Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Cum iti modernizezi terasa cu o pergola de vis

Unul din principalele avantaje de a locui la casa este intimitatea si libertatea de a avea o curte si, eventual, o gradina. In principal, in lunile cu temperaturi mai ridicate, terasa de acasa reprezinta un mediu perfect pentru a te relaxa. 

Daca vrei sa iti creezi acel coltisor magic unde sa te bucuri de clipe minunate impreuna cu familia si prietenii, construirea unei pergole pe terasa Poate fi exact ceea ce ai nevoie.

Sursa: Rain and Pine


Ce este o pergola


Pergola este o constructie in aer liber, Din Lemn sau metal, cu rolul de a crea un ambient placut. Ca forma si structura, Pergola se situeaza undeva intre un foisor si o copertina.

Doar ca, spre deosebire de foisor, aceasta nu este situata in mijlocul curtii sau a gradinii. Ci este construita fie in apropierea casei, fie lipita de peretele exterior. Totodata, foisorul este o constructie circulara, precum o insulita, pe cand pergola are mai mult aspectul unui paravan. 

Sursa: Pinterest

Aceasta constructie are un rol estetic, in primul rand. In functie de imaginatia fiecaruia, pergola poate fi decorata cu flori si plante agatatoare. Apoi, mai poate fi ornata cu corpuri de iluminat, draperii sau alte astfel de elemente.

Asa poti crea acel spatiu de poveste pe care l-ai vazut in filme sau in gradinile restaurantelor de lux. Imagineaza-ti cum ar fi sa-ti petreci timpul liber intr-un astfel de loc, chiar in propria curte. 

Totodata, daca este construita asa cum trebuie, pergola terasa poate fi destul de practica impotriva soarelui sau a ploii. 

Sursa: Apartment Therapy


Unde si cum amenajam o pergola de terasa


Pergola are rolul de a te proteja de soare ori precipitatii atunci cand stai pe terasa. Aceasta poate fi amplasata fie direct langa casa, adica lipita de un zid pentru a acoperi terasa, fie in mijlocul gradinii.

Daca are o structura independenta, adica este construita sub forma unui tavan sustinut de patru stalpi solizi, pergola poate fi chiar si in mijlocul curtii. In acest caz, stalpii sunt bine fixati in pamant ori in beton. Si, spre deosebire de un foisor, pergola se afla direct la nivelul solului. Adica nu este inaltata pe un soclu.


Sursa: Old Brand New

Partea de sus, adica acoperisul, poate fi realizata din mai multe barne de diferite forme si dimensiuni.

Dar pentru ca pergola sa te poata feri si de ploaie, nu este suficient ca tavanul sa fie amenajat doar cu plante agatatoare ce tin umbra. In acest sens, ia in considerare montarea unei pelicule impermeabile.



Din ce materiale poate fi confectionata o pergola


In general, cea mai populara optiune este pergola din lemn datorita aspectului sau natural placut. Dar se mai poate folosi si aluminiul combinat cu detalii din plastic sau material textil. 

Acoperisul poate fi realizat din plastic, sticla, o membrana de plastic impermeabila sau material textil. Ori poate fi uniformizat cu restul constructiei, adica pergola poate fi realizata integral din lemn sau metal. 

Pe langa materialele principale care alcatuiesc structura, pergola mai include si  elemente de decor si diverse accesorii:
  • perdele si draperii
  • corpuri de iluminat
  • un mobilier minimal integrat
  • un mic legan, daca structura este suficient de rezistenta

Sursa: Rhythm of the house

Pergole din lemn

Majoritatea proprietarilor de locuinte prefera lemnul pentru amenajarea unei pergole pe terasa. Acesta se incadreaza natural in decorul gradinii. In plus, este foarte usor de sculptat si slefuit dupa forma dorita. Iar datorita versatilitatii acestui material, se pot realiza zeci de modele de pergole din lemn. Astfel, ai posibilitatea de a o construi in intregime din lemn sau sa il combini cu alte materiale. De exemplu, coloanele pot fi construite din beton sau fier.


Sursa: Rhythm of the home

Pergole din fier forjat

Fierul forjat poate da pergolei un aspect usor antichizat sau chiar elegant. Imagineaza-ti cat de frumos se va integra intr-o gradina plina de trandafiri. Si, in plus, iti garanteaza o rezistenta indelungata.Cu toate acestea, fierul forjat este mai putin versatil si nici nu poate fi integrat atat de usor.


Sursa: Planete-Deco

Pergole din aluminiu

Acestea sunt usor de integrat si in alte locatii, nu doar in gradina de acasa. Totodata, costurile sunt mai mici fata de celelalte doua modele. Mai mult decat atat, aceste pergole pot avea chiar un design de lux.


Pergole din plastic

Acestea arata mai degraba ca o copertina si se intalnesc cel mai des in localuri, hoteluri sau terase private. Pot fi gasite si sub numele de pergole all season.

Din punct de vedere estetic nu sunt foarte aratoase, insa au avantajul de a fi retractabile. Si, in plus, pentru ca materialul este unul destul de dur, rezista foarte bine la conditiile de mediu.

Sursa: Pinterest 

Tipuri de pergole


Pe langa materialul din care sunt confectionate pergolele, acestea mai pot fi clasificate si in functie de mobilitatea lor. Astfel, avem doua tipuri principale:


Pergolele fixe

Acestea sunt pergolele clasice, confectionate din cei patru stalpi de rezistenta si acoperisul. De fapt, cand spunem pergola fixa, la asta ne referim - partea de sus este bine fixata.


Pergolele retractabile

Dupa cum ii spune si numele, pergola retractabila are un acoperis ce se poate strange sau desface. Mecanismul este cel asemanator unei masini decapotabile.Desi nu are farmecul celor din lemn sau din fier, pergola retractabila este din ce in ce mai folosita deoarece ofera flexibilitate utilizatorului. Astfel, pe timpul zilei asigura umbra si racoarea de care ai nevoie, iar seara, iti ofera posibilitatea de a privi stelele.

O pergola retractabila este alcatuita dintr-un schelet fix, de regula din aluminiu, si o copertina reglabila. Chiar daca este flexibila, aceasta este confectionata dintr-un material rezistent si impermeabil. Copertina poate fi actionata cu un mecanism electric, daca este una foarte moderna sau cu ajutorul unei manivele manuale.

Sursa: Sailmakers


Cum se construieste o pergola


Daca iti place domeniul bricolajului si construirea obiectelor pe langa casa este o activitate care te pasioneaza, montarea unei pergole poate fi destul de simpla.Mesterii profesionisti spun ca cel mai simplu de construit este o pergola lemn. De altfel, acesta este si cel mai popular model de pergole.

Practic, ai nevoie de cei patru piloni principali cu o lungime (inaltime) pe care tu o decizi plus scandurile pentru acoperis. Important este ca lemnul sa fie rindeluit, pentru inceput. Vopsirea sau lacuirea lui se poate face si ulterior.


Prima si cea mai importanta etapa este pozitionarea perfecta a pilonilor. Adica sa fie simetrici. Pentru asta, va trebui sa masori cu exactitate spatiul total al pergolei, plus colturile unde vei amplasa stalpii. Ajuta-te de marcaje desenate cu creta sau chiar de sfori pentru a trasa perimetrul.

In continuare, in aceste colturi, va trebui sa realizezi fundatia pentru stalpi, pentru a le asigura sustinerea. Adica mici gropi unde vor intra stalpii, pe care apoi le vei betona. Pentru a te asigura ca stalpii sunt drepti, indicat este sa folosesti proptele pentru fiecare. Nu uita sa masori gradul de inclinare cu ajutorul unei nivele.


Dupa ce s-a uscat betonul de la baza, poti renunta la proptele si la marcajele din sfoara.

Urmatoarea etapa este montarea grinzilor.Grinzile vin fixate intr-un anumit spatiu. Pentru a-l crea, va trebui sa tai cam jumatate din grosimea stalpilor, astfel incat grinzile sa fie fixate cu usurinta. Pentru precizie, se recomanda folosirea unui ferastrau circular.

Apoi, atat la nivelul stalpilor, cat si in grinzi vor trebui realizate cateva gauri. Acestea te vor ajuta sa unesti cele doua componente cu piroane sau suruburi foarte groase, speciale pentru constructii de mari dimensiuni.

Aseaza scandurile la distanta dorita, in cazul in care nu doresti un acoperis compact. Astfel ai obtinut structura principala. Ulterior o poti infrumuseta prin adaugarea de plante agatatoare, copertine din panza ori alte elemente de decor.

Sursa: Apartment Therapy


Costurile de constructie pentru o pergola


La fel ca oricare alt corp de constructie, costurile unei pergole variaza mult, in functie de mai multi factori precum:

  • materialele din care este construita
  • dimensiunea pergolei
  • elementele de detaliu si de infrumusetare
  • mana de lucru, in cazul in care apelezi la o echipa de mesteri

La toate acestea se mai adauga si costurile de mentenanta. De exemplu, in cazul in care te intrebi, ai la dispozitie doua variante. Fie cauti una gata facuta, pe un site de profil, fie calculezi pretul materialelor si al serviciilor. Pe piata exista deja mai multe modele pergola din lemn gata confectionate. Pretul lor variaza de la putin peste 1000 lei pana la 5000 lei, in functie de complexitatea ei.


Sursa: Apartment Therapy

Mentenanta pentru o pergola


Exact ca si o casa, pergola trebuie ingrijita. In primul rand, materialul din care este confectionata trebuie intretinut. 

De exemplu, este cunoscut faptul ca lemnul are o rezistenta scazuta la factorii de mediu precum soarele puternic, inghet sau precipitatii. Din acest motiv, pergolele realizate din lemn trebuie lacuite periodic pentru a-si pastra aspectul proaspat.

Acest procedeu se recomanda, in special, inainte de venirea iernii. In cazul unei pergole din metal, principalul pericol este coroziunea. Asadar trebuie tratata din cand in cand cu substante sau vopseluri speciale.

Nu uita nici de plante. Daca ai optat pentru decorarea pergolei cu flori si plante agatatoare, va trebui sa le ingrijesti. Pe langa udarea lor, s-ar putea sa fie necesara si o toaletare sezoniera.


Sursa: Pinterest 


Avantaje si dezavantaje pergole


Atunci cand te-ai gandit la necesitatea unei pergole, probabil ai avut in vedere crearea unui spatiu umbrit. Un spatiu unde sa te poti bucura cu adevarat de linistea gradinii tale. Insa pergola poate reprezenta mult mai mult de atat si poate avea o serie de avantaje. 

  • Iti vei putea transforma terasa intr-un spatiu de socializare pentru zilele libere, unde sa aduni familia sau prietenii.
  • Daca lucrezi de acasa, pergola din gradina poate reprezenta biroul de vis.
  • Iti vei crea propriul locusor de lectura, unde sa te simti ca in vacanta, citind la umbra.
  • Pergola retractabila are avantajul de a putea fi controlata si reglata in functie de necesitate. 
  • Pe langa toate acestea, o pergola poate creste valoarea proprietatii tale. 


Cand vine vorba de dezavantaje, nu se poate spune ca exista prea multe. Desigur, reprezinta o cheltuiala in plus si inca un locusor de intretinut si ingrijit, insa cu siguranta merita efortul.

Mare atentie, insa, la modul in care este construita si pozitionata, daca vrei sa te protejeze de soare si ploaie.



This post first appeared on Blog Mesteri Locali, please read the originial post: here

Share the post

Cum iti modernizezi terasa cu o pergola de vis

×

Subscribe to Blog Mesteri Locali

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×