımızda gül ekimi hakkında teknik bilgiler vereceğiz. Gül nasıl ekilir, gül ne zaman ekilir, gül tohumu nasıl ekilir, gül tohumu hangi ayda ekilir gibi merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulacaksınız. Ayrıca, gül budama, gül ne zaman budanır, gül gübreleme nasıl yapılır, güllerdeki böceklenme ve gül ilaçlama hakkında çok faydalı bilgiler vereceğiz.

Gül ekimi ve bakımı zor değildir. Gül ekerken her zaman, güneş alan bir yere dikin, düzenli olarak ve etrafını eşit şekilde sulayın. Şimdi detaylı olarak gün nasıl ekilir, gül hangi ayda dikilir, gül ne zaman budanır? anlatalım.

Gül Nasıl Ekilir?

Gül nasıl ekilir?

Gül ekimi, gül nasıl ekilir? Eğer ekim yapacağınız yerde daha önce gül vardıysa, önce toprağı değiştirmelisiniz. Çünkü, güller topraktaki belli başlı mineralleri emerler. Ayrıca toprağın 60 cm. derinliğe kadar bellenmiş olması gerekir.

Ekeceğiniz tür hokka gülü değilse, ekimden önce köklerini en az 12 saat suda bekletmelisiniz. Kökleri biraz kısaltın ki kesilen yerlerden hemen yeni emici kökler çıksın.

Güz ekimlerinde sürgünleri budamak gerekmez. Ama bahar ekimlerinde bodur ve polyantha güllerden güçlü olanları 4-5, zayıf olanları ise 2-4 aşıya kadar budayın. Baston ve çardak güllerin budama işinde bundan iki misli aşı bırakın.

Kökle gövdenin birleştiği nokta yaklaşık 5 cm. toprağın altında kalmalıdır. Toprağı humusla zenginleştirmelisiniz. Kökleri deliğin içine eşit şekilde yayın. Sonra deliği toprakla doldurun, İyice bastırın ve bolca sulayın.

Gül ekiminde can suyunun bolca verilmesi önemlidir. Her gül ekiminden sonra gövdenin dibine 20 cm. kadar toprak kümeleyin. Bu işlem bitkinin ilk zamanları atlatmasına yardımcı olur.

Gül Hangi Ayda Dikilir, Gül Ne Zaman Ekilir?

Gül hangi ayda dikilir?

Gül hangi ayda dikilir, gül ne zaman ekilir? Ekim ayı gül ekme zamanıdır. Ancak kışın çok soğuk geçtiği sert iklimli bölgelerde baharda, havanın ısınmasına göre mart ya da nisan aylarında ekmek daha doğru olur. Böylelikle güller her ne kadar takip eden yaz aylarında pek fazla gelişmeseler de onları don tehlikesinden kurtarmış olursunuz.

Hokka güllerinin ekim zamanı farklıdır. Bu bitkiler, saksıda yetiştirilmiş oldukları için kış hariç her mevsimde ekilebilirler. Ekim için ideal hava ılık, kuru ve parçalı bulutlu havalardır. Özellikle şimşir, lavanta veya hezaren çiçeği, çalı papatyası ve orta boylu çalıların yanında güler daha iyi gelişir.

Gül Budama

Gül budama

Gül budama nasıl ne zaman yapılır? Bahar mevsiminde polyanta güller iyice budanmalıdır. Öncelikle donmuş, ölmüş veya hastalıklı sürgünleri sağlıklı kısımlarına kadar kesmelisiniz. Bir sürgünü ne kadar geriden keserseniz, o kadar güçlü ve uzun filiz verir.

Kalın sürgünleri daha derinden budayın. Çünkü ince sürgünlere kıyasla daha güçlü ve fazla filiz verirler.

Yeni sürgünün çıkacağı dışa dönük aşı veya goncaların 1-2 cm. üstünden budama yapın. Böylece sürgünün gelişmesi de durmaz.
Solmuş çiçekleri kesmeniz, yazın yeni çiçeklerin açılması açısından faydalıdır. Fakat yaban gülleri istisnadır. Çünkü bunların solan çiçekleri güz aylarında güzel kuşburnu meyvelerine dönüşecektir.

Gül Ne Zaman Budanır?

Gül ne zaman budanır?

Gül ne zaman budanır? En iyi gül budama zamanı, kışın sonu ve baharın başladığı zamanlardır. Bahar mevsiminde yaza girmeden güller budanır. Gül hangi ayda budanır? Bölgesel olarak iklim değişikliği farklılık gösterse de Ocak ayından başlayıp Mayıs ayının başlarına kadar gül budama yapılabilir. Ocak sonu, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları içinde gül budama yapabilirsiniz.

Gül Nasıl Budanır?

Gül nasıl budanır?
  • Dökülen ve dökülmek üzere olan yaprakları gülün etrafından ve dallarından temizleyin.
  • Budamaya kuru dallardan başlayın. Kuru ve kahverengi olanlar budanması gereken dallardır.
  • Gülün dallarının orta kısmını açarak, eğik, çapraz ve düzensiz dallarını tespit ederek budama yapın. Buradaki amaç, gülün dikey ve düzgün büyümesini sağlamaktır.
  • Gül budama yaparken dikkat edilmesi gereken ve en önemli şey küçük dalları kesmektir. Bir kalem kalınlığında olan dalları budayın.
  • İçeri doğru çevrilmiş, baston görünümlü dalları budayın. Amaç gülün içeri doğru değil, dışarı doğru genişlemesidir.
  • Yeni budadığınız kesikleri aşı ve budama macunu ile kapatabilirsiniz.
  • Gül budamayı bitirdikten sonra dibindeki yabancı otları ve budama artıklarını temizleyerek sulayın.
  • Dayanıklı ve güzel güller yetiştirmek için gül coşturan veya gül gübresi ile gülleri destekleyin.

Gül Gübreleme

Gül gübreleme

Düzenli olarak gübrelenen güller, çiçek açmakla kalmayıp sağlıklarını da korurlar. Vahşi doğaya uyum sağlamış güler gübreleme olmadığından bir kez çiçek açar. Fakat çiçek açan güller yetiştirmeye çalışan herkes, büyüme mevsimi boyunca düzenli olarak gübreleme yapmalıdır.

Toprak kuru ise, gübreleme işleminden sonra iyice sulayın. Bitkinin etrafındaki toprağı yarı çürümüş bahçe atıklarıyla örtmek de uygun bir çözümdür.

Güle Gübre Ne Zaman Verilir?

Güle gübre ne zaman verilir?

Gülün ilk gübresini baharda vermelisiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu, gövdenin çevresine kümelediğiniz toprağın üzerine gübre serpmektir. Zamanla toprak düzelir ve gül besini doğru bir şekilde alır. Mayıs sonunda gül, özel gül gübresi ile ikinci kez gübrelenmelidir.

Yılın üçüncü ve son gübreleme işlemi temmuz veya ağustos ayında yapılmalıdır. Bu son işlemi geciktirmeyin ki, gövde kışa kadar güçlenebilsin.

Gülü Kışa Hazırlamak

Kışa girerken, gülün dallarındaki yaprakları yolun ve dökülmüş olanları yerden alın. Gülün gövdesine 20-30 cm kadar humus, yanmış gübre veya toprak kümeleyin. Asla turba kullanmayın. Çünkü turba suyu çeker ve kışın gülün dibinde adeta bir buz kümesi oluşturur. Açıktaki dalları dondan, kış güneşinden ve kuru rüzgarlardan korumak için ince çam dalları kullanın.

Gül İlaçlama

Gül ilaçlama

Beyaz yaprak pası hastalığı, kendini yaprakların üzerindeki beyaz bir tabaka halinde gösteren bir çeşit mantardır. Çok nemli ve kirli havalarda ve özellikle bahar aylarında güllere bulaşır. Bazı gül cinsleri bu hastalığa çok sık yakalanırlar. Belirtileri farkettiğiniz anda bitkinin üzerine mantar öldüren bir antiseptik veya yaprak pası için özel bir ilaç püskürtün. Gül mantarı da soğuk ve nemli havalarda, toprak ıslakken bulaşan bir mantardır.

Güllerde Yaprak Biti

Gül yaprağı bitleri uzun süreli kuraklıktan sonra birdenbire ve topluca ortaya çıkarlar. Sayıları gerçekten çok ise böcek ilacı püskürtme yolunu seçin. Piretrum içeren ilaçlar işe yarayacaktır.

Güllerdeki Yeşil Böcekler

Güllerdeki yeşil böcekler

Gül yaprak arısı adı verilen böcekler mayıs ayından itibaren yaprakların kenarlarına yumurtlarlar. Bir süre sonra yapraklar içe kıvrılıp boru gibi bir görüntü alır. Kıvrılan larvalı yaprakları kesin ve bitkinin üzerine ve özellikle yaprakların altlarına ilaç püskürtün. Bu işlemi 15 gün sonra takrarlayın.

Gül dalböceği adı verilen arı türünün ise larvaları gülün dallarını yerler. Uçlardaki yapraklar solmaya başlar. Dalları sağlıklı yerlerine kadar kesmek gerekir. Kesim yerlerine ağaç balsamı veya benzer bir madde sürün ki mantar kapmasın. Parazitlenme çok yoğunsa özel böcek ilacı kullanmanız gerekir.



This post first appeared on Teknik Rehber, please read the originial post: here

Share the post

Gül Nasıl Ekilir, Gül Ne Zaman Budanır?

×

Subscribe to Teknik Rehber

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×