Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Boya Nasıl Sökülür?, Boya Sökme Yöntemleri

Çok farklı bir site.

Boya nasıl sökülür?

Boya lekesi nasıl çıkar?: Hangi Boya olursa olsun, kuruduktan sonra bir yüzeyden boya sökmek, çok zahmetli bir iştir. Boyalı yüzeye zarar vermeden, farklı yüzeylerden boya sökme yöntemlerini ve dikkat etmeniz gereken noktaları “boya nasıl sökülür?” yazımızda detaylıca anlattık. Ayrıca, boya sökerken boya sökücünün nasıl kullanılması gerektiğini, çeşitlerini ve hangi yüzeylere boya sökücü uygulanabileceğini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Boya Sökme Yöntemleri

Metalden Boya Nasıl Sökülür?

Metalden boya nasıl sökülür?

Metal yüzeylerin boyası, genellikle sentetik (yağlı boya) veya selülozik boyadır. Metal, demir benzeri bir yüzeyden boya sökmek için; sprey veya krem boya sökücüleri kullanabilirsiniz. Boya sökücüyü yüzeye sürdükten sonra yaklaşık yarım saat bekleyin. Boya yumuşayınca metal bir spatula kazıyın. Boya metalden tamamen çıkmadıysa işlemi tekrarlayın.

Ayrıca, metalden boya sökmek için selülozik tiner de kullanabilirsiniz. Selülozik tiner; ufak tefek boya sıçrayan yüzeylerde kullanılabilir. (Sentetik tiner kolay çıkarmaz.) (Tinerler hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız, “tiner nedir, tiner ne işe yarar?” konusuna buradan ulaşabilirsiniz.) Bir beze selülozik tiner döküp biraz ovalayın. (Selülozik tineri elinize temas ettirmeyin. Uzun süre tende bekleyen selülozik tiner yanma kabuklanma yapar.)


Sıcak hava tabancası da metal yüzeylerden boya sökmenize çok yardımcı olur. Sıcak hava tabancası boyayı yumuşatarak yüzeyden kolayca kazımanıza imkan verir. (Sıcak hava tabancaları hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın.)

Matkap ucuna takılan zımpara aparatları da metalden boya sökmek için pratik bir yoldur.

Plastikten Boya Nasıl Sökülür?

Plastikten boya nasıl sökülür?

Pvc, vinil, sert plastik yüzeylerden boya sökmek için kesinlikle boya sökücü kullanmayın. Plastiğin yüzeyini deforme eder, büzüştürür. Özellikle, PVC pencere, kapı gibi yüzeylerde bulaşan boyaları sökmek için boya sökücü kullanmayın. Zaten birçok boya sökücü ambalajının üzerinde ” pvc ve plastiklerde kullanmayın veya kullanmadan önce test edin ” şeklinde uyarı yazısı vardır. (“Boya sökücü nasıl kullanılır?” konumuza gitmet için buraya tıklayın.)

Selülozik tiner pvc ve plastikten boya sökmek için işe yarar. Fakat, selülozik tiner, yine plastiği deforme edebilir, büzüştürebilir, matlaştırabilir ve beyaz lekeler oluşmasına neden olabilir. Selülozik tiner ile plastik üzerindeki boyayı sökmeden önce, test için görünmeyen bir yerinde deneme yapılabilir. Bir bezin kenarını selülozik tiner ile ıslatarak sadece boyanın bulunduğu noktaya temas edecek şekilde temizlemeye çalışın. Boyayı temizledikten sonra yüzeyi sabunlu bir bez ile silin.

Sentetik tiner ise çok keskin değildir. Bu nedenle hassas yüzeylerde risk almadan kullanılabilir. Daha çok güç sarf ederek de olsa, plastik ve pvc den basit boyaları sökmenizi sağlayabilir. Bir beze sentetik tiner döktükten sonra; yüzeye bastırarak oval hareketlerle silin. (Bazı yüzeylerde matlaşma yapabilir.) Boyayı söktükten sonra yine yüzeyi sabunlu bir bez ile silin.

Ahşaptan Boya Sökmek

Ahşaptan boya nasıl sökülür

Ahşap yüzeylerden boya sökmek için rahatlıkla boya sökücü kullanabilirsiniz. Boya sökücüyü sürdükten sonra; yaklaşık yarım saat boyanın yumuşamasını bekleyin ve metal spatula ile boyayı kazıyın. Girintili-çıkıntılı yüzeylerde tel fırça kullanılabilir.
Bir sonraki boyama işlemine başlamadan önce; yüzeyden boya sökücüyü iyice temizleyin.
Ayrıca, selülozik tiner de iyi sonuç verecektir. Boyayı bir ahşaptan tamamen sökmek için değil de, yüzeye sıçrayan boyayı çıkarmak için selülozik tiner işe yarayabilir.

Seramik ve Camdan Boya Sökmek

Camdan boya nasıl sökülür?

Sentetik tiner ve selülozik tiner cam ve seramik yüzeylerden boya sökmenizi sağlar. Özellikle selülozik tiner, inatçı boyalar için kullanılabilir.

Yine boya sökücüyü seramik ve camdan boya sökmek için kullanabilirsiniz.
Tiner ve boya sökücü uygulamasından sonra seramik ve camda matlaşma olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Boya sökme işi bittikten sonra yüzeyi sabunlu bir bez ile silin.

Duvar Boyası Nasıl Sökülür?, Duvardan Boya Sökmek

Duvar boyası nasıl sökülür?

Duvar boyası nasıl sökülür?: Duvardan boya sökmek için, boya sökücü kullanabilirsiniz. Fakat boya sökücü büyük alanlarda çok maliyetli olabilir. Bu nedenle, zımpara makinesi duvar üzerindeki boyayı çıkarma için daha ekonomik bir çözüm olabilir. İç mekanda, zımpara ile duvar boyasını sökerken, içerideki eşyaların üzerini bir naylon ile iyice sarmayı unutmayın.
Sıcak hava tabancaları da duvar, beton, taş üzerindeki boyaları yumuşatarak kolayca kazımanıza imkan verir.

Spatula ile boya duvar boyası yüzeysel olarak çıkarılabilir. Fazla bastırmadan, duvar alçısına zarar vermeden, spatula ile duvar boyası kazınabilir.

Halı, Elbise, Kumaş Üzerindeki Boya Nasıl Sökülür?

Kumaştan boya nasıl sökülür

Boya yüzeyde kalın bir şekilde duruyorsa, fazla boyayı peçete veya bez ile yaymadan çekerek almaya çalışın.

Sentetik, (yağlı) boyaları kumaş veya elbiseden çıkarmak imkansıza yakındır. Sadece birkaç küçük damla ise, selülozik tiner ile silip ardından sabunlu su ile temizleyin.

Su bazlı boyaları çıkarmak ise kurumadıysa daha kolaydır. Su bazlı silikonlu veya plastik boyalarda boyanın kabasını dağıtmadan bez veya peçete ile alın. Boya kurumadan hemen sıcak su ile yıkanması gerekir. Eğer yıkanamıyorsa ıslak bir bez ile silip su içinde bekletin.

Bisiklet Boyası Nasıl Sökülür?

Bisiklet boyası nasıl sökülür?

Bisiklet boyası nasıl sökülür?: Öncelikle şunu belirtelim bisikleti yeni renge boyamak için bisikletin eski boyasını sökmenize gerek yok. 1 kat astar uyguladıktan sonra yeni boya ile boyanabilir. Tabi, üzerine yapıştırılmış çıkartma ve vinil kaplamaların çıkarılması gerekiyor.

Yine de bisikletin boyasını sökmek istiyorsanız, boya sökücü kullanabilirsiniz. Ayrıca zımpara yaparak da bisikletin eski boyasından kurtulabilirsiniz. Matkap ucuna takılan zımparalar işinizi kolaylaştırabilir.

Yağlı Boya Nasıl Sökülür?

Yağlı boyayı sökmek için en iyi yöntem de boya sökücülerdir. Küçük bir kısımda yağlı boya sökme işlemi yapılacaksa, selülozik tiner de kullanılabilir. Ayrıca yüzey zımpara yapılmaya müsaitse önce kalın sonra ince zımpara yapılarak yağlı boya sökülebilir.

Yağlı boyayı sökmeden önce, şunu bilmenizde fayda var. Yeni bir boya yapmadan önce, yağlı boyayı sökmenize gerek kalmayabilir. Yağlı boya üzerine geçiş astarı yaparak su bazlı boyalar uygulayabilirsiniz. Veya eski rengi bu astar ile kapatabilirsiniz.

Jant Boyası Nasıl Sökülür?

Jant plastik ise çok ince bir zımpara ile zımpara yapın. Jant metal ise boya sökücü kullanabilir veya zımpara kullanabilirsiniz.

Yukarıdaki anlatımlar tavsiye amaçlı verilmiştir. Boya sökme yöntemleri ve uygulamalarında meydana gelebilecek uygulama hatalarından sitemiz sorumlu değildir.

The post Boya Nasıl Sökülür?, Boya Sökme Yöntemleri appeared first on Teknik Rehber.



This post first appeared on Teknik Rehber, please read the originial post: here

Share the post

Boya Nasıl Sökülür?, Boya Sökme Yöntemleri

×

Subscribe to Teknik Rehber

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×