Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Bej Rengi ve Tonlarının Evde Kullanımı Nasıl Olmalı?

Bejin tonları, duvar boyası renk seçiminde senelerdir ilk sıralarda yerini koruyor. Özellikle, boya ve renk yapma teknolojisinin gelişmesi ile boya makinelerinde yapılan bej rengi boya tonları oldukça rağbet görüyor. Evlerde ve iş yerlerinde açık bej rengi ve koyu bej rengi de sıkça kullanılıyor. Bu yazımızda bejin doğru kullanımı ile ilgiler verip; bejin tonları ile uyumlu renklere de değineceğiz.

Bej Rengi

Bej rengi

Bejin açık ve koyu tonlarını evininiz her yerinde kullanabilirsiniz. Işık almayan koridorlarda veya karanlık bir odada açık beji kullanılabilir. Ayrıca, salon ve oturma odalarında da orta tonlarda beji, en çok tercih edilen renkler arasında bulunuyor.

Salon ve oturma odaları gibi ortamlarda ise; kum beji tonları tercih ediliyor. Ayrıca, ofisler içinde uygun bir renktir. Sade ve göze batmayan yorucu olmayan bir tondadır.

En çok bilinen kum beji renk ise, orta tonda bir bejdir. Her markada bejin tonu farklı olsa da; benzerlikler gösteriyor. Hatta, bazı markaların bejleri aynı denilebilecek kadar birbirine yakın olabiliyor.

Yeri gelmişken şunu belirtmekte fayda var. Farklı markaların bejleri, her ne kadar birbirine yakın olsa da; rötuş yapmanız gerektiğinde aynı marka boya almalısınız. Hatta, aynı markanın aynı cins bejini almalısınız.

Bej Tonları

Şimdi, beji daha iyi tanımanız açısından bejin tonlarından bazı örnekler gösterelim ve bazı ipuçları verelim.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bejin tonları, yıllardır ev boyası renk seçiminde vazgeçilmez renkler arasında yer alıyor.

Bejin tüm tonlarını birçok markada hazır olarak alabileceğiniz gibi, boya bayilerinde, makineden de yaptırabilirsiniz. (Boya makinesinde yapılan bejin içerisine genellikle oksit sarı, oksit kırmızı ve bir miktar siyah giriyor.)

Kutu içinden kontrol ettiğiniz bejin kuruyunca, duvarda 1-2 ton daha koyulaşacağını hatırlatalım. Özellikle, karanlık bir mekana uygulama yapacaksanız; sizi şaşırtacak derecede renkte koyulaşma olabilir.

Açık Bej Rengi

Açık bej rengi ise; daha çok evin ışık almayan kısımlarında kullanılıyor. Giriş, antre, koridor gibi penceresi olmayan ve ışığı az, ev ve iş yerlerinde açık bejin tonları sıkça kullanılıyor.

Ayrıca, açık renklerden hoşlanan, ferah ve aydınlık ortamda oluşturmak isteyen, kullanıcılar da açık beji evlerinin ışık alan kısımlarında kullanıyor.

Koyu Bej Rengi

İsterseniz beyaz boyaya bejin renk tüpünü katarak, kendiniz de bejin çeşitli tonlarını elde edebilirsiniz. Bejin tonlarını tüp ile yaparken, dikkat etmeniz gereken en önemli konu; sadece açık ve orta tonlarını yapmanızdır.

Ya da duvarları bejin açık tonlarında yapıp, kartonpiyerleri çok daha koyu bir beje, hatta kese kağıdına boyatabilirsiniz.

(Bejin koyu tonları, sadece baz denilen, boya ham maddesi ile boya makinelerinde yapılmalıdır. Çok fazla renk tüpü katarak, çok koyu beji yapmaya çalışmak, boyanın özelliğinin bozulmasına neden olur. Boya matlaşabilir, silinme özelliği azalabilir, kapatma özelliği azalabilir.)

Bej İle Uyumlu Renkler

Evinizde bejin kombinasyonları yaparken, bejin açık ve koyu tonlarını kullanabilirsiniz. Televizyonun arkasındaki duvara koyu bir beji veya kese kağıdı gibi bir renk, diğer duvarlara ise; kum beji tonlarında bir renk oldukça güzel görünecektir. Böyle bir kombinasyonda bejin tonları arasında 3-4 ton fark olması gerekir. Aksi halde renk farklılığı belli olmaz.

Bejin orta ve açık tonları ile kullanabileciğiniz diğer renkler ise; kahverengi ve vizon tonlarıdır. Evinizde kahverengi eşyalar var ise; bejin farklı tonları size göre olabilir. Kahverengi veya vizon mobilyalı bir evde, açık ve orta tondaki bejler uyumlu olacaktır.

Kesekağıdı rengi de bejin koyu tonlarına yakındır. Bu nedenle, kese kağıdı rengini de kum beji ile kombin yapmayı deneyebilirsiniz. Fakat, yukarıda bahsettiğimiz gibi, bejin adı aynı olsa da; farklı markalarda bejin tonları farklılık gösterebilir.

Beje başka uyumlu bir renk ise beyazdır. Aslında beyaz, her renge uyumludur. Oturma odaları, koridorlar, salonlar hatta bebek odalarında bile, bejin tonları ile beyaz renk çok hoş görünür.

Bejin orta tonu ile beyaz kombinini aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Resimde beyaz ve bejin yatay olarak kullanımı gösterdik. Siz bu çizgileri istediğiniz kalınlıkta uygulayabilirsiniz. Ya da odadaki kirişleri beje boyayıp, diğer duvarları beyaz bırakabilirsiniz. Mobilyalar da beyaz ise, bejin koyu ve orta tonları oldukça güzel görünecektir.

Bejin beyaz ile kombinasyonu

Bejin tonları ile kombin yapabileceğiniz diğer renkler ise, beje zıt olan renklerdir. Her renkte olduğu gibi; bejde de; uygun zıt rengi bulursanız, çok hoş ortamlar yaratabilirsiniz. Sütlü Kahve, Gül Kurusu, Turkuaz, Buz Beyazı, Mavi gibi zıt renklerle de çok güzel duvar kombinleri yapabilirsiniz.

Bejin mavi ile kombini
Bej ile turkuaz kombini
Bej ile buz beyazı kombini

The post Bej Rengi ve Tonlarının Evde Kullanımı Nasıl Olmalı? yayının asıl sitesi Teknik Rehber.



This post first appeared on Teknik Rehber, please read the originial post: here

Share the post

Bej Rengi ve Tonlarının Evde Kullanımı Nasıl Olmalı?

×

Subscribe to Teknik Rehber

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×