Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ettől félnek a legjobban a magyar cégek

Most már a sokadik felmérés erősíti meg, Hogy gigantikus probléma a hazai cégeknél a szakemberhiány. Legutóbb éppen a PwC friss magyarországi vezérigazgató felmérése. Amióta létezik ez a kutatás, vagyis 6 éve, még soha semmit sem tartottak a hazai cégvezetők akkora problémának, mint a megfelelő számú, és minőségű alkalmazottak megszerzését.

Igaz, ugyanitt nem is olyan régen, 2013-ban, a magyar vállalatvezetők még azt mondták, hogy a munkaerő-hiány nem érinti a hazai cégeket, az csak a külföldiek problémája. Most abba nem megyek bele, mert hosszú beszélgetés lenne, hogy ha négy éve látták a cégvezetők, hogy a munkaerőhiány mindenhol máshol para, akkor miért nem léptek sokkal korábban, miért csak akkor, amikor már ég a ház. Mindenesetre nem véletlen, hogy a 2017-es kutatásban a cégek már nem magas foglalkoztatottságot várnak el a kormánytól. Azaz hiába lesz majd egyszer teljes foglalkoztatottság, sajnos csak kevesen fognak ugrándozni ezért örömükben. Álló tapsvihart okozna viszont, ha kormányzati prioritás lenne a képzett és alkalmazkodóképes munkaerő kiképzése.

forrás: PwC
forrás: PwC

És hogy milyen képességek hiányoznak a leginkább? Fura, de a jelenleg is zajló digitális forradalom idején éppen azok, amiket nem lehet gépekkel helyettesíteni. Ilyen a kreativitás, az innováció, és hogy valaki jó vezető legyen. Mondjuk olyan, aki a világpiaci trendekből látja, hogy itt hatalmas humánerőforrás krízis lesz, és időben kapcsol.

Azért vannak biztató jelek is. Például, hogy a magyar cégvezetők a harmadik leginkább fejlesztendő területnek a digitális kompetenciát tartják. Ez azért is örvendetes, mert ebben abszolút együtt mozgunk a fejlett nyugati világgal. Ahogyan abban is, hogy a vállalatok felismerik az információ-technológiában rejlő kockázatokat, mint az informatikai szolgáltatások zavara, a kibertámadások és a személyes adatokkal való visszaélés.

Kapiskálják már a magyar cégek a helyes irányt, ez jól látszik. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy még mindig képtelenek vagyunk arra, hogy dekódoljuk a határainkon kívülről érkező aggasztó jeleket. Az, hogy minden egy kicsit késve érkezik hozzánk ebből a szempontból tök előnyös. Lenne időnk felkészülni. És ehhez nagy gurunak sem kell lenni, kis túlzással elég megnézni, mit írt a The Guardian fél évvel ezelőtt és rendben leszünk.

Érdekesnek találtad a témát? Add meg e-mail címed és mi elküldjük neked hónap végén négy legnépszerűbb blogbejegyzésünket!

Blogposzt hírlevél regisztráció
Sending

The post Ettől félnek a legjobban a magyar cégek appeared first on Systemfarmer Kft..This post first appeared on Az IT Rendszer Jó Gazdája | Systemfarmer Kft., please read the originial post: here

Share the post

Ettől félnek a legjobban a magyar cégek

×

Subscribe to Az It Rendszer Jó Gazdája | Systemfarmer Kft.

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×