Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

PROGRAM USAHAWAN EMAS - KEGC

Diceduk dari Laman:
"http://www.cow2u.blogspot.com"

! PENGUMUMAN PENTING !

PELABURAN WANG SYILING KIJANG EMAS
KIJANG EMAS GOLD COIN(KEGC)
Al-kisah saya dengan pelaburan KEGC.

Barangkali sudah ditakdirkan agaknya, saya bertemu dan jatuh hati,
lantas terjerumus di-dalam manipulasi seorang pengarah kewangan KEGC. Pada hari pertama, pertemuan kami di iringi dengan paparan graph "spot
gold price" di laman web "BullionVault.com", siap dengan perkiraan serta terjemahan USD kapada RM. Kepada para peserta yang telah melabur, mereka di kira agak bertuah kerana graph menunjukkan banyak zig zag, iaitu belian dan jualan telah berlaku banyak kali dalam jangka waktu yang singkat. Untuk membenar transaksi itu, cuma perubahan USD 2.0 sudah cukup untuk memperolehi keuntungan yang agak lumayan. Mengapa USD 2.0 ? Jawapan-nya mudah, sebab, graph boleh bergerak dengan lebih active di-dalam lingkungan harga tersebut, jadi di-dalam 24 jam bolehlah di-jumlahkan 4.0 hingga 8.0 kali, munkin lebeh zig zag mencecah paras tersebut, dengan itu terkumpul-lah segala keuntungan, maka para peserta yang rata-rata buta ilmu, tersenyum lebar dan mulai-lah meraba-raba poket dan mencongak congak untuk menyertai pelaburan KEGC.
Tahukah anda bahawa untuk mendapatkan modal asas pelaburan di-
BullionVault itu memerlukan kenaikan min.USD650, bukannya USD2.0, seperti yang diwar-war-kan oleh pengarah kewangan tersebut, apatah lagi kalau mahukan keuntungan. Perlu juga diberitahu bahawa harga BUY dan SELL itu, berbezaan harganya ialah di-dalam linkungan USD100 - USD17
0 (sila layari, http://www.bullionvault.com).

Sila lihat contoh dibawah;
Anda melabur USD500.00,

BUY:
Harga Emas USD27,595.00/kg,
500/27595 = 0.018kg emas,
500x0.8% = 4.00(transaction fee)
Kini anda telah membeli 0.018kg emas dengan harga 5
00+4.00
= USD504.00

SELL:
27,595+650 = 28,245.00/kg,
28245x0.018 = 508.41,
508.41x0.8% = 4.067(transaction fee)
Syabas ! anda telah menjual 0.018kg emas dengan harga 508.41-4.067
= USD504.343


Dari contoh diatas anda memerlukan kenaikan minimum USD650+USD100/170
= USD750/820 untuk mendapatkan modal asas, tidak termasuk keuntungan.


Hari kedua, perjumpaan kami lebih tertumpu kepada promosi dan perkiraan keuntungan,

Contoh:

Anda melabur 3.0KEGC
(USD2 x 4) x 1 troy.oz x 15 hari x MYR 3.28 x 0.85 - 15%
8.0 x 3.0 x 15 hari transaksi x 3.28 (exchange rate) x 0.85 - 15%
=RM853.00 sebulan.

Persoalan-nya,
1) Kenapa USD 2.0(ini tidak benar, lihat contoh di-atas)
2) Kenapa 4.0 kali transaksi(ini mungkin benar/lebih
, kiranya USD2.0)
3) Kenapa 15 hari(BullionVault ber-operasi sebulan penuh, 28-31hari)
4) Kenapa 3.28(exchange rate berubah2 setiap hari)
5) Kenapa 85% & 15%(wallahualam)

Jadi fikir fikirkan-lah akan kebenaran-nya, sekiranya pengarah tersebut kekurangan wang, maka ia pun akan mula membuat sedikit adjustment kepada figure figure tersebut, dengan demikian, kurang-lah jumlah pendapatan para pelabur pada bulan tersebut.


Pertemuan ketiga dan empat/akhir: Soalan kami kepada pengarah kewangan:
1) Dari mana datangnya keuntungan.
2) Apa kebaikan/kelebehan dengan pembukaan Kounter KEGC.
3) Bagaimana syarikat membuat keuntungan, sedangkan jika di-lihat pada plan pelaburan tersebut, keuntungan berpihak kepada peserta.

Jawapan Pengarah kewangan:
1) Dari transaksi BullionVault.com dan penjualan Emas oleh agent
agent yang dilantik.
Jawapan kami :
Kalut ! tiap tiap transaksi memerlukan
penjual dan pembeli seperti yang berlaku di-Bursa Saham, mana mungkin transaksi yang berlaku secara on-line di-BullionVault, bersangkut-paut dengan penjualan secara manual oleh agent, ianya sememangnya tak ujud/related.
Sekiranya terjadi transaksi di-BullionVault sebanyak 5.0 kali di-dalam sehari, bagaimana pula nak pastikan penjualan manual pun lima kali !

Bagaimana pula dengan nilainya?....... Renung2-lah.

Benar-lah dari suara orang yang sedar, Ini-lah yang dikata-kan business "PAK MAN TELO"

2) Kenapa dan apa perlunya Kaunter KEGC ?
Mewakili syarikat, mendapat pendedahan dan mempelajari teknik teknik jual beli secara langsong/direct dan tahu betapa senang dan mudahnya transaksi itu berlaku.
Jawapan kami:
Pembohongan ! Ini ada-lah suatu perangkap agar anda mengeluarkan modal tambahan.
Untuk membuka kounter anda perlu mengeluarkan modal sebanyak min.RM40,000.00 atau Berapa Cash yang anda ADA!
Konsepnya begini, anda tidak perlukan pejabat, bisnes boleh dijalankan dari kedai kedai kopi, dari rumah, dari club club dan sebagainya, tetapi, yang kurang menyenangkan/terserlah, ia-lah kepingan KEGC akan diserahkan kepada anda secara berangsur-angsur, sedikit-sedikit, sekiranya ada permintaan/pembelian, jika tiada, apa akan terjadi pada wang anda ?

Disini telah jelas, suatu lagi pembohongan/penipuan.

3) Bagaimana syarikat membuat keuntungan ?

Jawapan kami mudah sahaja ! SCAM....... SCAM....... SCAM.......
Kalau SCAM, kenapa kami masih menerima wang pada tiap tiap
bulan !

Scam di dalam kamus oxford bermaksud “dishonest plan to making money”, atau dalam bahasa melayunya, suatu RANCANGAN yang tidak jujur di dalam membuat duit.
Scam ! rancangan jahat untuk menipu wang anda, pada fasa ini, mereka akan memberikan anda maklumat maklumat saperti yang diterangkan tadi dan apa2 sahaja plan plan yang pelik dan sedap didengar dan yang pastinya, anda tidak tahu apa-apa pun mengenainya.

Mereka masih membayar ! bertujuan untuk mendapatkan lebih ramai lagi pelabur/mangsa.

Selepas fasa pertama maka akan muncul-lah fasa kedua, iaitu - FRAUD !
Fraud ! ialah, penganjur cabut lari ! berlaku selepas kuota mangsa dan
keuntungan mereka sudah mencukupi atau poket mereka sudah tepu dan tiada lagi mangsa baru yang dapat di-cari, maka tiada-lah lagi pembayaran.

Kadang kadang kita samar samar dan tidak pasti sama
ada pelaburan itu
benar benar ujud dan boleh membawa kecermelangan dimasa hadapan, tetapi, oleh kerana desakan dan melihat ramai di-kalangan rakan rakan yang telah pun menerima imbohan, maka hati pun berkata, "kalau mereka menerima bayaran, menggapa aku tak joint sama".

Jadi….. bukakan minda, lapangkan dada….. tuntu
tlah ilmu....., jangan mudah terperangkap dan menjadi mangsa dengan orang orang yang manis mulutnya dengan keterampilan yang gah dan rapi, berbekalkan laptop, berkereta mewah seperti Merdeces Benz S320 serta berselindung dengan nama syarikat Sdn.Bhd yang berpejabat di-Menara yang tinggi dan ternama...............seperti di-Petronas Twin Tower.

Semua ini untuk menkaburi/menarik perhatian bakal para pelabur pelabur baru.


TUNGGU.......kisah seterusnya, anda akan tahu siapa dia pengarah
kewangan itu dan nama syarikat tersebut......







Nah! lihat-lah dengan sejelas-jelas dan sepuas-puasnya ! Kenal-kah anda, siapa dia yang bersongkok hitam itu ?
Itu lah dia, tidak lain dan tidak bukan, Penggendali/Master-Mind "Syarikat SMI-Q Resources Sdn.Bhd." Nama nya ialah Wan Mohamad Wan Zain. No.teleponnya, separuh aktif, akan berjawab pada kehendak nalurinya "013-3385769". Dengan terampilan yang kemas, berkot dan bersongkok
dan kadang kala berjubah dan berkupiah dan ketika memandu, bertopi/bercap. Anda tidak akan menyangka dan percaya sama sekali bahawa orang yang kelihatan-nya, berkhemah tinggi, bersopan, lemah lembut, dan bercirikan orang berpendidikan agama, adalah seorang yang bergelar 'PENIPU/PEMBELIT/PEMUTAR". Kini, diceritakan ia telah berjaya merekrut ahli ahli baru dari Brunai Darussalam dan terkini sedang mencari-cari ahli dari
Jakarta, Indonesia.
Setakat ini belum ada berita tentang pelaburan ini sama ada dah sampai ke- Sabah dan Serawak.

Awas ! Warga "BRUNAI" Darussalam dan "INDONESIA", berhati-hati bila ber-urusan dengan Wan Mohamad Wan Zain, orang yang amat licik dan keji,
apa yang pasti, wang anda akan menjadi miliknya. Maka jauhi-lah diri anda! Kepada yang telah melabur, cepat-cepat-lah tarik diri anda dari menyertai pelaburan tersebut dan minta wang pelaburan anda dikembalikan, jika tidak, buat laporan POLIS.

Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya.

Saya telah menarik diri selepas 14hari menjadi ahli(18:07:2008 - 01:08:2008). Saya dijanjikan pulangan wang pelaburan dalam tempoh sebulan, tetapi, tidak berlaku, bila didesak, jawapan-nya,"akan dibentangkan di-mesyuarat"(seolah-olah syarikat ini mempunyai ramai ahli-ahli lembaga pengarah, walhal, cuma dia seorang saja, bak kata orang, "one man show"). Kemudian, selepas sejam dua, dia call dan berkata "oleh kerana anda berkehendak-kan cepat dari yang sepatutnya, saya tidak akan bertanggong jawab lagi, wang anda akan di-pulangkan di-dalam tempoh 2 minggu, sejumlah sekian sekian selepas ditolak harga emas sekian sekian"(jumlahnya jauh lebeh rendah dari nilai asal pelaburan).
Ini satu lagi penipuan yang jelas !
Kini telah genap dua bulan, 'habuk pun tadak'. Selepas saya, ada dua orang lagi rakan saya yang menarik diri, kali ini janji-nya,"2.0 bulan"
Bagaimana pula dengan anda, ada-kah anda akan dapat kembali wang anda ?
Sekarang ini saya sedang "Tunggu dan Lihat" untuk seketika lagi, selepas itu kemungkinan besar saya akan merujuk untuk mengambil tindakan undang undang, buat laporan Polis, aduan kepada Suruhan Jaya Syarikat, Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti.


Nasihat saya kepada anda! Jika ada peluang-peluang buat duit yang ditawarkan kepada anda, lebih-lebih lagi jika mereka meminta wang dari anda, sama ada
berbentuk yuran keahlian / nilai emas semasa/ wang pelaburan dan kemudiannya mencadangkan anda sebagai wakil/agent, seterusnya meminta anda mencari orang baru untuk membolehkan anda mendapatkan keuntungan yang lebeh besar dalam masa yang singkat. Berhati-hatilah, akan muncul detik detik hitam didalam kehidupan anda sekiranya anda terjebak dan meneruskan niat "CEPAT KAYA", maka sebaik baiknya lari-lah sejauh-jauh dan sekuat-kuatnya. Apa yang pasti, kini dalang-dalang skim-skim pelaburan haram & cepat kaya ini seperti SMI-Q Resources Sdn.Bhd, sedang mencari-cari taktik taktik yang baru dengan paparan nama syarikat yang baru, cuma orang yang sama, apatah lagi kemunculan semula orang yang bernama Wan Mohamad Wan Zain, berselindung disebalik kepalanya yang botak dengan menggenakan songkok dan berpakaian kemas, mungkin dengan pengenalan skim yang baru untuk meneruskan lagi kegiatan kegiatan penipuan mereka. Dengar kata, mereka kini sedang sibuk pula membuat website-website pelaburan yang baru, Web site SMI-Q Resources hingga kini maseh didalam process pembinaan, untuk website yang terbaru ini, mereka mungkin memaparkan sesuatu yang amat menarik seperti gandaan keuntungan, bayaran keuntungan mingguan dan lain lain. Oleh itu, selidikilah terlebih dahulu modus operandi mereka, dari mana sumber duit tersebut datang dan ke mana duit tersebut pergi, apa yang menyebabkan mereka boleh memberikan anda keuntungan yang tinggi dalam masa yang singkat?. Jika anda terlalu daif untuk membuat selidikan, tanyalah dan rujuklah kepada rakan-rakan lain yang lebih arif dan boleh pula buat rujukan dengan melayari, misalnya, di-www.wangcyber.com dan lain lain. Apabila ditanya, Dimana Wang Pelaburan dilaburkan?.. Mana Lesen Pelaburan? Mana Laporan Pelaburan Tahunan? "Oh! itu tidak boleh di dedahkan.. itu rahsia strategi pelaburan kami!" alasan ringkas yang mereka sering berikan untuk sekali lagi memperbodohkan masyarakat.


APA itu Ponzi & Pyramid Schemes , Multilevel Marketing , Fraud dan Scam.

"Ponzi" Schemes

Ponzi schemes are a type of illegal pyramid scheme named for Charles Ponzi, who duped thousands of New England residents into investing in a postage stamp speculation scheme back in the 1920s. Ponzi thought he could take advantage of differences between U.S. and foreign currencies used to buy and sell international mail coupons. Ponzi told investors that he could provide a 40% return in just 90 days compared with 5% for bank savings accounts. Ponzi was deluged with funds from investors, taking in $1 million during one three-hour period—and this was 1921! Though a few early investors were paid off to make the scheme look legitimate, an investigation found that Ponzi had only purchased about $30 worth of the international mail coupons.

Decades later, the Ponzi scheme continues to work on the "rob-Peter-to-pay-Paul" principle, as money from new investors is used to pay off earlier investors until the whole scheme collapses.


Pyramid Schemes

In the classic "pyramid" scheme, participants attempt to make money solely by recruiting new participants into the program. The hallmark of these schemes is the promise of sky-high returns in a short period of time for doing nothing other than handing over your money and getting others to do the same.

The fraudsters behind a pyramid scheme may go to great lengths to make the program look like a legitimate multi-level marketing program. But despite their claims to have legitimate products or services to sell, these fraudsters simply use money coming in from new recruits to pay off early stage investors. But eventually the pyramid will collapse. At some point the schemes get too big, the promoter cannot raise enough money from new investors to pay earlier investors, and many people lose their money. The chart below shows how pyramid schemes can become impossible to sustain.
Steer clear of multilevel marketing plans that pay commissions for recruiting new distributors. They're actually illegal pyramid schemes.

Why is pyramiding dangerous? Because plans that pay commissions for recruiting new distributors inevitably collapse when no new distributors can be recruited. And when a plan collapses, most people-except perhaps those at the very top of the pyramid-end up empty-handed.

If you're thinking about joining what appears to be a legitimate multilevel marketing plan, take time to learn about the plan before signing on.

What's the company's track record? What products does it sell? How does it back up claims it makes about its product? Is the product competitively priced? Is it likely to appeal to a large customer base? What up-front investment do you have to make to join the plan? Are you committed to making a minimum level of sales each month? Will you be required to recruit new distributors to be successful in the plan?

Use caution if a distributor tells you that for the price of a "start-up kit" of inventory and sales literature -and sometimes a commitment to sell a specific amount of the product or service each month-you'll be on the road to riches. No matter how good a product and how solid a multilevel marketing plan may be, expect to invest sweat equity as well as dollars for your investment to pay off.



Multilevel Marketing

Multilevel or "network" marketing plans are a way of selling goods or services through distributors. These plans typically promise that if you sign up as a distributor, you'll receive commissions - for your sales and those of the people you recruit to become distributors. These recruits sometimes are referred to as your "downline."

Some multilevel marketing plans are legitimate. However, others are illegal pyramid schemes. In pyramids, commissions are based on the number of distributors recruited. Most of the product sales are made to these distributors - not to consumers in general. The underlying goods and services, which vary from vitamins to car leases, serve only to make the schemes look legitimate.

Joining a pyramid is risky because the vast majority of participants lose money to pay for the rewards of a lucky few. Most people end up with nothing to show for their money except the expensive products or marketing materials they're pressured to buy.

If you're thinking about joining what appears to be a legitimate multilevel marketing plan, take time to learn about the plan. What's the company's track record? What products does it sell? Does it sell products to the public-at-large? Does it have the evidence to back up the claims it makes about its product? Is the product competitively priced? Is it likely to appeal to a large customer base? How much is the investment to join the plan? Is there a minimum monthly sales commitment to earn a commission? Will you be required to recruit new distributors to earn your commission?

Be skeptical if a distributor tells you that for the price of a "start-up kit" of inventory and sales literature - and sometimes a commitment to sell a specific amount of the product or service each month - you'll be on the road to riches. Often consumers spend a lot of money to "build their business" by participating in training programs, buying sales leads or purchasing the products themselves. Too often, these purchases are all they ever see for their investments.

If you decide to become a distributor, you are legally responsible for the claims you make about the company, its product and the business opportunities it offers. That applies even if you're repeating claims you read in a company brochure or advertising flyer. The Federal Trade Commission advises you to verify the research behind any claims about a product's performance before repeating those claims to a potential customer.

In addition, if you solicit new distributors, you are responsible for the claims you make about a distributor's earnings potential. Be sure to represent the opportunity honestly and avoid making unrealistic promises. If those promises fall through, remember that you could be held liable.

We suggests that you use common sense when evaluating a multilevel marketing opportunity and consider these tips as you make your decision:

1. Avoid any plan that includes commissions for recruiting additional distributors. It may be an illegal pyramid.
2. Beware of plans that ask new distributors to purchase expensive products and marketing materials. These plans may be pyramids in disguise.
3. Be cautious of plans that claim you will make money through continued growth of your downline, that is, the number of distributors you recruit.
4. Beware of plans that claim to sell miracle products or promise enormous earnings. Ask the promoter to substantiate claims.
5. Beware of shills - "decoy" references paid by a plan's promoter to lie about their earnings through the plan.
6. Don't pay or sign any contracts in an "opportunity meeting" or any other pressure-filled situation. Insist on taking your time to think over your decision. Talk it over with a family member, friend, accountant or lawyer.
7. Do your homework! Check with your local Better Business Bureau and state Attorney General about any plan you're considering - especially when the claims about the product or your potential earnings seem too good to be true.
8. Remember that no matter how good a product and how solid a multilevel marketing plan may be, you'll need to invest sweat equity as well as dollars for your investment to pay off.


FRAUD

In the broadest sense, a fraud is a deception made for personal gain or to damage another individual. The specific legal definition varies by legal jurisdiction. Fraud is a crime, and is also a civil law violation. Many hoaxes are fraudulent, although those not made for personal gain are not technically frauds. Defrauding people of money is presumably the most common type of fraud, but there have also been many fraudulent "discoveries" in art, archaeology, and science.

In criminal law, fraud is the crime or offense of deliberately deceiving another in order to damage them – usually, to obtain property or services unjustly. [1] Fraud can be accomplished through the aid of forged objects. In the criminal law of common law jurisdictions it may be called "theft by deception," "larceny by trick," "larceny by fraud and deception" or something similar.

Fraud for profit involves industry professionals. There are generally multiple loan transactions with several financial institutions involved. These frauds include numerous gross misrepresentations including: income is overstated, assets are overstated, collateral is overstated, the length of employment is overstated or fictitious employment is reported, and employment is backstopped by conspirators. The borrower's debts are not fully disclosed, nor is the borrower's credit history, which is often altered. Often, the borrower assumes the identity of another person (straw buyer). The borrower states he intends to use the property for occupancy when he/she intends to use the property for rental income, or is purchasing the property for another party (nominee). Appraisals almost always list the property as owner-occupied. Down payments do not exist or are borrowed and disguised with a fraudulent gift letter. The property value is inflated (faulty appraisal) to increase the sales value to make up for no down payment and to generate cash proceeds in fraud for profit.

Marriage Fraud can take several forms and is the act of entering a marriage for personal gain rather than a genuine desire to enter into a sincere marital relationship. Marriage Fraud is usually associated with obtaining immigration benefits. In the United States, marriage fraud for immigration purposes is punishable under INA §204(c)(1) and the Immigration Marriage Fraud Amendments of 1986. Possible criminal penalties include $250,000 and 5 years in prison as well as deportation and a permanent bar against receiving future immigration status. Marriage Fraud can be either unilateral or bilateral Unity and Immigration Policy in the United States. In a unilateral marriage fraud, only one party is aware of the fraud and the fraud is against both the immigration service as well as the other party. The innocent party may file a lawsuit and/or annulment of the marriage. In a bilateral fraud, both parties are aware of it and both parties are subject to criminal penalties.

In academia and science, fraud can refer to academic fraud – the falsifying of research findings which is a form of scientific misconduct – and in common use intellectual fraud signifies falsification of a position taken or implied by an author or speaker, within a book, controversy or debate, or an idea deceptively presented to hide known logical weaknesses. Journalistic fraud implies a similar notion, the falsification of journalistic findings.

Fraud can be committed through many methods, including mail, wire, phone, and the internet (computer crime and internet fraud). The difficulty of checking identity and legitimacy online, the ease with which hackers can divert browsers to dishonest site and steal credit card details, the international dimensions of the web and ease with which users can hide their location, all contribute to making internet fraud the fastest growing area of fraud.

SCAM

Scam is a slang term for a fraud or confidence trick. Phishing is one of the largest Internet related scams. Other scams include advanced fee frauds such as fake lotteries and 419 scams - where individuals are sent notification that they have either won money or will obtain a percentage of a large amount of money belonging to a dead or missing individual sharing the same name. Individuals are tricked in to paying large sums of money to help facilitate the transfer of funds. The term 419 is derived from the number in the Nigerian Penal Code corresponding to this type of fraud.
Scam-baiting is the practice of eliciting attention from the perpetrator of a scam by feigning interest in whatever bogus deal is offered. The scam-baiter pretends to be duped, with the intention of making the perpetrators waste their own time and/or money, and exposing them to public ridicule if at all possible. Scam-baiters may involve the scammers in a long correspondence or encourage them to travel seeking a pay-off.
A surprising number of e-mail recipients fall prey to scams. One common example is the "Nigerian advance fee" message, which asks for advance fees that will somehow make it possible for the senders to access a large sum of money that they will share with the recipient. According to a December 2002 article in The Guardian, such e-mail frauds garner over a million British pounds (about one and a half million dollars in U.S. currency) a year from victims in Britain and the U.S.

There are a number of Web sites devoted to scam-baiting. The owners of one such site (at www.geocities.com/a_kerenx/), who sometimes refer to themselves collectively as Alexander Kerensky, explain: "The basic idea is to be the biggest pest to the scammer and waste as much of their time as possible and have a bit of fun along the way as well!" To this end, the site owners established a hotmail address and simply waited for a scammer's message to arrive. When they received a message about a "Nigerian advance fee", they responded as if duped. A long, albeit fruitless, correspondence ensued. The site owners have sometimes asked scammers to meet them by a public webcam and posted images of the culprits to the Internet while they waited in vain.




Hukum Menipu !

Menipu merupakan pekerjaan dosa besar, kerana sifat ini merupakan sifat yang paling menonjol yang dimiliki oleh orang munafik. Rasulullah SAW bersabda maksudnya: "Tanda-tanda orang munafik itu ada tiga macam, apabila berkata suka berdusta, apabila berjanji selalu menyalahi dan apabila diberi kepercayaan (amanah) suka khianat". (Riwayat Bukhari dan Muslim). Balasan bagi orang suka menipu serta tidak amanah ataupun tergolong dalam orang munafik ini sangat pedih di akhirat nanti. Sekalipun orang munafik atau menipu orang itu sentiasa merahsiakan sifat kemunafikannya, Allah adalah Zat Yang Maha Tahu akan membongkar kesalahannya di hadapan orang-orang Islam apa yang selama ini tersimpan dalam hatinya. Allah berfirman maksudnya: "Atau apakah orang-orang yang ada penyakit dalam hatinya mengira bahawa Allah tidak akan menampakkan kedengkian mereka? dan kalau Kami kehendaki nescaya Kami tunjukkan mereka kepadamu sehingga kamu benar-benar dapat mengenal mereka kiasan-kiasan perkataan mereka dan Allah mengetahui perbuatan-perbuatan kamu" (Muhammad ayat 29-30) Dalam sebuaha riwayat dikisahkan, merupakan perjalanan yang mengerikan bagi mereka yang suka menipu di akhirat nanti dengan melalui jambatan nereka yang lebih lembut dari helaian rambut. Tidak ada manusia yang mampu melaluinya kecuali atas pertolongan Allah. Bagi kaum munafik atau penipu, tatkala mereka menuju jambatan itu dan bersama-sama dengan kaum mukminin, mereka mendapatkan cahaya sebagaimana yang didapati oleh kaum mukminin itu. Nampak seakan-akan mereka turut melakukan solat, zakat, haji dan puasa. Namun di tengah jambatan itu, Allah mencabut cahaya-Nya. Mereka terdiam dan berdiri dalam keadaan bingung, tak mampu melanjutkan perjalanan. Mereka dipanggil oleh orang-orang mukmin supaya mendekatinya supaya mereka memperoleh cahaya, namun mereka tertinggal jauh. Lalu dikatakan kepada orang munafik atau penipu itu mundurlah ke belakang. Mereka pun mundur mencari cahaya yang hilang. Begitulah nasib bagi orang yang menipu.

Berusahalah untuk bertaubat daripada pekerjaan menipu ini :
1. Kembali kepada Allah SWT dengan mengikuti segala ajaran-Nya dan bertaubat dengan taubat nasuha. 2. Bertawakkal kepada Allah SWT dengan sebenarnya sambil mengharapkan keutamaan-Nya. 3. Bersyukur kepada Allah kerana telah membuka hati kita kepada bertaubat kepada-Nya, insya Allah segala kesilapan yang telah kita lakukan pada masa silam akan diampunkan-Nya.

Ketahuilah bahawasanya TIADA jalan mudah untuk mendapatkan duit, apatah lagi orang2 yang diamanahkan untuk menguruskan sesuatu pelaburan/perniagaan itu, amat sedikit sekali yang benar2 jujur, ikhlas dan beramanah.




Dibawah ini saya sertakan sedikit tips/langkah2 awal yang perlu diambil sekiranya anda menjadi mangsa penipuan.

If you have been victimised by ........ Sdn Bhd, and its scamming subsidiaries, and would like to take legal action against the scammers, please place a report at the followings;


Penolong Setiausaha,
Tribunal Tuntutan Pengguna,
d/a Pengarah Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna,
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna,
Tingkat 16, Putra Place,
100 Jalan Putra
50622 Kuala Lumpur , KUALA LUMPUR.
TEL: 03-40493058 / 03-40424194 FAX: 03-40424259
E-mail : [email protected]


Penolong Setiausaha,
Tribunal Tuntutan Pengguna,
d/a Pengarah Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna,
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna,
Tingkat 3, Bangunan PKNS,
40622 SHAH ALAM, SELANGOR.
Tel: 03-55114929/55118271 Fax: 03-55116981
E-mail : [email protected]


and/or you can even report to Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)


SEKSYEN ADUAN
Seksyen Aduan bertanggungjawab menerima, merekod dan bertindak ke atas aduan yang diterima daripada pegawai-pegawai syarikat, pemegang saham, pemilik perniagaan, rakan kongsi perniagaan atau orang awam mengenai sebarang isu dan ketidakpatuhan di bawah Akta Syarikat 1965 dan Akta Pendaftaran Perniagaan 1956.

Sebarang aduan boleh dikemukakan terus melalui e-aduan atau surat ke alamat di bawah :


Seksyen Aduan
Suruhanjaya Syarikat Malaysia
Tingkat 10, Putra Place
100 Jalan Putra
50622 Kuala Lumpur
Tel : 603 4047 6000
Fax : 603 4043 3778
emel : [email protected]

Surat akuan terima bagi setiap aduan akan dikeluarkan dalam tempoh satu (1) hari bekerja selepas aduan di terima oleh Seksyen Aduan. Seterusnya, Seksyen ini akan menjalankan inkuiri awal kes aduan. Sekiranya didapati ada kemungkinan berlaku pelanggaran undang-undang di bawah Akta Syarikat 1965 atau Akta Pendaftaran Perniagaan 1956, perkara tersebut akan dirujuk ke Bahagian Siasatan atau Bahagian Pematuhan SSM. Jika aduan tersebut melibatkan bidangkuasa pihak berkuasa yang lain, Seksyen Aduan akan merujuk aduan tersebut ke pihak berkuasa berkaitan untuk tindakan selanjutnya.



BAHAGIAN SIASATAN
Tanggungjawab utama bahagian ini adalah untuk menjalankan penyiasatan susulan ke atas kes – kes aduan yang telah dirujuk kepada Bahagian. Selain itu, Bahagian ini juga bertanggungjawab untuk menjalankan penyiasatan terhadap kesemua kesalahan yang telah dilakukan di bawah Akta Syarikat 1965 dan Akta Pendaftaran Perniagaan 1956.



Penyiasatan dilakukan berdasarkan aduan yang dibuat oleh para “stakeholders” dan orang awam. Bahagian ini juga bertanggungjawab untuk mencadangkan sebarang tindakan yang bakal diambil oleh pasukan penguatkuasaan dan memberikan sokongan padu terhadap pendakwaan dalam usaha untuk mengekalkan kepentigan semua “stakeholders” dan orang awam.



Dalam mempertingkatkan keupayaan dan keberkesanan Bahagian Penyiasatan, beberapa pasukan dengan tugasan khusus telah ditubuhkan sebagaimana berikut:

1.Seksyen Kewangan & Fraud
Seksyen ini berkepakaran dalam mengendalikan kes – kes siasatan berkaitan ketaksekataan pengurusan kewangan, dan transaksi penipuan oleh pegawai – pegawai syarikat. Seksyen ini juga bertanggungjawab menyiasat isu – isu berkaitan dengan:

* Perlindungan pemegang-pemegang saham minoriti.
* Perlindungan pengguna.
* Perakaunan forensik.
* Perdagangan yang tak solven.
* Kes-kes MASB.
* ‘Share Hawking’.
* Penipuan pelaburan (Pelaburan fraud).

2. Seksyen Tadbir Urus Korporat
Seksyen ini bertanggungjawab dalam mengendalikan kes – kes siasatan yang melibatkan ketidaksekataan korporat yang melanggar undang – undang syarikat dikalangan pegawai – pegawainya di bawah Akta Syarikat 1965. Penyiasatan akan merangkumi kes- kes sepertimana berikut:

* Kes-kes salah laku korporat.
* Perlanggaran tanggungjawab fidusiari.
* Penipuan korporat (Korporat fraud).
* Maklumat palsu dan mengelirukan.
* Kes-kes skim kepentingan.
* Insolvensi / kebankrapan.
* Kes-kes berkaitan syarikat-syarikat asing.
* ‘Related Party Transaction’.
* Kes-kes yang melibatkan tiada pendedahan kepentingan.


Besides a POLICE report, even better if you know/close to somebuddy in the commercial crime branch, you may also log a report to BANK NEG
ARA MALAYSIA (BNM), see below

Bank Negara Malaysia is currently investigating Pan Phoenix Dina Sdn Bhd and its related companies suspected of conducting illegal deposit taking and money laundering activities. These illegal activities are offences under subsection 25(1) Banking and Financial Institutions Act 1989 (BAFIA) and subsection 4(1) of Anti-Money Laundering and Anti-Terrorism Financing Act 2001 (AMLA) respectively.

The raids on Pan Phoenix Dina Sdn Bhd and its related companies were conducted today in the premises of this company in Kota Bharu and Kuala Lumpur following complaints received from members of the public. Relevant assets and documents of the companies were seized for purpose of investigation.

Members of the public should contact Bank Negara Malaysia for enquiries and further advice at the following address and telephone contact numbers:



The Malaysian Central Bank or Bank Negara Malaysia issued a press statement on the 19th regarding a raid they had conducted against six local companies. Following is the statement from the BNM’s website:

On 18 August 2008, Bank Negara Malaysia raided AFS Global Holdings Sdn Bhd, Reed Corporation Sdn Bhd, Sigma Platinum Sdn Bhd, Wisdom Spectrum Sdn Bhd, Maxficient Consultancy Sdn Bhd and Practical Support Sdn Bhd under Section 4 of the Exchange Control Act 1953. The Act prohibits any person, other than authorized dealers, which are the licensed financial institutions, from buying or borrowing any foreign currency from, or selling or lending any foreign currency to, any other person other than an authorized dealer. Any person or company who commits an offence under section 4 of the Exchange Control Act 1953 shall, on conviction, be liable to a fine not exceeding RM1 million or to imprisonment for a term not exceeding 5 years or to both.

The raids were conducted at the premises of the companies in Kuala Lumpur and Selangor following complaints received from members of the public. Relevant assets and documents of the companies were seized for purpose of the investigation.

Members of the public are advised to be cautious of investment schemes promoted on the internet, through phone calls or through seminars conducted by individuals or companies that are not licensed or authorized by Bank Negara Malaysia to accept deposits or to conduct foreign currency dealings. A list of all licensed institutions that accept deposits is available on Bank Negara Malaysia’s website at www.bnm.gov.my.

So if you have been approached by certain people, asking you to invest in forex and deposit your hard earned cash to them, BEWARE! They cannot operate without a valid license from BNM. This is a direct link to the press statement.

Always double and triple check with the company whether it has a valid license before you think of investing with that company.


Laman Informasi Nasihat dan Khidmat (BNMLINK )
(Walk-in Customer Service Centre)
Ground Floor, D Block,
Jalan Dato' Onn
50480 Kuala Lumpur

BNMTELELINK : 1-300-88-5465 or
Hotlines : 03 2691 0824 / 2692 6482 / 2698 2810 / 2694 2143
Fax: 03 2698 7467
E-mail: [email protected] bnm.gov.my


Anda boleh juga buat laporan ke;

Suruhanjaya Sekuriti/Security Commission(SC)
Telephone : 03-62048999
E-mail : [email protected]


KENYATAAN DR IZHAM BERKENAAN ISU PEMBEKUAN

AKAUN JAI NETWORK SYSTEM SDN BHD (JNSSB)

JNSSB merupakan salah satu daripada ribuan ahli niaga yang berdaftar sebagai ahli Bluemosque Fraternity(BMF) PPIM.

Dalam agenda memperjuangkan memgembalikan hak dan maruah dengan bijaksana, kita percaya bahawa strategi peningkatan ekonomi ummah merupakan sesuatu yang amat perlu ditekankan dalam diri setiap ummah.

Kita merasa teruja dengan konsep perniagaan yang diperkenalkan oleh JNSSB dengan misi dan visi syarikat dalam membangunkan kekuatan ekonomi ummah. PPIM kerap dijemput oleh syarikat-syarikat ahli dan pelbagai organisasi kerajaan dan swasta bagi membentangkan kertas kerja dan modul-modul usahawan dalam pelbagai topik perjuangan mengemaskan agenda ummah. JNSSB sebagai ahli BMF juga meminta pengarah latihan PPIM, Dr Izham Nayan untuk memberikan latihan dan motivasi kepada ahli-ahli syarikat yang bersama ingin membangunkan ekonomi mereka.

Ahli-ahli JNSSB dibina melalui kursus-kursus usahawan dengan penerapan nilai perjuangan ummah melalui usaha peningkatan ekonomi keluarga dan masyarakat.

Dalam isu pembekuan akaun JNSSB pada pendapat kita merupakan prosedur dari bank Negara yang telah menerima aduan daripada pihak-pihak tertentu yang ragu dengan kesahihan JNSSB dalam membina usahawan Melayu sepanjang setahun setengah ini. Bank Negara dan KPDNHEP yang menerima aduan akur dengan prosedur tersebut bagi membantu menyelesaikan siasatan dengan kadar segera.

Namun sebagai sebuah perniagaan yang berdaftar secara sah di negara ini, maka JNSSB dilihat akur dengan segala kehendak dan prosedur kerajaan dan kita merasakan segala kesulitan adalah tidak disengajakan dan bukan atas kehendak syarikat dan para ahli.

Kita berharap kesemua pihak harus mencari penyelesaian terbaik bagi menangani isu ini dengan cara paling kemas dalam menjaga kepentingan semua pihak. Ini merupakan sebuah syarikat bumiputra yang baru menampakkan satu formula bagi membantu ekonomi ahli-ahlinya yang juga majoriti bumiputra. Penyelesaian harus dilihat dalam aspek membantu kerajaan, syarikat dan ahli-ahli mendapat manafaat terbaik dan bukannya dilihat dari segi pemberhentian terus operasi dan menutup syarikat serta menghukum semua ahli-ahli dengan kerugian. Pihak berkuasa diharap bertindak bijak bagi menjaga kepentingan ramai. Mungkin ini merupakan konsep perniagaan baru yang belum sampai tahap difahami oleh orang kita. Namun konsep ini mungkin telah lama dipraktikkan oleh bangsa-bangsa yang maju.

Apapun andaian yang dibuat, kebajikan dan kepentingan ramai perlu diutamakan. Negara perlu maju. Untuk itu rakyat perlu maju. Maka bangsa juga perlu maju. Sama-sama kita mencari penyelesaian matang dalam menangani isu ini, "seumpama menarik rambut dalam tepung, tepung jangan berselerak, rambut jangan putus."

Apabila tempoh penahanan dari bank negara mula dipanjangkan dari 3 bulan kepada tambahan selama 9 bulan maka tahap kesabaran ahli mula menurun dan tahap kebimbangan mula memuncak. Ditambah lagi dengan tindakan beberapa ahli dan bekas pengarah yang mula bertindak memujuk pengarah syarikat agar memulangkan wang kroni mereka tidak dilayan. Maka pelbagai strategi dilakukan agar syarikat dan pengarah-pengarah yang masih bertahan hilang kredibiliti. Pelbagai serangan pribadi, tohmahan, cerca nista dibuat oleh mereka ini yang tuntutan mereka tidak dilayan oleh Dr
Jai.

Sebagai motivator dalam arena bina usahawan ini saya amat faham tekanan dan kedudukan yang dihadapi oleh ahli. Saya dan keluarga juga bakal hilang ratusan ribuan duit dari senario ini jika ianya gagal. Tidak termasuk rakan-rakan rapat yang melibatkan lebih 3 juta ringgit.

Sebagai antara mentor dalam kursus yang masih sabar, sedangkan lain-lain mentor utama telah menghilangkan diri, saya terus menerima kecaman hebat kerana masih bertahan mempertahankan nasib ahli-ahli dari dalam. Apa yang mereka mahu adalah saya memberontak terhadap syarikat. Bagi saya tiada untungnya kita jadi pemberontak. Ianya akan terus mengusutkan keadaan. Buktinya, seperti yang dapat kita lihat sekarang ini. Akibat pemberontakan, semua hampir punah. Tiada sesiapa akan mendapat wang mereka kembali akibat tindakan golongan ini yang terus memecahbelahkan kita dengan maki hamun dan ugutan jenayah.

Penglibatan saya dalam syarikat amat telus. Saya dijemput mengendalikan kursus bina usahawan sepertimana syarikat-syarikat lain. Modul sama, cara pembawaan sama, semangat sama, Cuma syarikat sahaja yang berbeda. Modul Agenda Ummah dan Agenda Melayu ini adalah modul yang telah dikenalpasti terbaik dalam membina usahawan yang kini makin terpinggir.

Sebagai staf di PPIM, maka tiada aspirasi lain yang saya bawa melainkan perjuangan PPIM. Namun, apa yang berlaku adalah diluar jangkauan PPIM. Kapal yang dibina, dijana, dipasak, dikukuhkan rupanya menuju destinasi yang tidak pasti.

Sepanjang pengetahuan saya, PPIM telah cuba membantu syarikat JNSSB keluar dari kemelut ketidak tentuan ini dengan menawarkan pelbagai cara agar tidak melanggar undang-undang negara. Kita pernah menawarkan Koperasi PPIM, namun ianya dipandang sepi. Kesanggupan PPIM menyerahkan koperasi adalah kerana ingin melihat sebuah syarikat milik bangsa Melayu ini terus maju. Ahli-ahli terus berjaya. Malahan pula ramai ahlinya adalah juga ahli PPIM. PPIM tidak mahu dan tidak pernah bersekongkol dengan mana-mana organisasi yang melanggar undang-undang dan kedaulatan negara.

Saya mohon mencadangkan agar diadakan pertemuan dengan ahli-ahli PPIM yang terlibat dengan JNSSB. Kita perlu berjumpa, kita perlu berbincang. Anda adalah ahli PPIM dan saya percaya PPIM tidak akan berdiam diri membiarkan kemelut ini terus berlaku.

Pertemuan ini HANYA UNTUK AHLI BERDAFTAR SAHAJA. Tiada ahli hantu yang akan dibenarkan turut serta. Tarikh dan tempat akan diberitahu kelak setelah mendapat kebenaran dari MAJLIS TERTINGGI PPIM.

Berkenaan serangan pribadi dan persoalan tentang kelulusan saya oleh vain harper saya ingin menjelaskan bahawa saya bukan bangsa beli sijil. PhD pertama dari Open International University Colombo (Complimentary Medicines) 1998 dan PhD Humanities and Consumerism dari Camden 2005. Anda kena paham, jangan jadi pekak dan bodoh. Bill Gates pun tidak lulus Harvard jadi macamana dia boleh buka Microsoft University?

Pernah tak anda dengar Coke University? Nike University? Kentucky University? Ini adalah antaranya NON-ACADEMIC UNIVERSITY. Tempat dimana usahawan-usahawan dan pakar-pakar dalam pelbagai bidang masing-masing diiktiraf tanpa menerusi TRADITIONAL CONVENTIONAL UNIVERSITY.

Kami dilatih bukan untuk guna sijil minta kerja jadi kuli macam anda. Kami dilatih jadi tokeh agar manusia-manusia macam anda boleh cari makan. Kami adalah pakar disebalik tabir yang menjadi tunjang kepada pelbagai bidang dalam dunia ini.

Cuba anda tanya saya apa-apa perkara berkenaan complimentary medicines? Apa-apa perkara berkenaan kepenggunan Islam? Boleh call 019-6655544. Apa benda yang sy tidak tahu? Itu pun jika anda berani. Maklumlah anda suka pakai nama samaran kemudian kutuk orang lain.

Sebagai manusia yang waras dan bertamaddun , konsep pemikiran Hadhari hendaklah dipraktikkan agar kita tidak menyimpang ke arah munafik dan dayus. (Na'uzubillah) Agar kita berfikiran membina dan maju, agar agama kita dipandang tinggi, agar bangsa kita kuat dan perkasa.

Ayuh kita rapatkan barisan, perkukuhkan persaudaraan. Berganding bahu membina keutuhan warisan dan berusaha gigih agar diberkati perjuangan. Mudah-mudahan mati dan bertemu Allah 'Azzawajalla sebagai mujahid sejati. InshAllah.

Wallahu'alam.









Dibawah ini saya sertakan sedikit tips/langkah2 awal yang perlu diambil sekiranya anda menjadi mangsa penipuan.

If you have been victimised by ........ Sdn Bhd, and its scamming subsidiaries, and would like to take legal action against the scammers, please place a report at the followings;

Penolong Setiausaha,
Tribunal Tuntutan Pengguna,
d/a Pengarah Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna,
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna,
Tingkat 16, Putra Place,
100 Jalan Putra
50622 Kuala Lumpur , KUALA LUMPUR.
TEL: 03-40493058 / 03-40424194 FAX: 03-40424259
E-mail : [email protected]

Penolong Setiausaha,
Tribunal Tuntutan Pengguna,
d/a Pengarah Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna,
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna,
Tingkat 3, Bangunan PKNS,
40622 SHAH ALAM, SELANGOR.
Tel: 03-55114929/55118271 Fax: 03-55116981
E-mail : [email protected]


and/or you can even report to Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)


SEKSYEN ADUAN

Seksyen Aduan bertanggungjawab menerima, merekod dan bertindak ke atas aduan yang diterima daripada pegawai-pegawai syarikat, pemegang saham, pemilik perniagaan, rakan kongsi perniagaan atau orang awam mengenai sebarang isu dan ketidakpatuhan di bawah Akta Syarikat 1965 dan Akta Pendaftaran Perniagaan 1956.

Sebarang aduan boleh dikemukakan terus melalui e-aduan atau surat ke alamat di bawah :

Seksyen Aduan
Suruhanjaya Syarikat Malaysia
Tingkat 10, Putra Place
100 Jalan Putra
50622 Kuala Lumpur
Tel : 603 4047 6000
Fax : 603 4043 3778
emel : [email protected]

Surat akuan terima bagi setiap aduan akan dikeluarkan dalam tempoh satu (1) hari bekerja selepas aduan di terima oleh Seksyen Aduan. Seterusnya, Seksyen ini akan menjalankan inkuiri awal kes aduan. Sekiranya didapati ada kemungkinan berlaku pelanggaran undang-undang di bawah Akta Syarikat 1965 atau Akta Pendaftaran Perniagaan 1956, perkara tersebut akan dirujuk ke Bahagian Siasatan atau Bahagian Pematuhan SSM. Jika aduan tersebut melibatkan bidangkuasa pihak berkuasa yang lain, Seksyen Aduan akan merujuk aduan tersebut ke pihak berkuasa berkaitan untuk tindakan selanjutnya.


BAHAGIAN SIASATAN

Tanggungjawab utama bahagian ini adalah untuk menjalankan penyiasatan susulan ke atas kes – kes aduan yang telah dirujuk kepada Bahagian. Selain itu, Bahagian ini juga bertanggungjawab untuk menjalankan penyiasatan terhadap kesemua kesalahan yang telah dilakukan di bawah Akta Syarikat 1965 dan Akta Pendaftaran Perniagaan 1956.

Penyiasatan dilakukan berdasarkan aduan yang dibuat oleh para “stakeholders” dan orang awam. Bahagian ini juga bertanggungjawab untuk mencadangkan sebarang tindakan yang bakal diambil oleh pasukan penguatkuasaan dan memberikan sokongan padu terhadap pendakwaan dalam usaha untuk mengekalkan kepentigan semua “stakeholders” dan orang awam.

Dalam mempertingkatkan keupayaan dan keberkesanan Bahagian Penyiasatan, beberapa pasukan dengan tugasan khusus telah ditubuhkan sebagaimana berikut:

1.Seksyen Kewangan & Fraud

Seksyen ini berkepakaran dalam mengendalikan kes – kes siasatan berkaitan ketaksekataan pengurusan kewangan, dan transaksi penipuan oleh pegawai – pegawai syarikat. Seksyen ini juga bertanggungjawab menyiasat isu – isu berkaitan dengan:

* Perlindungan pemegang-pemegang saham minoriti.
* Perlindungan pengguna.
* Perakaunan forensik.
* Perdagangan yang tak solven.
* Kes-kes MASB.
* ‘Share Hawking’.
* Penipuan pelaburan (Pelaburan fraud).

2. Seksyen Tadbir Urus Korporat

Seksyen ini bertanggungjawab dalam mengendalikan kes – kes siasatan yang melibatkan ketidaksekataan korporat yang melanggar undang – undang syarikat dikalangan pegawai – pegawainya di bawah Akta Syarikat 1965. Penyiasatan akan merangkumi kes- kes sepertimana berikut:

* Kes-kes salah laku korporat.
* Perlanggaran tanggungjawab fidusiari.
* Penipuan korporat (Korporat fraud).
* Maklumat palsu dan mengelirukan.
* Kes-kes skim kepentingan.
* Insolvensi / kebankrapan.
* Kes-kes berkaitan syarikat-syarikat asing.
* ‘Related Party Transaction’.
* Kes-kes yang melibatkan tiada pendedahan kepentingan.


Besides a POLICE report, even better if know/close to somebudy in the special branch, you may also log a report to BANK NEG
ARA MALAYSIA (BNM), see below

Bank Negara Malaysia is currently investigating Pan Phoenix Dina Sdn Bhd and its related companies suspected of conducting illegal deposit taking and money laundering activities. These illegal activities are offences under subsection 25(1) Banking and Financial Institutions Act 1989 (BAFIA) and subsection 4(1) of Anti-Money Laundering and Anti-Terrorism Financing Act 2001 (AMLA) respectively.

The raids on Pan Phoenix Dina Sdn Bhd and its related companies were conducted today in the premises of this company in Kota Bharu and Kuala Lumpur following complaints received from members of the public. Relevant assets and documents of the companies were seized for purpose of investigation.

Members of the public should contact Bank Negara Malaysia for enquiries and further advice at the following address and telephone contact numbers:



The Malaysian Central Bank or Bank Negara Malaysia issued a press statement on the 19th regarding a raid they had conducted against six local companies. Following is the statement from the BNM’s website:

On 18 August 2008, Bank Negara Malaysia raided AFS Global Holdings Sdn Bhd, Reed Corporation Sdn Bhd, Sigma Platinum Sdn Bhd, Wisdom Spectrum Sdn Bhd, Maxficient Consultancy Sdn Bhd and Practical Support Sdn Bhd under Section 4 of the Exchange Control Act 1953. The Act prohibits any person, other than authorized dealers, which are the licensed financial institutions, from buying or borrowing any foreign currency from, or selling or lending any foreign currency to, any other person other than an authorized dealer. Any person or company who commits an offence under section 4 of the Exchange Control Act 1953 shall, on conviction, be liable to a fine not exceeding RM1 million or to imprisonment for a term not exceeding 5 years or to both.

The raids were conducted at the premises of the companies in Kuala Lumpur and Selangor following complaints received from members of the public. Relevant assets and documents of the companies were seized for purpose of the investigation.

Members of the public are advised to be cautious of investment schemes promoted on the internet, through phone calls or through seminars conducted by individuals or companies that are not licensed or authorized by Bank Negara Malaysia to accept deposits or to conduct foreign currency dealings. A list of all licensed institutions that accept deposits is available on Bank Negara Malaysia’s website at www.bnm.gov.my.

So if you have been approached by certain people, asking you to invest in forex and deposit your hard earned cash to them, BEWARE! They cannot operate without a valid license from BNM. This is a direct link to the press statement.

Always double and triple check with the company whether it has a valid license before you think of investing with that company.

Laman Informasi Nasihat dan Khidmat (BNMLINK )
(Walk-in Customer Service Centre)
Ground Floor, D Block,
Jalan Dato' Onn
50480 Kuala Lumpur
Telephone:

BNMTELELINK : 1-300-88-5465 or
Hotlines : 03 2691 0824 / 2692 6482 / 2698 2810 / 2694 2143
Fax: 03 2698 7467
E-mail: [email protected] bnm.gov.my


atau boleh juga buat laporan kepada;

Suruhanjaya Sekuriti / Security Commission(SC)
Telepone: 03-62048999
E-mail: [email protected]

KENYATAAN DR IZHAM BERKENAAN ISU PEMBEKUAN

AKAUN JAI NETWORK SYSTEM SDN BHD (JNSSB)

JNSSB merupakan salah satu daripada ribuan ahli niaga yang berdaftar sebagai ahli Bluemosque Fraternity(BMF) PPIM.

Dalam agenda memperjuangkan memgembalikan hak dan maruah dengan bijaksana, kita percaya bahawa strategi peningkatan ekonomi ummah merupakan sesuatu yang amat perlu ditekankan dalam diri setiap ummah.

Kita merasa teruja dengan konsep perniagaan yang diperkenalkan oleh JNSSB dengan misi dan visi syarikat dalam membangunkan kekuatan ekonomi ummah. PPIM kerap dijemput oleh syarikat-syarikat ahli dan pelbagai organisasi kerajaan dan swasta bagi membentangkan kertas kerja dan modul-modul usahawan dalam pelbagai topik perjuangan mengemaskan agenda ummah. JNSSB sebagai ahli BMF juga meminta pengarah latihan PPIM, Dr Izham Nayan untuk memberikan latihan dan motivasi kepada ahli-ahli syarikat yang bersama ingin membangunkan ekonomi mereka.

Ahli-ahli JNSSB dibina melalui kursus-kursus usahawan dengan penerapan nilai perjuangan ummah melalui usaha peningkatan ekonomi keluarga dan masyarakat.

Dalam isu pembekuan akaun JNSSB pada pendapat kita merupakan prosedur dari bank Negara yang telah menerima aduan daripada pihak-pihak tertentu yang ragu dengan kesahihan JNSSB dalam membina usahawan Melayu sepanjang setahun setengah ini. Bank Negara dan KPDNHEP yang menerima aduan akur dengan prosedur tersebut bagi membantu menyelesaikan siasatan dengan kadar segera.

Namun sebagai sebuah perniagaan yang berdaftar secara sah di negara ini, maka JNSSB dilihat akur dengan segala kehendak dan prosedur kerajaan dan kita merasakan segala kesulitan adalah tidak disengajakan dan bukan atas kehendak syarikat dan para ahli.

Kita berharap kesemua pihak harus mencari penyelesaian terbaik bagi menangani isu ini dengan cara paling kemas dalam menjaga kepentingan semua pihak. Ini merupakan sebuah syarikat bumiputra yang baru menampakkan satu formula bagi membantu ekonomi ahli-ahlinya yang juga majoriti bumiputra. Penyelesaian harus dilihat dalam aspek membantu kerajaan, syarikat dan ahli-ahli mendapat manafaat terbaik dan bukannya dilihat dari segi pemberhentian terus operasi dan menutup syarikat serta menghukum semua ahli-ahli dengan kerugian. Pihak berkuasa diharap bertindak bijak bagi menjaga kepentingan ramai. Mungkin ini merupakan konsep perniagaan baru yang belum sampai tahap difahami oleh orang kita. Namun konsep ini mungkin telah lama dipraktikkan oleh bangsa-bangsa yang maju.

Apapun andaian yang dibuat, kebajikan dan kepentingan ramai perlu diutamakan. Negara perlu maju. Untuk itu rakyat perlu maju. Maka bangsa juga perlu maju. Sama-sama kita mencari penyelesaian matang dalam menangani isu ini, "seumpama menarik rambut dalam tepung, tepung jangan berselerak, rambut jangan putus."

Apabila tempoh penahanan dari bank negara mula dipanjangkan dari 3 bulan kepada tambahan selama 9 bulan maka tahap kesabaran ahli mula menurun dan tahap kebimbangan mula memuncak. Ditambah lagi dengan tindakan beberapa ahli dan bekas pengarah yang mula bertindak memujuk pengarah syarikat agar memulangkan wang kroni mereka tidak dilayan. Maka pelbagai strategi dilakukan agar syarikat dan pengarah-pengarah yang masih bertahan hilang kredibiliti. Pelbagai serangan pribadi, tohmahan, cerca nista dibuat oleh mereka ini yang tuntutan mereka tidak dilayan oleh Dr
Jai.

Sebagai motivator dalam arena bina usahawan ini saya amat faham tekanan dan kedudukan yang dihadapi oleh ahli. Saya dan keluarga juga bakal hilang ratusan ribuan duit dari senario ini jika ianya gagal. Tidak termasuk rakan-rakan rapat yang melibatkan lebih 3 juta ringgit.

Sebagai antara mentor dalam kursus yang masih sabar, sedangkan lain-lain mentor utama telah menghilangkan diri, saya terus menerima kecaman hebat kerana masih bertahan mempertahankan nasib ahli-ahli dari dalam. Apa yang mereka mahu adalah saya memberontak terhadap syarikat. Bagi saya tiada untungnya kita jadi pemberontak. Ianya akan terus mengusutkan keadaan. Buktinya, seperti yang dapat kita lihat sekarang ini. Akibat pemberontakan, semua hampir punah. Tiada sesiapa akan mendapat wang mereka kembali akibat tindakan golongan ini yang terus memecahbelahkan kita dengan maki hamun dan ugutan jenayah.

Penglibatan saya dalam syarikat amat telus. Saya dijemput mengendalikan kursus bina usahawan sepertimana syarikat-syarikat lain. Modul sama, cara pembawaan sama, semangat sama, Cuma syarikat sahaja yang berbeda. Modul Agenda Ummah dan Agenda Melayu ini adalah modul yang telah dikenalpasti terbaik dalam membina usahawan yang


This post first appeared on MAHSEER BREEDING And GOLD BULLION NEWS, please read the originial post: here

Share the post

PROGRAM USAHAWAN EMAS - KEGC

×

Subscribe to Mahseer Breeding And Gold Bullion News

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×