Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Kan Ik Mijn Eigen Boekhouden Doen Na Deze Cursus Bedrijfsbeheer?

Een veel gestelde vraag die we krijgen is of ze hun eigen boekhouden kunnen doen nadat ze officieel starten als zelfstandige ondernemers na het volgen van onze cursus bedrijfsbeheer.

De korte antwoord is nee.

We bieden enkel de essentiële informatie die je kan gebruiken om direct te slagen voor je examen bedrijfsbeheer om zo snel mogelijk in bezit geraken van je eigen attest bedrijfsbeheer.

Je vraagt je misschien af wanneer je een ander cursus bedrijfsbeheer volgt of je dan voldoende kennis bezit om je eigen boekhouden te doen.

Een beetje.

We hebben bijna alle beschikbare cursussen bedrijfsbeheer nagekeken. Het is onze opinie dat de “basiskennis” boekhouden dat je daarin ziet niet voldoende is om in het praktijk toe te passen.

We kunnen dit op een simpele manier bewijzen.

Inhoudelijk bestaat de basiskennis boekhouden dat je krijgt bij meeste cursussen bedrijfsbeheer uit ~20 – 30 blz. Onze cursus bedrijfsbeheer zou je kunnen omzetten in ~4 blz. omdat we de onnodige informatie die oftewel niet op het examen bedrijfsbeheer voorkomen (of maar een super klein gedeelde is) weglaten.

Het officiële boek dat meeste universiteiten en hogescholen gebruiken als basis voor de eerste jaar studenten bachelor handelswetenschappen (economie/business diploma) is meer dan 400 blz. En we spreken dan enkel over basiskennis boekhouden, want in je tweede jaar krijg je vennootschapsboekhouden, vennootschapsrecht, fiscaalrecht, btw…

Btw (wat is onze cursus bedrijfsbeheer 1 module is) is aan de hogeschool/universiteit een gespecialiseerde studierichting! Er is een hele… aparte… wetboek over btw.

Dus denk je echt wanneer je een cursus “basiskennis” bedrijfsbeheer volgt, of het nu via ons is met een gemiddelde studietempo van 2 dagen… of bij iemand anders dat 9 maanden duurt… dat je genoeg voorbereidt bent om je eigen boekhouden te doen?

Als we je mogen vragen, waarom zou je dit riskeren?

Wij hebben in België één van de meest complexe boekhouden regels in de wereld. Niet omdat de basis principes achter onze boekhouden moeilijk is, maar omdat er zoveel rubrieken, regels, sub regels, statuten (we hebben meer dan 20 statuten voor gepensioneerde!) bestaan.

En dan spreken we nog niet over de continue veranderingen aan ons boekhouden wetboek/regels jaar na jaar.

En wist je dat officiële Belgische boekhouders continu moeten bijscholen?

We spreken hier over een jaarlijkse investering van meer dan 10.000 Euro aan nieuwe boeken en workshops. Doe zelf de test, ga naar een Standaard Boekhandel en kijk naar de prijs van een wetboek over boekhouden…

Géén van ons is begonnen aan een onderneming om 70% van onze tijd en energie te investeren in de rol van boekhouder… tenzij je een voltijdse boekhouder wilt worden.

Wil je je eigen boekhouden doen omdat het goedkoper is?

Ok, het is goedkoper om je eigen boekhouden te doen als je een zéér, zéér, zéééééérrr kleine ondernemer bent (dus iemand die weinig verdient) dan naar een boekhouder te gaan TOT je een “klein” foutje maakt (bijvoorbeeld bij je btw aangifte) en je een zéér grote boete krijgt (of zelfs erger… een audit – belastinginspectie).

“Ah, jullie worden betaalt door de boekhouders vereniging om dit allemaal te zeggen!”

…LOL!

Ok, even serieus blijven. Wat wij niet aanraden is dat wanneer je in bezit bent van je eigen attest bedrijfsbeheer, en officieel kan starten als een zelfstandige ondernemer, dat je duizenden euro’s per maand uitgeeft aan een boekhouder (tenzij je enorm succesvol wordt in een korte tijd).

Wat wij voor pleiten is dat je boekhouder een deel van je boekhouden doet en jij een ander deel. Concreet spreken dan over het verdelen van taken (je boekhouder zal je hierover adviseren hoe dit te werk zal gaan), bv. nakijken van je btw aangifte, indienen van je belastingformulier, etc.  Hierdoor bespaar je veel geld.

Het geld dat je aan een goede boekhouder uitgeeft is geen kost maar een investering!

De beste ondernemers zien geen kosten maar investeringen… ik geef 1 Euro en verwacht 10 Euro terug. Het zelfde geld wanneer je voor een goede boekhouder kiest.

Wat is een goede boekhouder?

  1. Iemand die er voor zorgt dat je zo weinig mogelijk belasting moet betalen zonder dat je daarvoor in je gevangenis belandt.
  2. Iemand die ervoor zorgt dat je boekhouden 100% in order is zodat je geen onverwachte boete krijgt.

Dus volg onze cursus bedrijfsbeheer enkel als je de essentiële boekhouden informatie wilt leren dat je nodig hebt om direct te slagen voor je examen bedrijfsbeheer en NIET omdat je van plan bent om boekhouder te worden!This post first appeared on Bedrijfsbeheer, please read the originial post: here

Share the post

Kan Ik Mijn Eigen Boekhouden Doen Na Deze Cursus Bedrijfsbeheer?

×

Subscribe to Bedrijfsbeheer

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×