Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ruokahävikkiä vähentämässäSuomessa vuosittainen ruokahävikki huitelee 335-460 miljoonan kilon välillä ja se tuntuu pahalle. Eikö olisi jotakin, mitä me voimme tehdä vähentääksemme tuota kuormaa? On väärin, että heitämme pois ruokaa josta osa olisi vielä ihan käyttökelpoista. Hävikkiä ei synny pelkästään kotitalouksissa vaan sitä syntyy myös ravintoloissa, kouluissa ja kaupoissa. Osa ravintoloista on alkanut myymään edullisemmin muuten hävikiksi joutuvaa ruokaa esimerkiksi ResQ sovelluksen kautta. Minäkin kyttäilen tuon sovelluksen kanssa keskustassa pyöriessä, josko sattuisi olemaan minulle sopivia annoksia tarjolla. Täällä hyvä kooste faktoista koskien ruokahävikkiä. 

Meidän pienessä lähikaupassamme myydään huonoksi meneviä, mutta käyttökuntoisia kasviksia ja vihanneksia 1€ iso laatikko ja tästä saisi moni muu kauppias ottaa mallia! Muuten kaupoista meneekin jo hyvin päiväystuotteita mm. seurakunnille jaettavaksi, mutta nopeasti pilaantuvat kasvikset ovat ongelma. Lupaankin pistää korteni kekoon ja käydä hakemassa aina välillä noita euron laatikoita ja tehdä sen sisällön mukaan suunnitelmat seuraaville päiville. Aina voi hedelmistä tai marjoista tehdä hilloa tai smoothieta, niissä ei rumat tai todella kypsät yksilöt haittaa ollenkaan. Mitä katselin laatikoitten sisältöä löytyi niistä salaattia, banaaneja, omenoita, appelsiineja, paprikaa, avokadoa, sipulia, valkosipulia, persimoneja ja vaikka mitä muuta ihanaa.


postaus sisältää affiliatelinkkejä


Kesällä alkoi sosiaalisessa mediassa näkyä kaksi eri hävikki verkkokauppaa: kotimainen Fiksuruoka ja ruotsalainen Matsmart. Ideana näissä on myydä parasta ennen tuotteiden lisäksi myös sesonkituotteita ja tuotteita, joiden pakkaukset ovat uudistuneet. Kummastakin löytyy kyllä ihan kotimaisia tuotteita ja koska Matsmartilla oli kesällä parempi valikoima vegaanin näkökulmasta teimme sinne ensimmäisen tilauksemme heinäkuussa. Sen jälkeen olemme tilanneet vielä kolme pakettia lisää, sillä olen ollut todella tyytyväinen tuotteisiin ja palveluun sekä siihen, että säästän rahaa ja pääsen lisäksi testaamaan Uusia Tuotteita todella edullisesti. Sivustojen erona on lähinnä toimituskulut, sillä Fiksuruoalla ne ovat 4.90e per 20kg paketti ja Matsmartilla 6,90e per 20kg paketti. 

Välillä tosin mietityttää tuotteiden hinnat. Aina ne eivät ole oikeasti edullisempia ja shoppailessa kannattaa pitää järki mukana, vaikka kyse onkin hävikkiruoasta. Esimerkiksi Foodie sivun kanssa  voit kurkata mitä sinulle uudet tuotteet normaalisti maksavat. Tilaa tuotteita mitä tarvitset ja mitä tulee käytettyä, älä tilaa liikaa, vaikka edullinen hinta houkuttelisikin. Sama pätee ihan normaalissa ruokakaupassakin, sillä juuri ahnehtiessa tarjoustuotteita usein sitä hävikkiä syntyy. 

Matsmartilla olen myös nähnyt myynnissä luonnonkosmetiikkaa kuten Weledaa, eko hammasharjoja Humble Brusheja ja Urtekramia. Näiden kanssa (kuten muidenkin hyvien tarjousten) kannattaa olla nopea, sillä ne voivat loppua hyvinkin nopeasti. Vinkkaan teille alempana tuotteista, josta olen erityisesti pitänyt (tai hyviä vegaanin näkökulmasta), mutta en takaa niiden määrän riittävän kovinkaan pitkälle! Matsmartista löytyy myös todella kivasti gluteenittomia tuotteita, jotka kannattaa kurkata.


Tuotteita Fiksuruoka sivustolta

10kpl GoGreen 1l Ancient Grains Almond & Oat juoma 9,90€
GoGreen Salsa Original 1,29€
AG! Pähkinä-Kasvismurekeaines välimeren maut 3,89€
AG! Pähkinä-kasvismureke aines maalaiskasvikset 3,49€
BlueDragon BBQ wok-kast&mauste 0,49€ 
Tämä on meidän suosikki, Sweet&Chilli versio on vilahtanut aiemmin täällä!

Tuotteita Matsmartilta 

Bio Life magnesium 60 kpl 2,99€
Bio Life Sinkki 100kpl 2,99€
Friggs Näkkileipä Sesam ja Pellavansiemen 0,29€
Auran Ketsuppi 1kg 0,49€ / max 2 per asiakas
GoGreen Kookosjuoma Kvinoa 1l 0,99€
Proper Corn Popcorn "Fiery Worcester & Sun Dried Tomato" 5 pussia 2€
GoGreen Keksilajitelma "Rawfood Crackers" 4kpl 5€
Kungsörnen Papupasta Spaghetti 450 g 0,99€
Kungsörnen Papupasta Cotelli 400g 0,99€
Kuvissa näkyy nyt uusin Matsmartin tilaukseni, joka tuli noin viikossa. Olen täysin hurahtanut mustapapupastaan sekä mukavan tulisiin poppareihin, joita nyt riittääkin hetkeksi. Aiempien tilausten suosikkeihini kuuluu mm. tummapaahtoinen kahvi, jota sai viisi pakettia kympillä ja GoGreenin kasvivispikermat, joita myytiin ihan naurettavaan 0,19€ hintaan. Kuitenkin kuten ylläkin mainitsin saa tilatessa olla nopea ja jos jää sitä muutamaksi päiväksi muhimaan voivat tuotteet olla jo loppu. Moneen otteeseen olen kerännyt ostoskoriin tavaraa ja odottanut seuraavaan päivään, jolloin osa onkin jo mennyt. 

Parastahan olisi jos aina ostaisi vain mitä tarvitsisi, mutta kuten Vegoboxienkin kanssa niin uusia tuotteita on kiva kokeilla. Lisäksi välttelen turhaa kaupassa juoksemista, sillä liian usein tulee tehtyä heräteostoksia. Parasta onkin testata uusia tuotteita silloin kun voi vähentää hävikkiä ja maksaa tuotteesta todella pieni hinta. Seuraavaksi kokeilen vielä tilata Fiksuruoan puolelta, vaikkakin edelleen Matsmart tuntuu olevan enemmän minua varten.


Mitä ajatuksia ruoan hävikki sinussa herättää? 
Oletko tilannut Matsmartista tai Fiksuruoalta?postaus sisältää affiliatelinkkejäThis post first appeared on Turkooseja Unelmia, please read the originial post: here

Share the post

Ruokahävikkiä vähentämässä

×

Subscribe to Turkooseja Unelmia

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×