Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

BUAH PINGGANG BOCOR? APA PUNCANYA??
Sebelum kita kupas lebih lanjut mengenai penyakit Buah Pinggang bocor, jom kita saksikan video di bawah bagaimana lelaki ini 'survive' dengan begitu cepat..CERITA DARIPADA #SUPERMOMSHAKLEESTORY

pesakit yang mengalami masalah buah pinggang bocorSEDIKIT FAKTA, TAHUKAH ANDA??


Apa Yang Anda Tahu Tentang Nephrotic Syndrome?
Sebelum tu, cuba cek keseluruhan badan anda di hadapan cermin, adakah wajah Atau ubuh badan anda menunjukkan salah satu daripada tanda-tanda berikut? 

* muka atau Anggota Badan Seperti Tangan Dan Kaki menjadi sembap (edema) terutama selepas bangun tidur, pada waktu pagi atau petang 
*  paras serum protein/albumin menjadi rendah
* penurasan protein dalam Air Kencing melebihi 3g sehari
* paras kolesterol yang tinggi

Jika jawapannya YA, kemungkinan anda menghidap Nephrotic Syndrome atau dalam bahasa mudahnya disebut sebagai kebocoran buah pinggang. Apabila buah pinggang telah rosak atau bocor maka ia gagal berfungsi dengan sempurna dan hasilnya air kencing tidak dapat keluar seperti biasa. 

air kencing berbuih petanda Nephrotic Syndrome

Selain itu, anda akan mendapati air kencing berbuih. Ini menandakan terdapat kandungan protein yang dilepaskan di Dalam Air Kencing berkenaan. 

Apa Kesan Nephrotic Syndrome Kepada Tubuh Kita?

Apa yang berlaku sekiranya protein dilepaskan bersama air kencing? Sudah tentu protein akan semakin berkurangan di dalam tubuh badan seseorang dan mengakibatkan timbul beberapa penyakit sampingan lain seperti darah akan mudah menjadi beku.

Kekurangan protein Dalam Saluran Darah juga menyebabkan cecair dalam saluran darah keluar lalu memasuki tisu-tisu badan. Seterusnya berlakulah kebengkakan pada muka, tangan dan kaki atau dipanggil EDEMA.  Hati juga akan mula menghasilkan lebih banyak lemak dalam darah sebagai tindakbalas kekurangan protein. Ia boleh menyebabkan penyakit Hyperlipidemia atau lemak berlebihan dalam darah.

kebengkakan pada anggota tubuh atau EDEMA

Kesan Nephrotic Syndrome?
Nephrotic Syndrome ini bukan sahaja berlaku kepada orang dewasa, kanak-kanak juga turut diserang. Ia boleh membantutkan tumbesaran kanak-kanak terbabit malah turut melemahkan antibodi mereka. Ada kes menyebabkan kanak-kanak maut akibat penyakit ini kerana kuman mudah menyerang. 

Sekiranya penyakit ini tidak diberikan rawatan dengan segera, dikhuatiri cecair yang terkumpul di beberapa anggota badan seperti paru-paru, akan menyebabkan jangkitan kuman di bahagian tersebut. 

Kesan yang paling kritikal termasuklah kegagalan buah pinggang untuk berfungsi sepenuhnya atau dipanggil End Stage Renal Failure (ESRF). 

Bagaimana Merawat Nephrotic Syndrome? 
* kurangkan pengambilan garam terutama dalam masakan
* kawal pengambilan air mengikut kes terutama kepada pesakit yang mengalami Edema yang teruk
* Vivix berkesan membantu. Walau bagaimanapun dapatkan nasihat pakar atau doktor anda sekiranya perlu mengambil produk kesihatan sampingan atau suplemen tertentu

kerana Vivix hanya mengandungi ramuan terbaik


Kenapa Shaklee? Kerana 👆lah


JoM Consume!!


This post first appeared on DIABETES MENYERANG DI USIA MUDA..APA PUNCANYA? - J, please read the originial post: here

Share the post

BUAH PINGGANG BOCOR? APA PUNCANYA??

×

Subscribe to Diabetes Menyerang Di Usia Muda..apa Puncanya? - J

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×