Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ammejärven laavu

Tags: niin laavu joka


Ruska on nyt kauneimmillaan ja yritän itsekin ottaa siitä ilon irti liikkumalla luonnossa mahdollisimman paljon. Päätimme eilen ystäväni kanssa suunnata meille kummallekin uudelle luontokohteelle ja paikaksi valikoitui Ammejärven Laavu Lempääläästä. Sääksijärven suunnalta lähtijöille löytyy oma parkkipaikka, jota me hyödynsimme ja Hervannasta ei ollut sinne edes pitkä matka. 

Reitti on osa Birgitan polkua, Joka on ympyränmuotoinen retkeilyreitti Lempäälässä. Merkittyä patikointireittiä Birgitan polulta löytyy jopa 50km verran ja olenkin tätä pohtinut vaihtoehdoksi ensimmäiselle kunnon vaellukselleni. Harmi vain, että näillä näkymin se saa odottaa minua vielä tovin ajan kun en pysty rinkkaa kantamaan. Ammejärven laavulle vievä reitti oli selkeästi merkattu keltaisin nauhoin ja vaikka matkaa parkkipaikalta itse laavulle oli vain 800m yllätti se meidät täysin. 
Reitti parkkipaikalta laavulle on paikoitellen todella kivikkoinen. Se yhdistelmänä kosteaan säähän teki siitä myös erittäin liukkaan, jokaista askeltaan sai katsoa ja varoa. Lähtiessä pohdin laittaisinko lenkkarit vai kumpparit, mutta onneksi järki voitti ja vedin kumpparit jalkaan.  Osittain polku oli kivikkojen välillä sellaista mutavelliä, että varmasti olisivat lenkkarit olleet märät jo menomatkalla. Osa polusta sattuu olemaan savisella pohjalla, joka varmasti vilkkaimpina aikoina tekee siitä nopeasti todella liukkaan ja upottavan. 

Jos seurueeseen kuuluisi joku jonka liikkuminen on vaikeampaa Niin suuntaisin muualle, sillä kivikossa sai itsekin olla todella tarkkana vaikka ei olisikaan ollut liukasta. Vähintäänkin kunnollinen tuki nilkoille olisi polulla tarpeen ja haaveilinkin aika monessa kohtaa kunnon vaelluskengistä. Lyhyen kävelymatkan takia reittiä suositellaan lapsiperheille, mutta minä hieman kyseenalaistan tätä. Vaikka osan pahimmista kohdista pystyi kiertämään metsän kautta niin ei tämä mistään helpoimmasta päästä ollut. Pitkospuut olivat onneksi ehjät ja hyvässä kunnossa, vaikkakin kosteammalla säällä on hyvä niidenkin kanssa olla varovainen. Metsässä tuppaa nyt syksyllä olemaan kosteaa ja eikä sen takia kannata kotiin jäädä.

Matkalta löytyy niin suota karpailoineen, kaunis tyyni Kortejärvi ja lopulta itse laavu Ammejärveltä. Laavun ympäristö lammen rantaa lukuunottamatta on hakattu matalaksi, joka hieman rokottaa paikan kauneutta. Laavulla on kaksi nuotiopaikkaa, kaksi ulkokäymälää ja valmiina polttopuut. Meidän saapuessamme nuotio oli jo valmiina, joten pääsimme nauttimaan sen lämmöstä, paistelemaan vaahtokarkkeja ja kasvisnakkeja, sekä nauttimaan höyryävästä kaakaosta. Hetken aikaa jaoimme nuotion lapsiperheen kanssa, mutta muuten paikan ohi kulki lähinnä muutama lenkkeilijä koiriensa kanssa. Sunnuntaiksi paikka oli hyvin hiljainen, mutta kolealla säälläkin saattoi olla tekemistä asian kanssa.


Mainittakoon heille, jotka etsivät yöpymispaikkaa Birgitan polulta, että Ammejärven laavulta ei ole pitkä matka tielle ja liikenteen ääniä kuuluu jonkin verran. Jos haluat yöpyä luonnon ääressä niin tämä ei ole välttämättä sinulle, vaikkakin laavu ja sen ympäristön rakennukset ovat hyvässä kunnossa. Rohkeampi vesipeto voi pulahtaa Ammejärveen, vaikkakin pieni laituri ei parhaassa kunnossa ollutkaan.

Reitillä luonto vaihteli paljonkin ja varsinkin soiden kohdalla tuoksui ihanan syksyiselle, kyllästyä ei tällä pienellä pätkällä tarvitse. Kiitos reitin monipuolisuuden, sieltä löytyi paljon kuvattavaa ja tällä kertaa kuvistakin päätellen suosikikseni nousi kaunis kaste, joka koristeli luontoa taianomaisien lasisien helmien tavoin. Vaikka ei tämä Ammejärven laavu suosikkiretkikohteisiini noussut niin voi olla, että teen tänne talven aikana uuden visiitin ihan vain nähdäkseni paikan talvipuvussaan. Vaikka itse olenkin pidempien reittien ystävä, niin voi lyhyemmältäkin reitiltä löytää paljon nähtävää.


This post first appeared on Turkooseja Unelmia, please read the originial post: here

Share the post

Ammejärven laavu

×

Subscribe to Turkooseja Unelmia

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×