Printre acordurile la care tara noastra a aderat, se numara si cateva care prevad reducerea emisiilor poluante; de exemplu, Protocolul de la Kyoto negociat in urma cu zece ani de catre 160 de tari din intreaga lume – Canada, China, India, Japonia, Noua Zeelanda, Rusia (responsabila pentru 17,4% din emisiile de gaze de sera), statele membre ale Uniunii Europene, Republica Moldova etc.
De asemenea, Romania a mai ratificat si alte prevederi similare, cum sunt Conventiile in domeniul Schimbarilor Climatice si protectiei stratului de ozon: Conventia-cadru a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, alaturi de Conventia de la Viena referitoare la protectia stratului de ozon si Conventia privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontier (ESPOO). Dupa cum se observa, eforturile in vederea minimalizarii poluarii aerului sunt materializate printr-o serie de legi, recurgandu-se si la sensibilizarea populatiei legat de acest aspect, cu ajutorul Conventiei privind accesul la informatie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justitie pe probleme de mediu – AARHUS. Interesul natiunilor pentru diminuarea efectelor climei nu este nou. Inca din 1979, s-au luat masuri pentru a reduce poluarea atmosferica transfrontiera pe distante lungi – Conventia de la Geneva.
Ce este interesant legat de noul Acord de la Paris, este faptul ca guvernele statelor care au ratificat acest act, trebuie sa prezinte planuri de actiune referitoare la clima stabilind ca obiectiv pe termen lung să mentina cresterea temperaturii medii sub 2 grade C, iar la fiecare 5 ani, sa aduca dovada contributiei lor.
O modalitate prin care fiecare tara poate sa scada emisiile de gaze nocive consta si in interzicerea aparaturii care foloseste agenti considerati necorespunzatori pentru traseul frigorific. Acest lucru include si aparatele de aer conditionat. De aceea, producatorii renumiti de sisteme de climatizare isi doteaza acum unitatile ac cu agentul frigorific R-410A. Asadar, daca doriti sa montati o solutie ac de tavan, puteti opta pentru noua caseta cu Inverter si jet de aer multidirectional OC24DS4 fabricata de Osaka.
In semn de solidaritate, multe tari mai dezvoltate precum si Uniunea Europeana s-au angajat sa ofere sprijin pentru a finanta eforturile pentru stoparea schimbarilor climatice, pentru a veni in ajutorul tarilor in curs de dezvoltare care doresc sa reduca emisiile, dar si pentru a contribui la crearea unei mai bune rezistente in fata efectelor schimbarilor climatice. Principiul 21 din Declaratia Conferintei Natiunilor Unite asupra mediului inconjurator este conform Cartei Natiunilor Unite si stabileste ca fiecare stat are „dreptul suveran de a exploata propriile resurse in functie de politicile de mediu inconjurator si reponsabilitatea de a asigura ca activitatile sub controlul si jurisdictia lor sa nu cauzeze daune mediului altor state sau zonelor de dincolo de limitele jurisdictiei nationale”.