Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

TofuTofu riznica proteina

Nezaobilazan sastojak azijske kuhinje , tofu,  poslednjih decenija postao je omiljen I sirom planete , a kako sadrzi visok procenat vaznih nutrijenata , mnogi ga smatraju superhranom.   Legenda kaze da se tofu ili sir os soje poceo proizvoditi pre vise od dve hiljade godina , I tako sto je kuvar slucajno sipao nigari  ( rafinisanu morsku so) u sojino mleko . Spravlja se po istom principu kao I obican sir . Dakle , nakon koagulacije stavlja se u specijalnu tkaninu I pritiska kako bi se ocedio visak tecnosti .
   U zavisnosti od toga koliko se tecnosti istisne pri presovanju , moze biti mekan , suv ili ekstrasuv . Tofu se najvise koristi u azijskoj kuhinji , ali se poslednjih decenija prosirio po celom svetu , a narocito je popularan medju veganima I vegeterijancima .

Idealan za vegane

   Tofu ima nisku kalorijsku vrednost , ali je bogat izvor proteina . U 100 g tofua nalazi se cak 11 g proteina . Poredjenja , radi u 100 g mlevene junetine nalazi se do 9 g proteina. Od kolicine proteina verovatno je jos znacajniji njihov sastav . Naime , razlikuju se od vecine namirnica biljng porekla , soja sadrzi tzv . kompletne proteine . U njihovom sastavu su sve esencijalne amino – kiseline , to jest one koje ljudski organizam nemoze sintetisati I koje obicno uzimamo preko namirnica zivotinjskog porekla .
   Predpostavlja se da sojini proteini snizavaju nivo loseg holesterolau krvi . Zbog toga , tofu nezamenljiv u ishrani vegana I vegetarijanaca .

Tofu sir
Nizak sadrzaj masti
Iako polovina kalorija u tofu siru  otpada na masti , u jednoj porciji naci cete u proseku oko 5 g masti . Ista kolicina junetine sadrzi oko 15 g masti , a ne sadrzi holesterol . Recimo , pola solje mleka sa 2% mlecne masti sadrzi oko 9% holesterola , a u porciji ribe od 75 g nalazi se I 100 mg holesterola . Takodje , tofu sir obiluje kalcijumom .
   Prosecna porcija ima oko 450 mg kalcijuma ili 40% od neophodnog dnevnog unosa , pa se stoga preporucuje osobama koje boluju od osteoporoze , ili pak spadaju u rizicnu grupu . Pored toga, ovaj proizvod je dobar izvor gvozdja: porcija tofu sira koja bi odgovarala polovini solje sadrzi oko 2 mg . Inace , muskarcima se preporucuje 8 mg gvozdja dnevno , a zenama dvostruko vise .

Pomoc u menopauzi

   Sir od soje sadrzi I fitoestrogene izoflavone , koji su po strukturi slicni zenskom hormonu estrogenu , pa u telu imitiraju njegovu funkciju . Prirodno se vezuju za receptore estrogena , ukljucujuci celije dojke . Poznato je da fitoestrogeni iz soje mogu  biti od velike pomoci zenama u menopauzi , kad prestaje lucenje , sto izaziva razne neprijatne simptome  . Iako nivo fitoestrogena u soji nije toliko visok da bi mogao potpuno zameniti funkciju estrogena – moze ublaziti valunge  .

Stiti kardiovaskularni sistem

Tofu
Neke studije ukazuju na to da  konzumiranje fermentisanih proizvoda  od soje , poput tofua , deluje blagotvorno na kardiovaskularni sistem . Naime , tofu sadrzi vise bioaktvinih peptida , koji ulaz\e u sastav proteina , nego nefermentisani proizvodi od soje. Takodje , sadrzi dve veoma vazne belancevine  - glicinin I konglicinin . Ove belancevine se tokom fermentacije  razlazu na peptide , koji imaju antooksidativno I antiupalno dejstvo , a pritom I snizavaju nivo krvnog pritiska .


 


This post first appeared on Prirodno Lecenje|bronhitis|herpes|dijabetes|psorij, please read the originial post: here

Share the post

Tofu

×

Subscribe to Prirodno Lecenje|bronhitis|herpes|dijabetes|psorij

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×