Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

The Sawmill House – An Eco-Friendly Family Dwelling With A Modern Edge And An Interesting Past

In their latest project, the Australian architecture firm Archier honors both the environment and the building site’s history using reclaimed cement blocks and locally sourced timber to create a welcoming residence with a “hand-crafted aesthetic”. 

Sawmill residence designed by Archier architects

Built for the sculptor Benjamin Gilbert and his young family on the foundation of his former studio, the House, located in a small Australian town, was envisioned as a modular expression of the surrounding environment. Featuring a generous open space and a refined natural appeal, the building incorporates elements that, besides being environmentally conscious, they also act as visual indicators of the site’s history and character.

The Sawmill House by Archier Architects

While the salvaged 270 blocks of concrete, each weighing one tonne, tell their own story, their roughness and colour connect the house to its surroundings and match the sedimentary remnants of the former gold mine that once thrived on those grounds. The place’s past is again referenced by the sheets of patinated brass that wrap the kitchen in golden hues whereas the rough-sawn macrocarpa wood used for flooring, ceilings, and joinery, alludes at the saw mill that was established on the valley after the gold mine was closed.

Separated from the outdoor veranda by a 9-meter-wide window, the indoor space is generous and flexible, allowing its occupants to adjust the layout when more privacy is needed. “Large operable veranda, screens and doors transform the space to suit various climatic and social conditions, which is crucial to our family who must operate in a diverse and sometimes extreme climate, and direct our home through a spectrum of private retreat to communal hub.” says Benjamin of his new home.

The Sawmill residence veranda and wide window

But the building’s concept is not the only unique element that the design team brought to the table. They also created all the furniture for the house, from the wood-framed sofas in the living room, to the dining table and the gorgeous minimalistic lighting fixtures. Take a look at the beautiful pictures below:

Why We Like It: 

The Sawmill House is more than a beautiful contemporary residence, it’s standing proof that modern design can successfully express character and history in a manner that is gentle and accommodating with both its occupants and the surrounding environment.

Images courtesy of ArchDaily.

The post The Sawmill House – An Eco-Friendly Family Dwelling With A Modern Edge And An Interesting Past appeared first on The Green Curator.



This post first appeared on The Green Curator, please read the originial post: here

Share the post

The Sawmill House – An Eco-Friendly Family Dwelling With A Modern Edge And An Interesting Past

×

Subscribe to The Green Curator

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×