Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

OKUL KIRTASÄ°YE VE TÃœM MALZEMELERÄ°NDE DÄ°KKAT

VELİLERİN UZAKDOĞU KÖKENLİ ÜRÜNLERDEN UZAK DURMALARI GEREKİYOR.


Okul alışverişlerinde, mümkün olduğunca boyasız ve mutlaka TSE damgalı markalı ürünleri tercih edin. Çin malı ürünlerden uzak durmak çocuklarımızın sağlığı açısından önemlidir. 2013-2014 eğitim ve öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. Çocuklarımız için eğitim ve öğretim ne kadar önemliyse sağlıkları da o kadar önemli olmalıdır.

Piyasaya çeşitli şekillerde giren ve özellikle de Uzakdoğu kökenli olan ucuz ve kalitesiz boya, oyun hamuru, Kokulu silgi gibi kırtasiye malzemeleri, abartılmış “albeni” özellikleri nedeniyle bilinçsizce tüketilmektedir. Gıdalarının konduğu plastik çantalar ve suluklar da eğer kalitesiz ise bu anlamda risk taşımaktadır. Okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklar, kullandıkları kırtasiye malzemelerini kontrolsüzce ağızlarına götürebilmekte, kullandıktan sonra ellerini ağızlarına veya gözlerine sürebilmektedir. Oysaki bu ürünlerde yer alan boyar ve uçucu kimyasal maddeler, çocukların sağlığı için büyük bir risk oluşturmaktadır. Hangi maddeden üretildiği belli olmayan ve güvenlik sınırlarını aşan kimyasal madde katkılı bazı ürünlerin uzun vadede sonuçlarının daha net ortaya çıkacak olması, maalesef bunların günlük kullanımını özensiz kılmaktadır.


'Fitalat'' ve ''azo boyar'' zararlı    Çin malları başta olmak üzere, okul malzemeleri imalatında yoğunlukla yararlanılan plastik ürünlerde, atık plastiklerin kullanılıyor.  Plastiklerin yumuşatılması için kullanılan ''fitalat'' maddesinin kanser, böbrek ve karaciğer bozukluğu, hormon yapısı, büyüme ve metabolizma bozuklukluklarına yol açıyor.Özellikle boya kalemlerinde kullanılan ''azo boyar'' maddesinin kullanımının Türkiye'de yasak olduğunu, Uzak Doğu'dan gelen ürünlerde bu maddeye rastlandı.

KOKULU MALZEMELER

Kırtasiye ürünlerinde tüketimi artırmak için çocukları etkileyen birbirinden renkli ve kokulu silgi, kalem gibi kırtasiye ürünlerinin de sağlık açısından zararlı olduğunu uzmanlar hep söylemektedir. Kokulu kırtasiye ürünlerinin ester yapılı olduklarını, yani bu ürünlere koku vermek için alkol ve asitlerin bileşimlerinin kullanıldığını uzmanlarca bildirilmektedir. Uzmanlara göre bu ürünlerin kokuları, öncelikle solunum yollarına ve akciğerlere zarar vermektedir. Yine uzmanlarca kokulu kırtasiye ürünlerinin çocuklarda koklamaya dayalı bağımlılıkları pekiştirebileceğini söylenmektedir. 

ALERJEN BOYA MADDELERİ

Sentetik tekstil ürünlerinde polyester, polyamid, asetad, naylon deri, boya gibi ürünler kullanılmaktadır ve zararlı olduğunu uzmanlarca da söylenmektedir. Bu tip ürünler daha çok çanta, beslenme çantası gibi ürünlerde karşımıza çıkmaktadır.

Ayıca eğitmenlerimiz, süslü kırtasiye ürünlerinin öğrencinin dikkatini dağıttığını ve bu tür ürünleri kullanan özellikle minik yaşlardaki öğrencilerin derse odaklanmakta sorun yaşadıklarını söylemişlerdir. Alınacak ürünlerin eğitsel açıdan ne derece faydalını olduğu sorgulanmalıdır.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Bilinçli alışveriş konusunda aileler duyarlılık göstermelidir. Kırtasiye malzemesi alırken yaş grubuna uygun, markalı, mümkün olduğunca boyasız ya da en az boya içeren yerli ürünler tercih edilmeli; plastik baskılı, kokulu ürünler alınmamalıdır. İçeriği belli, katkı maddeleri belirlenen standartları aşmayan, kalite sorgulamalarını yürüten merkezlerce onanmış ürünler kullanılmalıdır. Mutlaka TSE damgalı ürünler tercih edilmelidir. Öte yandan eğitmenlerimizin görüşü mutlaka alınmalı, onların yönlendirmeleri doğrultusunda eğitsel faydanın en üst seviyede olduğu ürünler tercih edilmelidir.
















This post first appeared on MSE EĞİTİM DANIŞMANLIĞI Ve KOÇLUK, please read the originial post: here

Share the post

OKUL KIRTASÄ°YE VE TÃœM MALZEMELERÄ°NDE DÄ°KKAT

×

Subscribe to Mse EĞİtİm DaniŞmanliĞi Ve KoÇluk

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×