Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Η επανάσταση της γραβάτας

Όποιοι από μας έχουν γνωρίσει επαναστάσεις, εξεγέρσεις, κινήματα, αριστεροί, εναλλακτικοί, εξωκοινοβουλευτικοί, αναρχοαυτόνομοι κλπ. κλπ., είμαστε τέκνα άλλων εποχών. Όσο κι αν δεν το παραδεχόμαστε, βρισκόμαστε στην πλευρά των ηττημένων. Ένας γνωστός μου, άνεργος και απένταρος, μου είπε ότι «αγωνιζόμαστε με τη σφεντόνα», ενάντια σε ένα σύστημα που πάντα, μα πάντα, κερδίζει.
Όποιοι από μας ονειρευτήκαμε ότι τα κινήματα των δρόμων θα ανοίξουν την λεωφόρο των αλλαγών και της κοινωνικής δικαιοσύνης, διαψευστήκαμε, όνειρο ήταν και ξυπνήσαμε. Τώρα που καταλάγιασε η σκόνη της αριστερής κυβέρνησης, εκείνης που θα πραγματοποιούσε έστω και λίγα από αυτά που ονειρευτήκαμε, καθόμαστε στον ασάλευτο και υπομονετικό καναπέ μας και χαζεύουμε. Από τις ψεύτικες εικονικές πραγματικότητες που μας παρουσιάζουν τα δελτία ειδήσεων, τις πραγματικές αλλά πολύ μακρινές εικόνες των τρομοκρατικών δράσεων του ISISσε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, την κατάρρευση των χρηματιστηρίων και των αγορών, την πτώση της τιμής του πετρελαίου, τον νέο αρχηγό της ΝΔ, τον Τσίπρα, τον Κατρούγκαλο, τους καθηγητάδες οικονομολόγους και τους αναλυτές της πεντάρας, τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη που μας κανοναρχούν με στομφώδεις βαρετές εκθέσεις ιδεών για τα τεκταινόμενα, με τις λέξεις «ανάπτυξη», «επενδύσεις», «οικονομική κρίση», «μνημόνιο», «δανειστές», που πλέον δεν έχουν κανένα περιεχόμενο,  προτιμούμε να βλέπουμε το «Κάτι ψήνεται». Εκεί τουλάχιστον βλέπεις την γνήσια πραγματικότητα του νεοέλληνα, με κάτι τεράστιες και υπερσύγχρονες σπιταρόνες, ιδιαίτερα στην επαρχία, πασπαλισμένη με μπόλικο κιτς, με γκουρμεδιάρικες προσπάθειες τηλεμαγειρέματος, την κουλτούρα του τίποτα σερβιρισμένη σε πιάτα τύπου master chef, τα φτηνά καλαμπούρια, τα δωμάτια του εκάστοτε οικοδεσπότη όπου παρατάσσονται τα τρόπαια της καθημερινότητάς του. Πρόσφατα είδαμε πώς η επανάσταση πάει στον παράδεισο και πώς δίνει τη θέση της στην επανάσταση της γραβάτας. Είδαμε να κατεβαίνουν στους δρόμους οι κοιλαράδες γραβατωμένοι δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, καθηγητές πανεπιστημίου, η ελίτ της ελληνικής κοινωνίας, εκείνη που τάτρωγε μαζί με τον Πάγκαλο τόσα χρόνια, διαμαρτυρόμενη για το ασφαλιστικό που ακόμη δεν το είδαμε, κι αμέσως το βαφτίσαμε…
«Με κεντρικό σύνθημα: «Κάτσε καλά, Κατρούγκαλε», χιλιάδες δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί, με κοστούμια και γραβάτες, συμμετείχαν χθες σε μια μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες πορείες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, εντυπωσιακή όχι μόνο σε όγκο αλλά και παλμό. Η γραβάτα που έφυγε από τα υπουργεία και τα κέντρα εξουσίας επανεμφανίστηκε χθες στο δρόμο κι αυτό ασφαλώς έχει την πολιτική σημασία του. Δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα η εκτίμηση πως η χθεσινή επανάσταση της γραβάτας θα έχει και συνέχεια, η οποία δεν έχει να κάνει με το ασφαλιστικό αυτό καθ’ αυτό αλλά με μια συνολική διαφωνία και σύγκρουση με την κυβερνητική λογική. Στους δρόμους θα βρίσκονται πλέον όλο και πιο συχνά άνθρωποι – κυρίως νέοι επιστήμονες – που βλέπουν απογοητευμένοι πως θα πρέπει να φύγουν από μια χώρο που δίνει χώρο μόνο σε … σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες.» Αυτά  διαβάζουμε στο άρθρο ενός site (http://www.rizopoulospost.com 15-1-016).
Κατέβηκαν λοιπόν στους δρόμους τα τσοπανόσκυλα της κοινωνίας, την ώρα που εκατομμύρια άνεργοι, από τις πιο παραγωγικές ηλικίες, άνθρωποι αξιόλογοι και δημιουργικοί, σαπίζουν στα σπίτια-φυλακές τους. Αυτή, μάλιστα, αυτή είναι επανάσταση. Σφουγγοκωλάριοι βουλευτών με πλαστά πτυχία να πηγαινοέρχονται στη Βουλή, λογιστές και συμβολαιογράφοι να παίρνουν χιλιάρικα από κάθε κεφάλι για να πηγαινοφέρνουν έγγραφα και αλληλογραφίες εξυπηρετώντας τον υπέρτατο νόμο της γραφειοκρατίας, φόροι για τους μη έχοντες και κατέχοντες, πρώην βουλευτές να ζητούν τα κερατιάτικα, κατοσταριές χιλιάρικα, και η δικαιοσύνη να τους τα δίνει με το αζημίωτο, αυτό, μάλιστα, αυτό είναι επανάσταση. Κι άντε μετά εσύ να ζητάς αλλαγές από τους κρατικοδίαιτους καλοπληρωμένους, καλοβολεμένους  και γραβατωμένους που ανακάλυψαν τώρα την οδό του δρόμου για να μην αλλάξει ποτέ τίποτα σ’ αυτό τον τόπο. Γιατί να αλλάξει; Να έρθουν τα πάνω κάτω; Δεν συμφέρει. Κανέναν τους. 

Πηγή

Απέναντι Όχθη


This post first appeared on AΠENANTI OXΘH, please read the originial post: here

Share the post

Η επανάσταση της γραβάτας

×

Subscribe to AΠenanti OxΘh

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×