Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Bağışıklık Sistemimiz

Bağışıklık Sistemimiz

Bağışıklık sistemimiz muazzam bir yapıya sahiptir. Çabuk öğrenen kendini güncelleyebilen saldırganların güncellenmiş formlarını çabucak tanıyabilen ( aşı yolu ile)  hayatımız boyunda bizleri doğada var olan her türlü  virüs bakteri ve başka mikro organizmalara karşı koruyan  bir sistemdir.

Sağlıklı vücut, mükemmel bir savunma mekanizmasına sahiptir,iyi bir bağışıklık sistemi vücudun patojenlerin veya zehirli maddelerin dışındaki tüm tehditlerle başa çıkabilmesinü sağlar. Hatta bu görevde bağışıklık sistemi baş rol oynar. Bu savunma mekanizmasına komple bağışıklık sistemi denir. Aktif bir bağışıklık sistemi bakterileri, virüsleri, mantarları ve diğer zararlı patojenlerin vücudumuza girmesini ve girmiş olanlarla savaşmasını engeller. Bağışıklık sistemi çeşitli hücrelerden oluşur; Vücudu patojenlerden korumak için birlikte çalışan organlar, doku ve organlar hep birlikte çalışırlar.

Bağışıklık Sisteminin Organlarımız hangileridir

Bağışıklık süreçlerinde yer alan başlıca doku ve organlar temel olarak birincil ve ikincil lenfoid organlara ayrılır. Birincil lenfoid organlar arasında kemik iliği ve timüs bulunurken ikincil lenfoid organlar lenf düğümleri ve dalak organını da içerir.

 

Kemik iliği

Kemik iliği, kan hücreleri için üretim merkezidir yani kan hücreleri kemik iliğinde üretilir. B hücreleri, doğal öldürücü hücreler, olgunlaşmamış timosit, kırmızı kan hücreleri ve trombositler totalde kan hücrelerini oluşturur.. Kan hücrelerinin bu üretim prosesine hematopoez adı verilir.

Timus

Olgunlaşmamış timositlerin göç ettiği ve olgun T hücrelerine dönüştüğü muazzam bir fabrikadır. Bu biloblu organda, kalp vücudun kendisine karşı bağışıklık aktivitesi gösteren T hücrelerinin selektif olarak silinmesi sürecini oluşturur. İşte Bu nedenle, timustan salınan T hücreleri, vücudun kendisinin hücreleri ya da dokuları değildir.

 

Lenf düğümleri

Fasulye biçimli yapılar, lenf ve doku boşluklarına giren tuzak antijenlerinin filtrasyonu için tasarlanmış ve üretilmiş özel alanlardandır. Antijenler lenf düğümleri yoluyla filtrelenir ve makrofajlar ve dendritik hücreler bu antijenleri yakalar ve onları T ve B hücrelerine sunar, böylece tam teşekküllü bir bağışıklık tepkisi uyandırır.

Dalak Organımız

Karında bulunan bu oval şekilli organ, kandaki antijenleri filtrelemede uzmanlaşmıştır. Bu aynı zamanda antijenler ile bağışıklık hücreleri arasındaki etkileşimin gerçekleştiği bir alandır. Sıkışan antijenlere, makrofajlara ve antijenleri yutan ve bunların bir kısmını yüzeylerine sergileyen dendritik hücrelere karşı antikor üreten B hücreleri ile doldurulmuş doku bölgeleri vardır. Ayrıca, eski kırmızı kan hücreleri için imha yeridir ve tabiri caiz ise bir nevi mezarlık alanı olarak kullanılır.Lenfositler bağışıklık sisteminin en önemli hücreleridir ve çeşitlilik, özgüllük ve hafıza yaratımından sorumludurlar. Diğer beyaz kan hücreleri tarafından tetiklenirler.

B Hücreleri

Bu hücreler kemik iliğinde gelişir ve olgunlaşır ve antikorlar denilen proteinlerin sentezinden sorumludurlar. Bunlar belirli bir antijeni özel olarak tanıyan ve bağlayan özel proteinler olarak tanımlanırlar.  Bu hücreler hücre yüzeyinde B hücreleri tarafından görüntülenir ve aynı zamanda kan içine salınırlar.

T hücreleri

Bu hücreler kemik iliğinde üretilir ancak timusta gelişir ve olgunlaşır. T hücreleri çoğunlukla T yardımcı hücreler (Th hücreleri) veya sitotoksik T hücreleri (CTL) olarak sınıflandırılır. Th hücrelerinde CD4 (farklılaşma kümesi 4) molekülleri bulunurken, CTL’ler CD8 (farklılaşma kümesi 8) olarak adlandırılan moleküllere sahiptir. T yardımcı hücreleri, enfeksiyondan korunmak için beyaz kan hücrelerini aktive ederek bağışıklık tepkilerini güçlendirmek için kullanılır. CTL’ler, tümör ve enfekte olmuş hücrelerin öldürülmesine doğrudan katılırlar.

Makrofajlar

Makrofajlar, yabancı partiküllerin, virüslerin, bakterilerin, parazitlerin vb. içine sızabilen, hücre yüzeyinde türev antijenler sunan ve öldüren hücrelerdir. bir nevi Truva atı gibi istenmeyen zararlı mikro organizmaları içeriden fethederler ve vücuda zarar vermesini engellerler. Bu gibi hücrelere profesyonel antijen sunan hücrelere (APC’ler) adı verilir. Patojeni öldürmekle kalmaz aynı zamanda diğer hücreleri buna karşı bir tepki vermek için eğitir ve etkinleştirirler. Bu aşıdan çok bağışıklık sistemimizin çok önemli parçalarıdır.

Dentritik hücreler

Bunlar ayrıca profesyonel APC’ler olarak kullanılır ve antijen sunumu düşünüldüğünde makrofajlardan bile daha etkilidir. Antijenleri yakalar ve bağışıklık cevabı başlatan lenfoid organlara getirirler. Bunlara ek olarak, kendine reaktif immün hücrelerin seçiminde ve purkinje hücreleri gibi cisimlerde intihar mekanizmalarının oluşumunda yer alırlar.

Doğal Öldürücü Hücreler

Bu katil hücreler, tümör hücrelerini, herpes gibi virüsle enfekte hücreleri ve sitomegalovirüs ile enfekte olmuş hücreleri öldürdürler.

Bu hücreler, antikora bağlı yabancı antijenleri ve patojeni tanımlayabilir ve böylece onları dikkatle takip ederek faaliyetleriniengeller ve onları yok eder.

Granülositler

Bunlar sitoplazmada ve lobüler çekirdeklerde, farklı boyalarla farklı lekelenen, eozinofilleri , bazofilleri  ve nötrofilleri yok ederler. Bunlar gram negatif gram pozitif bakterileri yok etme görevi üstlenirler. Asidik ya da bazik veya hem asidik hem de bazik yapıda saldırgan mikro organizmaları yok ederler.Bağışıklık sisteminin davetsiz misafirlerle uğraşmak için çok muazzam bir donatıya sahiptirler. Cilt ve müköz membranlar, patojenlerin girişi için mekanik bariyer görevi görür. Fizyolojik engeller, vücut ısısı, pH ve enzimler ile spesifik olmayan spesifik proteinleri ifade eder. Hücresel spesifik olmayan cevap, fagositoz ve inflamatuar reaksiyonları içermektedir. Çoğu mikroplar vücudumuzun doğal bir savunma mekanizması ile kolayca saf dışı bırakılırlar.

The post Bağışıklık Sistemimiz appeared first on Medcezir.net.



This post first appeared on Medcezir.Net - Teknoloji, Sağlık, Güzellik Ve B, please read the originial post: here

Share the post

Bağışıklık Sistemimiz

×

Subscribe to Medcezir.net - Teknoloji, Sağlık, Güzellik Ve B

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×