Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Kolmen kombolla flussaa hoitamaan

Vanhan sanonnan mukaan flunssa kestää hoitamattomana viikon ja hoidettuna seitsemän päivää. Huvittavan sanonnan taustalla on siis ajatus siitä, että teki mitä tahansa, flunssa on kärsittävä loppuun asti. 

Flunssa on kraanan tavoin vuotavine nenineen ja kaktuskurkkuineen kuitenkin niin käsittämättömän ärsyttävä tauti, että voisiko sen kestoa sittenkin lyhentää jollakin konstilla, edes päivän–parin verran? Tai jos kestoa ei voida lyhentää, olisiko sentään oireiden lievittäminen jotenkin mahdollista? 

Influenssa- ja flunssakauden ollessa käynnissä näitä asioita monet flunssaa tälläkin hetkellä potevat tavoittelevat, ja jokaisella onkin omat vakioniksinsä Flunssan hoitamiseksi. Toiset keittävät jatkuvasti teetä ja kietaisevat kaulaliinan kaulaan. Joku toinen vannoo C-vitamiinipitoisten ruokien nauttimisen nimeen ja nukkuu yöt sipulia sukissaan. Eri keinojen tehosta voidaan olla montaa mieltä, ja ehkäpä ne tuovat toipilaille ainakin henkistä helpotusta, jos ei muuta.  

Mitä jos flunssa voitaisiin kuitenkin hoitaa keinoilla, joilla on takanaan edes jonkin verran tutkimusnäyttöä, ja jotka tarjoavat muutakin kuin henkistä helpotusta? Tällaisiakin keinoja löytyy, ja tässä kirjoituksessa esittelen muutaman sellaisen. 

Imeskeltävä sinkki 

Monella flunssaisella on tapana kiinnittää erityistä huomiota ravinteiden saantiin sairastamisen aikana. Vitamiinien ja kivennäisaineiden saannista pidetään huolta esimerkiksi mehujen tai poretablettien avulla. Erilaisista ravinteista veikkaan yhden jääneen vaille ansaitsemaansa huomiota. Se on sinkki, joka otettuna oikealla tavalla ja oikeassa määrin voi lyhentää todistetusti flunssan kestoa.  

Sinkin vaikutusta flunssaan on tutkinut erityisesti Harri Hemilä, kansanterveystieteen dosentti Helsingin yliopistosta. Osin Hemilän ansiosta tiedämme, että aloitettaessa sinkkiravintolisän käyttö 24 tunnin kuluessa flunssan oireiden alkamisesta, keskimäärin 10 päivän pituisen flunssan kesto voi lyhentyä jopa  kolmekin päivää.  

Flunssan hoitoon käytetty sinkkiprotokolla on melko tarkka, sillä ihan mikä tahansa sinkin nauttimistapa, annostus tai edes käytetyn sinkin muoto ei tepsi flunssaan.  

Sinkkiä tulee ensinnäkin käyttää imeskelytabletteina, joiden annetaan liueta hyvin hitaasti suussa. Tableteiksi eivät siis käy nieltävät tabletit, eikä imeskelytablettejakaan pidä mennä pureskelemaan karkkien tavoin. Itselläni yksi imeskeltävä sinkki sulaa suussani yleensä vähintään 15 minuuttia. 

Sinkin annostuksen tulee puolestaan olla noin 75–90 milligrammaa vuorokaudessa, mikä tarkoittaa käytännössä noin 5–8 sinkkitabletin imeskelyä päivittäin, parin–kolmen tunnin välein hereilläoloaikana. Käytetyt määrät ovat suosituksiin verrattuna erityisen runsaat eli jopa yli kymmenkertaiset, sillä päivittäinen sinkin saantisuositus aikuisille on vain noin 10 milligrammaa.  

Imeskeltävä sinkki

Imeskeltävää sinkkiä

Näin runsas sinkin käyttö voi herättää ajatuksia siitä, onko kyseinen menettely turvallista. Ei ole kuitenkaan tiedossa, että näin lyhyellä sinkkikuurilla olisi mitään haittavaikutuksia. Joissakin tutkimuksissa koehenkilöt ovat syöneet vieläkin suurempia määriä sinkkiä ja  vieläpä kuukausien ajan ilman haittavaikutuksia, joten noin viikon mittaista reipasta saantisuositusten ylittämistä voidaan pitää suhteellisen turvallisena. Ikuisesti runsasta sinkin ei kannata kuitenkaan jatkaa, joten kuuri on syytä lopettaa heti oireiden laannuttua.  

Myöskään mikä tahansa sinkin muoto ei käy flunssan hoitoon, sillä kaikista markkinoilla olevista, useista sinkkivaihtoehdoista vain parilla on takanaan todistettua näyttöä. Kaikista varmin vaihtoehto sinkin muodoksi on sinkkiasetaatti. Toinen toimiva vaihtoehto on sinkkiglukonaatti, jonka käytöllä on saavutettu samankaltaisia tuloksia kuin asetaatilla. 

Sinkkitabletin koostumuksella on väliä, koska tablettien sisältämien sinkki-ionien on päästävä vapautumaan nieluun siihen sidotusta aineesta (kuten asetaatista). Tabletit eivät saa sisältää sitruunahappoa (sitraattia) eikä niitä ole saanut makeuttaa sorbitolilla tai mannitolilla. Kaikki nämä yhdisteet sitovat itseensä sinkki-ioneja, jotka eivät pääse vaikuttamaan paikallisesti nieluun. Kun käytetään oikeaa sinkkiä ja oikealla tavalla, sinkki vaikuttaa niin kuin sen pitääkin eli lisää virusta hillitsevien vasta-aineiden kasvua nielussa.  

Tabletin imeskelemisen jälkeen kurkussa ei ole yleensä mukava tunne. Tämä johtuu siitä, että sinkki on niin sanottu astringentti eli aine, jolla on kudoksia supistava vaikutus. Pieni epämukavuuden tunne on kuitenkin pieni hinta siitä, jos saa lyhennettyä flunssan kestoa yhtä paljon kuin tutkimuksissakin on havaittu. 

Markkinoilla on myynnissä myös sinkkisuihkeita, joiden toimivuus verrattuna imeskeltävään sinkkiin on itselleni vielä hämärän peitossa. Ainakin yksi myynnissä oleva suihke sisältää lisäksi sorbitolia ja sitruunahappoa, ja toisaalta suihkeen vaikutus on lyhytaikaisempi verrattuna 15 minuutin ajan nieluun liukeneviin imeskelytabletteihin. Oikean valmisteen valinnassa kannattaa siis olla tarkkana. 

Hunaja 

Yksi tyypillisistä flunssan oireista lievän kuumeilun ja vuotavan nenän ohella on yskä. Oikein sinnikäs yskä on elämänlaatua alentavaa ja voi heikentää niin unen saantia kuin sen laatua, minkä johdosta sitä saatetaan lääkitä käyttämällä yskää hillitsevillä lääkeaineita kuten dekstrometorfaania sisältäviä tuotteita, jotka hillitsevät enemmän tai vähemmän yskää. 

Aina yskänlääkettä ei ole kuitenkaan saatavilla, vaikka tarvitsisi erittäin kipeästi lääkettä. Lisäksi monien yskänlääkkeiden käyttöön liittyy rajoituksia, joiden mukaan niitä ei saisi annostella alle 2-vuotiaille lapsille mahdollisten haittavaikutusten pelossa.  

Onneksi useimmista kodeista löytyy yskää lievittävä aine, jota on saatavilla lähes aina ja jota voi käyttää lähes koko perhe ja vieläpä turvallisesti. Se on hunaja, joka on turvallinen, edullinen, helposti hankittavissa oleva ja ennen kaikkea todistetusti toimiva yskän lievittäjä. Muutamien aihetta käsitelleiden tutkimusten mukaan hunaja voi lievittää niin yskimistiheyttä kuin -kovuutta, minkä lisäksi yskän on koettu olevan vähemmän kiusallista. Yskän kestoa hunajan ole havaittu lyhentävän, johtuu tutkimusten tekotavasta — tutkimukset ovat olleet tähän asti noin vuorokauden mittaisia.  

Hunaja voi helpottaa yskimistä ainakin kolmella eri tapaa. Hunaja kosteuttaa kurkkua ja voi siten helpottaa ärtyneestä kurkusta johtuvaa yskää. Lisäksi hunajalla on havaittu olevan antibakteerisia ja jopa antiviraalisia vaikutuksia, jotka molemmat ovat mahdollisesti yskään lieventävästi vaikuttavia positiivisia ominaisuuksia. Tarkka hunajan vaikutusmekanismi ei ole kuitenkaan tiedossa. Hunajan tehoa on tutkittu eritoten lapsilla, mutta en näe syytä, miksei hunaja voisi lievittää myös aikuisten akuutin yskän oireita näiden vaikutusmekanismien avulla.  

Alle 1-vuotiaille lapsille hunajaa ei suositella, koska hunaja saattaa sisältää botulismia aiheuttavaa bakteeria, eikä pienokaisilla ole tätä bakteeria vastaan riittävän hyvää vastustuskykyä. Joka tapauksessa tutkimuksissa käytetty tyypillinen kerta-annos, noin 10 grammaa eli parin teelusikallisen verran hunajaa raakana ja lioteltuna suussa ennen nukkumaanmenoa tai pitkin päivää voi olla kokeilemisen arvoinen kotikonsti flunssaan liittyvän yskän hillitsemiseksi. 

C-vitamiini 

Tunnettu antioksidantti C-vitamiini lienee yksi käytetyimmistä mikroravinteista, joita käytetään flunssan hoitoon. Monet nauttivat flunssassa ollessaan C-vitamiinia sisältäviä kylmiä tai kuumia juomia tai poretabletteja, minkä lisäksi useissa ilman reseptiä myytävissä flunssalääkkeissä on mukana C-vitamiinia.  

C-vitamiinista voi kuin voikin olla apua flunssan taltuttamisessa. C-vitamiinin käyttäminen voi nimittäin lyhentää flunssan kestoa. Valitettavasti käyttötapa ja vaikutus eivät ole sellaiset, kuin monet olettavat. 

Ensinnäkin nykyisen tiedon perustella näyttäisi siltä, että ei pelkästään riitä, että C-vitamiinia aletaan käyttää vain ”terapeuttisessa” tarkoituksessa, toisin sanoen vasta flunssan oireiden alettua. Taltuttaakseen flunssan C-vitamiinia olisi käytettävä säännönmukaisesti: yksi tapa on aloittaa säännöllinen, runsaampi C-vitamiinin käyttö pahimman flunssakauden alussa (loppusyksystä) ja vähentää sitä kevättalvella.  

Toisekseen C-vitamiinia tulee käyttää suosituksiin verrattuna reippaampia määriä. Kun saantisuositus on 75 milligrammaa päivässä, tulisi C-vitamiinia käyttää flunssan keston lyhentämiseen päivittäin vähintään 200 milligrammaa, ja mahdollisesti jopa enemmän. Käytännössä ainakin 200 milligramman annostus mahdollista saavuttaa myös ruoalla varsinkin juurikin loppusyksystä kevättalveen, kun pikkusitrukset ja sittemmin appelsiinit sekä veriappelsiinit ovat sesongissa (yksi appelsiini sisältää noin 100 milligrammaa C-vitamiinia). Mikäli haluaa käyttää runsaampia määriä C-vitaminia, kuten joissakin tutkimuksissa käytettyä 500–1000 milligrammaa, ainoa järkevä vaihtoehto lienee käyttää ravintolisiä. Esimerkiksi apteekista saatava lääkelaatuinen C-vitamiinijauhe on kuitenkin hyvin edullista, sillä 100 grammaa jauhetta maksaa noin 10 euroa. 

Kolmanneksi, säännöllisen C-vitamiinin flunssaa lyhentävä vaikutus on vieläpä melko pieni verrattuna esimerkiksi sinkkiin. Flunssan kesto lyhenee aikuisilla noin 8 prosenttia eli vuorokausissa mitattuna karkeasti alle vuorokauden. Lapsilla vaikutus on aikuisiin verrattuna hieman alle kaksinkertainen. Lisäksi flunssan vakavuus on pienempi, eli päiviä, jolloin joutuu jäämään pois töistä tai koulusta on vähemmän kuin lumehoidolla.  

Mainittakoon, että tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että C-vitamiinin terapeuttisella eli runsaammalla kuuriluonteisella käytöllä voi olla myös mahdollisia yksilöllisiä vaikutuksia. C-vitamiini on lisäksi hyvin edullista ja sen käyttö on turvallista, joten sinkin ohella C-vitamiiniakin runsaasti tutkinut Hemilä suosittelee kokeilemaan, onko kuuriluonteisesta C-vitamiinin käytöstä jokaisen kohdalla yksilöllisiä, flunssan kestoa lyhentäviä ja niiden voimakkuutta vaimentavia vaikutuksia. 

Flunssan lyhentäminen kannattaa taloudellisesti 

Aikuiset suomalaiset sairastavat vuodessa muutaman flunssan, keskimäärin 2–3 kappaletta. Flunssan yhteiskuntaan aiheuttaman taloudellisen kuorman on puolestaan arvioitu olevan yhtä suuri kuin verenpainetaudilla ja aivoinfarkteilla, joten pienikin positiivinen vaikutus flunssan kestoon tai sen voimakkuuteen voi saada aikaan merkittäviä kansantaloudellisia vaikutuksia. 

Kun lisäksi jokainen halunnee pyrkiä lievittämään flunssaista oloaan myös henkilökohtaisella tasolla, voi omien niksien lisäksi etsiä apua tämän kirjoituksen kolmen keinon kombosta.  

Artikkelikuva: TimVickers / Public DomainThis post first appeared on Kunnon Sesonkia, please read the originial post: here

Share the post

Kolmen kombolla flussaa hoitamaan

×

Subscribe to Kunnon Sesonkia

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×