Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Илустриран вински речник

/’waɪn/ /’keɪv/

Подземни простории за складирање и стареење на виното кои се со висока влажност и ладни температури.

/bukɛ/

Збир на ароми на виното; како виното мириса како целина откако ќе се флашира и старее.

/balˈthazə(r)/

Големо шише од 12 литри,
еквивалентно на 16 регуларни шишиња за вино.

/elvaʒ/

Прогресија на виното од ферментација до флаширање; елаважата е споредлива со стареењето на виното.

/ko.da.’li/

Назив за вкусот на виното кој се чувствува некое време после голтањето. Трајноста на овој вкус на нашите сетила трае зависно од квалитетот и видот на виното, за пократко или подолго време и се мери во секунди (обично 1 до 7).

/briːð/

Процесот на отварање на виното со доведување во контакт со воздухот за ослободување на неговите ароми, кои стануваат поизразени со текот на времето.

/’nəʊz/

Терминот за дегустација на вино се користи за да се опише како виното мириса во чашата.
Мирисање на вино е важен чекор во процесот на дегустација на виното.

/lɛgs/

Солзите или нозете на виното се појавуваат од страна на чашата откако таа ќе се проврти или консумира виното.

/səˈbrɑːʒ/

Техника за отворање шише со шампањ со сабја.
Мечевите за шампањ се специјално изработени за сабража.

/muːs/

Пената што се формира на површината по налевање на пенливо вино во чашата.

/teʀwaʀ/

Интеракцијата на почвата, климата, топографијата и сортата на грозје на одредено место што му дава на виното свој уникатен вкус и уникатна арома.

/klo/

Француски термин за лозје чии граници се направени со ѕидна ограда или лозови насади. Со ѕидовите се заштитувало грозјето од кражба.

/’ujaʒ/

Непополнет простор во буре со вино. Зборот потекнува од латинскиот окулус (око).

The post Илустриран вински речник appeared first on Сè за вино.This post first appeared on Se Za Vino, please read the originial post: here

Share the post

Илустриран вински речник

×

Subscribe to Se Za Vino

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×