Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Jag testar ZTE Blade V8 - intressassant mobil i mellansegmentet

När jag testade ZTE Axon 7 Mini så blev jag inte speciellt nöjd över slutresultatet. Nu har jag fått in ZTE:s nya satsning i Blade-familjen, nämligen ZTE Blade V8! En telefon som kanske inte har sådär jättebra specifikationer, men som ändå kan prestera (i mångt och mycket) som en modern flaggskeppstelefon!


Bild: ZTE


Designen

På baksidan har ZTE Blade V8 fått en unibodykontruktion i aluminium, liksom knapparna och ramen som löper kring Telefonen är gjorda i aluminium. Framsidan skyddas istället av tåligt GorillaGlas. Om vi börjar med att ta en titt på telefonens framsida hittar vi här en 5,2 tumsskärm, en främre kamera med 13 megapixels upplösning, en telefonhögtalare, en hemknapp (som också agerar fingeravtrycksläsare) samt två programeringsbara touchknappar. Hemknappen som ZTE placerat under skärmen går att trycka ned, det är alltså ingen kapacitiv knapp som exempelvis Huawei Mate 9 Pro och HTC 10 har. Apropå HTC 10 är framsidan mellan Blade V8 och denna telefon väldigt lika.

ZTE tycker jag alltid haft telefoner som påmint mycket om Apples iPhone:s, men nu tycker jag alltså inte det. Varför det? Apples telefoner har cirkulära knappar på sina framsidor, ZTE Blade V8 har istället en rektangulär knapp, en detalj som kanske inte låter så stor, men som gör en stor skillnad när man ser telefonen för första gången. Flera tillverkare har slutat skriva ut (på telefonerna) hur många megapixlar de har. Ännu ovanligare är det att tillverkarna skriver ut hur många megapixlar de främre kamerorna har. På Blade V8 kan man se hur många megapixlar den främre kameran fått, och självklart är det ett högt megapixeltal (mer om detta längre ned i texten).

ZTE Blade V8 har en metallkonstruktion som löper längs hela ramen, då mobilen fått en unibodykonstruktion. På ovansidan sitter ett hörlursuttag med tillhörande mikrofon. På undersidan sitter istället två högtalargrillar och en micro USB-kontakt. Det är bra att ZTE placerat hörlursuttaget på telefonens ovansida eftersom man inte behöver vända telefonen upp och ner i fickan när man ska stoppa in hörlurarna. Många tillverkare har bytt ut micro USB mot den vändbara kontakten USB Type C. Blade V8 använder sig fortfarande av microUSB - precis som många andra telefoner i samma prisklass. Att Blade V8 fortfarande använder sig av microUSB kan för många ses som något negativt, men telefonen stödjer fortfarande snabbladdning och USB Type C är inte lika vanligt som micro USB , vilket betyder att det fortfarande finns fler micro USB kablar på marknaden fortfarande. Det går dock inte att styrka under foten med att det känns lite omodernt att inte utrustat telefonen med en Type C-port.






På den högra långsidan sitter volymknapparna placerade högst upp med av/på knappen placerad precis under. Jag skulle gärna sett att ZTE placerade volymknapparna längst ned eftersom jag har stora händer. Det blir till exempel lätt att komma åt volymknapparna när jag vill åt av/på – knapparna. ZTE är ett kinesiskt märke och många kineser har säkerligen mindre händer, något ZTE ser ut att tagit hänsyn till när man konstruerat Blade V8:s knapplacering. Av/på knappen har en räfflad yta, något som är bra då det även går att känna vart knappen är placerad i mörkret. Volymknapparna sitter inte ihop i varandra utan är två enskilda knappar. Jag föredrar hellre de typer av volymknappar som sitter ihop i varandra eftersom man på ett enklare sätt brukar kunna skilja på vilken som är höj respektive sänk-knapp. Jag tycker ZTE kunde satt dit en prick på någon av volymknapparna eftersom det skulle underlätta för mig att veta vilken knapp som är vilken.  Kvalitetskänslan på knapparna är riktigt bra och jag får precis den härliga feedback jag vill ha av knappar i metall. När jag trycker ned dessa känner man verkligen att Blade V8 har en konstruktion i högsta kvalitet. Den vänstra långsidan består endast av en släde för SIM-kortet.

På baksidan av mobilen sitter två stycken kameror med en tillhörande LED-blixt och en ZTE-logga. ZTE har verkligen gjort telefonens baksida stilren, något jag gillar skarpt! Kamerorna är placerade högst upp på telefonens baksida och sticker ut en bit från den övriga konstruktionen. Det brukar resultera i att telefonerna wobblar på en plan yta om man exempelvis försöker skriva något. ZTE Blade V8 wobblar lite när jag lägger telefonen på en platt yta för att skriva, men det fungerar ändå att skriva på telefonen, och det riktigt bra! När jag jämför mot min LG G4 så är Blade V8 en dröm i jämförelse, LG G4:an wobblat så pass att det är omöjligt att skriva på den. ZTE Blade V8 har en baksida som nästan är helt plan men som är svagt kurvad längst ut på långsidorna. Dessa svaga böjningar gör att ZTE Blade V8 ligger bra i handen. Å andra sidan tycker jag ZTE kunde gjort baksidan helt plan då telefonen har så små yttermått. Som jag nämnt tidigare är telefonen gjord i en unibodykonstruktion av metall. När jag plockar upp telefonen från ett bord känns Blade V8 som en premiumtelefon, tack vore den där känslan som bara aluminium kan ge! ZTE Blade V8 är också, tack vore sin metallkonstruktion, en riktigt vridstyv smartphone.






Telefonen kan jag lätt hantera med en hand, trots att den har en 5,2 tumsskärm och rätt stora ramar kring displayen. Jag som kommer från bjässen Xiaomi Mi Mix upplever Blade V8 som en väldigt liten smartphone, men det behöver inte betyda att du tycker Blade V8 som en kompakt smartphone. Det är helt enkelt en smakfråga. ZTE Blade V8 har fått en fingeravtrycksläsare placerad på framsidan inbäddad i hemknappen. Detta är en mycket bra placering av läsaren om telefonen ligger på någon plan yta, då den blir mycket lättillgänglig. Det är däremot inte lika bra att ha en fingeravtrycksläsare placerad på telefonens framsida om man vill låsa upp telefonen lätt i fickan. Då föredrar jag de fingeravtrycksläsare som är placerade på telefoners baksidor. Som jag skrivit i andra tester vore det bra om tillverkarna kunde implementera fingeravtrycksläsare på både fram- och baksidan på sina telefoner, något som jag inte tror kommer ske med tanke på att fingeravtrycksläsaren håller på att ersättas med iris-läsaren.

Jag fick testa Blade V8 i vitt, en färg som inte kommer släppas (inledningsvis) i Sverige. ZTE kommer istället satsa på den svarta modellen av telefonen i Sverige. Den vita modellen är riktigt snygg och stilren och vad jag sett kommer den svarta modellen av telefonen också vara det!  

Skärmen

ZTE Blade V8 har fått en 5,2 tum stor skärm med Full HD-upplösning tillsammans med en klassisk IPS-panel. Skärmen har fått en pixeltäthet på 424 pixlar per tum, vilket är en bra bit över gränsen så att man inte kan urskilja enstaka pixlar med ögat. Precis som med de allra flesta Kina-mobiler jag testat har Blade V8 en väldigt fin färgåtergivning i sin IPS-panel. Det betyder att de ljusare färgerna som visas på skärmen nästan ”poppar” ur panelen. Panelen levererar inte samma djupa svärta som en SUPER AMOLED-panel, men det är något som gäller alla telefoner med LCD-paneler. Skärmen är ljusstark, något som resulterar i att man får ut bra betraktningsvinklar samt bra ljusstyrka i panelen. 




Hos någon annan tillverkare skulle ZTE Blade V8 klassas som en ”mini-mobil”. ZTE skriver inte ut något "mini" bakom Blade V8, något jag tycker är bra eftersom Blade V8 ändå inte är en minitelefon enligt mig. Jag tycker ZTE kunde ha satt in en HD-panel istället en 1080p-panel. Det skulle både blivit mer skonsamt för batteriet och processorn. Jag skulle i alla fall tagit en snabbare telefon före en telefon med en högre upplöst skärm. På framsidan tar displayen upp 70% av ytan, något ZTE kan behöva jobba vidare på eftersom många konkurrenters telefoner har (i samma prisklass) har en skärmyta på cirka 74–75%. Jag hoppas ZTE läser detta och kan förbättra denna punkt till Blade 9, men det återstår att se!

Prestandan och RAM-hanteringen

ZTE Blade V8 drivs av en Snapdragon 435-processor tillsammans med 3 GB RAM och 32 GB inbyggt minne. Telefonen har inga som helst problem att ta sig genom menyerna då allt flyter på mycket bra. Jag satte igång den krävande flygsimulatorn Infinite Flight, ett spel som kräver bra hårdvara. Blade V8 klarar av uppgiften alldeles galant då jag inte stötte på ett endaste litet microlagg under spelomgången (som varade i cirka en halvtimme). Telefonens blev inte ens ljummen under spelomgången, det som förvånade mest var att telefonen inte blev minsta varm. Det ni mina vänner kallar jag för bra systemoptimering!

ZTE Blade V8 har utrustats med 3 GB RAM, vilket räcker gott och väl i de flesta smarttelefoner idag. ZTE klarar av att gå mellan ett visst antal appar utan problem i multitask-menyn. Det får däremot inte bli för många appar eftersom telefonen börjar "hacka" sig fram mellan apparna när man öppnat ett visst antal program. Telefonen kommer i detta läge inte ihåg de appar som ligger långt bak i listan, utan telefonen väljer då att starta om från ruta ett genom att starta upp appen från grunden. ZTE Blade V8 ska ha tillräckligt med RAM för att klara av uppgifter som dessa, men jag misstänker att mjukvaran är dåligt optimerad på denna punkt, något en programvaru-uppdatering säkert kan lösa!

När jag drar igång en omgång av benchmarkprogrammet GeekBench 4 får jag ut siffrorna 655 (Single-Core) och 2293 (Multi-Core). Dessa siffror gör att telefonen hamnar efter flaggskepp såsom Samsung Galaxy S7 Edge och OnePlus 3, men Blade V8 är ingen high-end mobil så resultaten är helt förståeliga. Telefoner som har likvärdig prestanda med Blade V8 är bland annat Nokias nya Nokia 5, en telefon som får ungefär samma resultat. Med andra ord överpresterar eller underpresterar inte Blade V8 för sin prisklass, utan mobilen håller sig till medelvärdet. Som jag skrivit i tidigare tester är dessa benchmarks bara siffror på hur olika telefoner presterar. 



ZTE Blade V8:as siffror i Geekbench 4


ZTE Blade V8 mot några konkurrenter





Kameran

ZTE Blade V8 har fått dubbla kameror på baksidan. Den primära kameran har upplösningen 13 megapixlar medans den sekundära fått en upplösning på 2 megapixlar. Kameran tar riktigt fina fotografier i dagsljuset. Det som utmärker kameran i Blade V8 mot många av konkurrenternas kameror är att Blade V8:s kamera har en riktigt fin detaljrikedom, vilket innebär att även de minsta detaljerna kommer med i bilden. Ett av mina huvudintressen utöver mobiltelefoner är bussar. Självklart testade jag att fotografera en buss (Scania OmniLink för den intresserade) med kameran. En bild som verkligen visade att telefonen har en fantastiskt bra bakre kamera att fota i dagsljuset med.








Precis som i ljuset tar Blade V8 riktigt bra bilder i mörkret. Bilderna blir inte riktigt lika detaljerade som när man fotar med kameran i ljuset. Det är ju dock för att kameran får betydligt sämre förutsättningar i mörkret. Telefonens kameramjukvara är riktigt lättnavigerad och lättorganiserad. Det är inte ett överflöd med olika lägen, något jag gillar skarpt!


Blade V8 har en imponerande kamera - även att fota med i mörkret! 



Nu vet jag att många tänker ”varför sitter de två kameror på telefonens baksida?”. Som jag nämnt tidigare är den primära kameran på 13 megapixlar och det är också den som tar alla fotografier. Kameran som sitter bredvid denna är på 2 megapixlar och agerar hjälpreda åt huvudkameran genom att skapa djupeffekter åt den primära kameran. ZTE marknadsför Blade V8 mycket för sin Bokeh – effekt, ett ord som på ren svenska betyder oskärpa. Med denna funktion kan man fokusera på ett objekt med en oskarp bakgrund. Tyvärr fungerar funktionen inte alltid som det är tänkt då telefonen ibland inte alls vill skapa någon suddig bakgrund, men ibland inte heller fokusera på det objekt jag vill att mobilen ska fokusera på. Oftast fungerar dock funktionen som den skall, och precis som med RAM-problemet skulle detta problem kunna lösas med en uppdatering av mjukvaran. Utöver Bokeh kan Blade V8 också ta bilder i 3D, och ja, det låter lite bättre än vad det faktiskt är. När du ställer in kameran på 3D-läget tar den två stycken kort som sedan visas upp på hälften av displayen vardera (i linsformat). För att uppleva 3D-effekten måste man sätta på sig de medföljande VR-brillorna som ingår när du köper en Blade V8. 3D-funktionen tycker jag fungerade riktigt bra med de medföljande VR-brillorna!



Bokeh-effekten är riktigt häftig! 

Den främre kameran har fått en ovanligt hög upplösning på 13 megapixlar. Det förvånar mig däremot att ZTE inte satt in någon främre LED-blixt till kameran. Inte för att det egentligen behövs, utan för att ”tävla” med konkurrenterna som utrustat sina telefoner med detta. Kameran tar bra selfies med en riktig go och fin färgåtergivning. Många tillverkare brukar bara släppa deras telefoner med riktigt bra främre kameror på den asiatiska marknaden, så måste ge ZTE en pluspoäng här!

Övrigt

Telefonen har fått en fingeravtrycksläsare placerad på framsidan, närmare bestämt i hemknappen som sitter i mitten under skärmen. Läsaren är ruskigt snabb att låsa upp telefonen. Jag hinner knappt toucha läsaren innan telefonen blivit upplåst, vilket är något riktigt bra, en snabb fingeravtrycksläsare är ju alltid trevligt! Fingeravtrycksläsaren är inte heller särskilt känslig, vilket innebär att man inte behöver vara helt torr om fingertoppen för att telefonen ska låsa upp.

Batteriet är 2730 mAh stort, vilket kanske inte låter särskilt stort för en smartphone med en Full HD-display. Batteriet räckte till en hel dags användning med stor marginal. När jag satte telefonen på laddning på kvällarna hade jag cirka 30% kvar – det är mycket med tanke på hur flitigt jag använde telefonen! Det är synd att ZTE valt bort USB Type C-kontakten för den äldre micro USB – kontakten , någonting man förhoppningsvis fixar till nästa generations Blade-telefon. Telefonen stödjer också dubbla SIM-kort!

En trevlig bonus till nästa Blade – telefon är att den gärna får stöd för trådlös laddning och IP68-certificering – två funktioner som Blade V8 saknar. Det är också riktigt trevligt att mjukvaran baseras på Android 7.0 Nougat!

Sammanfattning

ZTE Blade V8 är telefonen för dig som vill ha en telefon med bra skärm, en riktigt gediget byggd smartphone och en riktigt bra men samtidigt häftig kamera. ZTE når inte riktigt ända fram, då man behöver jobba mer med optimering av mjukvaran!

Telefonen kommer i april till ett rekommenderat pris på 3000 kronor!  


+ Skärmen 

+ Kameran 

+ Bra fingeravtrycksläsare 

- En del barnsjukdomar






This post first appeared on Mobilanyheter - Allt Det Senaste Inom Tech, please read the originial post: here

Share the post

Jag testar ZTE Blade V8 - intressassant mobil i mellansegmentet

×

Subscribe to Mobilanyheter - Allt Det Senaste Inom Tech

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×