Reklame – tilsendte prøver fra Mansted Wine
Chablis og Macon er hver sin ende af det sagnomspundne Bourgogne. De viser på alle måder hver sin stil af hvid Bourgogne. Det er to vinområder som klimatisk adskiller sig meget fra hindanden. Alene derfor vil vinene derfra altid udtrykke sig forskelligt. Denne test viser to Vine, der udtrykker deres oprindelse ganske fint. De prøver ikke at være de Mere berømte områder for hvid Bourgogne, og måske vil de alligevel gerne nævne at de næsten bor i samme område.
Related Articles
Chablis og Macon, hvad er forskellen?
Chablis og Macon ligger tæt på 220 km. fra hinanden, ind imellem ligger alt hvad vi kender som Bourgogne. Vinmæssigt set er det en stor forskel. Det er forskellen på et køligt klima i Chablis og et markant varmere i Macon.
Chablis vil forventeligt være skarpere, mere præcise og med højere syre. Ofte vil Chablis ikke se fad, da frugten i dette klima i de fleste tilfælde har det bedst på neutrale lagringsbeholdere. De fleste regionale vine og op til de mindre premier cru vine, vil slet ikke se fad, hvis de gør er det store gamle fade der ikke påvirker frugten. De største vine fra Chablis, fra de bedste marker og især grand cru, vil se en del mere fad. Aromaer i disse vine er ofte citrusfrugter, grønne æbler og let modne stenfrugter.
Macon er den anden boldgade. Her er mere varme, også en tungere jordbund. Det giver grobund for vine med større bundtræk og som beder om lidt mere behandling i kælderen. I den prisbillige ende ser vi ofte ingen brug af fad, da det koster. Frugten bliver mere moden, det giver større fylde end længere nordpå. De bedre marker i området, fra de bedste producenter ser en del fad. Frugten har tyngden og intensiteten til at give balancen. Ofte går aromaerne her i retning af tropisk frugt og moden stenfrugt.
Hvid Bourgogne til test
Disse to vine, som jeg fik at Jesper Mansted der importerer og sælger i Mansted Wine, er gode repræsentanter for de to områder. De er ikke de eneste, og måske der er andre vine der burde omtales i denne sammenhæng, men de er ikke i glasset i dag.
Det er ikke nemt at vride disse to igang. Det er to vine med tæt struktur og masser af kompleksitet, på trods af deres ydmyge appellationer. Mine noter er skrevet over et par dage, for at se udviklingen af vinene, og teste forskellige glas. Dag ét bød på to ens Riedel som begge var gode til at levere vinene. Dag to bød på Zalto, i hvidvin først og bagefter min favorit i form af Bordeauxglasset. Hvidvinsglasset er fint, men giver slet ikke nok fra sig på disse vine. Det passer min hustru perfekt med Chablis, da hun godt kan lide sine vine lidt mere stramme i betrækket. Heldigvis er hun stadig tilfreds med mig i en mere bred udgave
2022 Glibert Picq, En Vaudécorce, Chablis
Chablis overrasker begge dage. En stor del kontakt med “fine lees” giver bare mere brødnoter, end jeg normalt er gladest for i min Chablis. Jeg vil havde det helt stramt, syrligt og præcist. Når jeg lige har vænnet mig til brødnoterne, fra kontakten med gærcellerne, så bliver jeg glad. Især på dag to har vinen strammet flot op. Den er intens, nærmest over hvad jeg ville forvente af generisk Chablis. Der er præcision i frugten, som er i den mindre modne ende, fint modsvar til Macon her. Det her er Chablis på den rigtig gode måde. Syren står højt og frugtnoterne er grønne og citrusdrevne på den helt rigtige måde. Læskende vin, der bare bliver ved med at hive smilet frem. Modstand fra ost, og andet, giver den kun mere karakter. Virkelig en dejlig vin. 92 point
2023 Domaine Cheveau, Macon-Davayé
Macon giver den dybde, og egentlig også den bredde, som jeg havde forventet. Vigtigt her; server den ikke for kold – 14 grader passer glimrende. Her er de første noter af tropisk frugt, uden at blive kvabset. En del ristede grøntsager, og sødme som fra en fond der har simret længe. En bred buket gule blomster byder sig til i duften. Smagen er mere rank og viser at denne slet ikke er udviklet endnu. Stram citrusfrugt der bider lidt i tandhalsene og generelt en præcis vin med et let røget præg. Med tid bliver den lækkert cremet i strukturen. Igen en vin, hvor fedme og struktur ikke kommer fra fad, men her bare fra mere modenhed i frugten. Jeg er sikker på at nogle vil være meget gladere for denne end mig, hvis du kan lide fedmen og den cremede stil. Jeg ender på 89 point.
The post Hvid Bourgogne, Chablis og Macon appeared first on %%http://www.vinkreutzer.dk/%%.
This post first appeared on Vinblog - Frederik Kreutzer Sætter Ord På Vin, Mad Og Andre Goder, please read the originial post: here