Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Tenggorok Cedera Boleh Diselamat

Trauma peti Suara boleh berlaku disebabkan kemalangan, Kecederaan, di leher dan terhidu asap.

Pernahkah anda tersedak ketika minum atau makan? Biasanya kejadian itu sering dikaitkan dengan ada orang terutama saudara mara dan kenalan menyebut nama anda.

Sebenarnya, tersedak ketika minum atau makan adalah tindak balas spontan tenggorok atau peti suara (larynx) pada bahan asing yang terpercik di atasnya. Ia adalah tindak balas automatik tenggorok kepada benda asing berkenaan.

Tindak balas automatik ini menyebabkan tenggorok jarang mengalami trauma. Apatah lagi secara anatominya, tenggorok dilindungi struktur tubuh yang mantap. Di bahagian belakang, ia dilindungi kolum vertebra (struktur yang menyokong kepala dan tulang belakang), manakala di hadapan pula dilindungi rahang dan tulang dada.

Pakar Perunding Telinga, Hidung dan Tekak, Pusat Perubatan Darul Ehsan, Dr Abdul Razak Rahman Hamzah, berkata trauma pada tenggorok selalunya dikaitkan dengan kecederaan pada muka dan dada. Walaupun jarang berlaku, mangsa kecederaan tenggorok boleh diselamatkan dan kecederaan yang minor mampu dipulihkan.

Umumnya trauma pada tenggorok jarang dilaporkan. Punca trauma paling biasa ialah terhidu asap yang banyak (misalnya terperangkap dalam kebakaran) sehingga berlaku radang. Ia menyebabkan seseorang sesak nafas dan boleh membawa maut.

Dr Abdul Razak berkata, trauma pada tenggorok juga boleb berlaku disebabkan faktor lain seperti kemalangan jalan raya atau industri, kecederaan sukan seperti terkena pukulan bola golf atau bola sepak (blunt trauma), leher tercedera kerana tersangkut pada ampai kain, leher cedera ditikam dengan alat tajam (penetrating trauma), tersedut asap terlalu banyak (inhalation trauma) atau terminum bahan kaustik (ingestion trauma).

"Walaupun kurang kerap dilaporkan, bagi mereka yang terselamat daripada trauma membabitkan kecederaan yang teruk, ia sukar dirawat dan mangsa mungkin akan menderita seumur hidup. Misalnya mereka yang terselamat daripada cubaan membunuh diri dengan meminum racun rumpai," katanya.

Dalam kes kecederaan yang teruk, jelasnya, saluran pernafasan dan pemakanan boleh menjadi sempit dan pembedahan mungkin tidak boleh membaik pulih sepenuhnya fungsi tenggorok dan saluran pemakanan pesakit.

"Umumnya kecederaan pada tenggorok akan menyebabkan masalah laluan pernafasan yang sangat serius. Malah, ia akan menjejaskan suara jika tidak didiagnos sebaiknya. Oleh itu, matlamat utama dalam rawatan awal kes sebegini ialah membantu pesakit bernafas.

Jika laluan pernafasannya terjejas, pesakit akan dibantu bernafas dengan laluan trakea," katanya. Selepas memastikan pesakit boleh bernafas, barulah fungsi vokalnya diperhatikan. Selalunya suara pesakit akan terjejas jika mengalami kecederaan serius.

Dr Abdul Razak berkata, berbanding golongan dewasa, kes kanak-kanak trauma pada peti suara tidak kerap berlaku kerana tenggoroknya berada di bahagian atas dan dilindungi rahang.

"Bagi orang dewasa, tenggorok sudah turun ke bawah. Justeru, orang dewasa lebih mudah mendapat kecederaan tenggorok. Misalnya, terhentak ke stereng kereta ketika memandu," katanya.

Katanya, kecederaan tidak serius mungkin hanya menyebabkan lebam, manakala jika serius menyebabkan tenggorok teralih atau retak.

Dr Abdul Razak berkata, simptom kecederaan peti suara selalunya terlepas pandang. Ia kerana simptomnya kadang kala hampir sama dengan simptom sakit tekak misalnya suara serak, suara hilang, sukar menelan, sesak nafas, terasa sakit pada tenggorok dan batuk berdarah.

"Suara serak dan hilang selalunya berpunca daripada radang pada tengkorok. Ia ditambah pula dengan kurang minum air. Bagi penyanyi, tersalah nada suara atau terlalu banyak menjerit akan menyebabkan tekanan pada tenggorok sehingga jadi serak," katanya.

Kecederaan yang tidak teruk boleh dipulihkan dengan merehatkan suara, kurang bercakap, minum air dan mengambil antibiotik. Rawatan kecederaan pada tenggorok adalah berdasarkan tahap kecederaan yang dialami pesakit. Perkara paling asas adalah memastikan ada laluan pernafasan. Jika salur nafasnya tertutup petugas perubatan menggunakan laluan trakea. Jika memerlukan pembedahan segera, pesakit akan dipantau 24 jam.

Selalunya,jika pesakit terselamat daripada kecederaan tenggorok yang teruk, dia sukar dipulihkan sepenuhnya. Diagnosa kecederaan pada peringkat awal penting untuk memastikan tahap kecederaan dan membaik pulih fungsi tenggorok ke tahap optima.

Untuk kecederaan yang kekal, laporan menunjukkan pemindahan tenggorok boleh dilakukan dengan jayanya melalui kes pertama pada 1998 di Amerika Syarikat. oleh Hafizah Iszahanid, Berita Harian


This post first appeared on Laman Kesihatan, please read the originial post: here

Share the post

Tenggorok Cedera Boleh Diselamat

×

Subscribe to Laman Kesihatan

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×