Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Αφιέρωμα στην Τσακωνιά - Σταθμός 2ος: Γυμνάσιο Τυρού

Του Στρατή Δαλιάνη.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό της εκπαιδευτικής μου διαδρομής, μετά από το Λεωνίδιο δεύτερος σταθμός στη Τσακωνιά, ύστερα από την επιστροφή μου από την Γερμανία το 1986, ήταν το Γυμνάσιο Τυρού, στο οποίο υπηρέτησα 4 χρόνια ως καθηγητής και έξι χρόνια ως Διευθυντής σε αυτό.

Το Γυμνάσιο Τυρού δυναμικότητας εκατό περίπου μαθητών τότε, διευθύνετο από τον αείμνηστο Κώστα Λινάρδο ο οποίος παρέδωσε την Δ/νση στον Ηρακλή Ζώταλη, όταν μετακινήθηκε στο Άστρος.

Ομολογουμένως το 1992 όταν ανέλαβα την Δ/νση του Γυμνασίου Τυρού, βρήκα ένα συγκροτημένο και άρτια οργανωμένο σχολείο με σωστούς προσανατολισμούς σε όλα τα επίπεδα.

Το γεγονός αυτό με φόρτωσε με περίσσιες ευθύνες και έπρεπε να ανταποκριθώ στην παρακαταθήκη που βρήκα απ' τους προηγούμενους συναδέλφους.

Το Γυμνάσιο Τυρού είχε την ευτυχία να έχει ανθρώπους δίπλα του που στέκονταν αρωγοί στο έργο του και φρόντιζαν για την λειτουργία του, αλλά και την ανάδειξη αυτού σε πανελλήνιο επίπεδο.

Ο αείμνηστος πρόεδρος Νίκος Μανούσος, ο Δήμαρχος Γιάννης Κόσυφας, ο Γιάννης Μαρνέρης, ο Γιάννης Λυσίκατος και Δημήτρης Λαγοδόντης πρόεδροι συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ο Ηλίας ο Αλευράς και η Μαίρη, καθώς και οι δύο  ιερείς  ακούραστοι εργάτες  στην καθημερινότητα του Σχολείου, αλλά και πολλοί άλλοι ανώνυμοι και επώνυμοι πολίτες.

Αυτή όμως που έγραψε ιστορία στα δρώμενα του σχολείου ήταν η Μηλιώ η Κουνιά με την "ΚΥΝΟΥΡΙΑ" αλλά  και με την προσωπική της παρουσία αφού αφιλοκερδώς δίδασκε 4 ώρες την εβδομάδα την τσακώνικη διάλεκτο, αλλά και θεατρικές παραστάσεις στην τσακώνικη διάλεκτο οι οποίες βραβεύτηκαν από το Υπουργείο Παιδείας το έτος 1995 στον διαγωνισμό Πανελληνίων μαθητικών αγώνων Αρχαίου Δράματος και Σύγχρονου Θεάτρου.

Την ίδια βράβευση έλαβε το Γυμνάσιο απ΄την Νομαρχία Μεσσηνίας για την συμμετοχή του στον διαγωνισμό του Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, αλλά και από την Νομαρχία Αρκαδίας το 1977.

Ανεπανάληπτη θα μείνει η Τσακώνικη βραδιά στο θέατρο "Παλλάς" Αθηνών όπου η παράσταση προβλήθηκε από κεντρικά Μ.Μ.Ε. και εκατοντάδες πολίτες παρακολούθησαν θεατρική παράσταση και Τσακώνικες εικόνες αλλά και χορούς απ΄ το χορευτικό Μελάνων, με την φροντίδα της Μηλιώς.

Το 1991 είχε ξεκινήσει η αδελφοποίηση του Γυμνασίου Τυρού με το Κολέγιο ANDRE MALRUX της Λυών της Γαλλίας και το 1993 μεταβήκαμε στην Λυών με τους μαθητές για την υπογραφή πρωτοκόλλου της αδελφοποίησης με το πρότυπο αυτό σχολείο της Γαλλίας.

Τον επόμενο χρόνο οι Γάλλοι ήρθαν εδώ όπου συνεχίστηκαν οι μορφωτικές ανταλλαγές μεταξύ εκπαιδευτικών κοινοτήτων των δύο σχολικών μονάδων.

Στην Λυών οι μαθητές μας παρουσίασαν μία ακόμα θεατρική παράσταση στην Τσακωνική καθώς και παράσταση με τίτλο "Η Ολυμπία του μύθου και της ιστορίας".

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μέρος των εξόδων του ταξιδιού μας καλύφθηκε απ' την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας, αφού η καταγωγή της είναι απ' την Τσακωνιά (Σαμπατική).

Η μεγάλη επιτυχία των χρόνων αυτών είναι η απόκτηση του οικοπέδου απ' την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου (Καρυάς) και η κατασκευή σε χρόνο ρεκόρ (13 μήνες) του Θεοκλητείου Γυμνασίου Τυρού, ένα στολίδι και μια μοναδικότητα στο Πανελλήνιο.


Τα εγκαίνια του Σχολείου έγιναν το 1995 με την συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων από παντού και με την παρουσία πολιτικής ηγεσίας του κράτους.

Το Γυμνάσιο Τυρού σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ημερήσια έντυπα χαρακτηρίστηκε ως "Κυψέλη εργατικότητας" αφού εκτός των παραπάνω εφάρμοσε πρόγραμμα "Αγωγή Υγείας" με ομιλίες από επιστήμονες γιατρούς, για AIDS, Ναρκωτικά, Καρδιοπάθειες, προληπτική ιατρική κ.λ.π.

Εφάρμοσε ακόμα περιβαντολογικές παρεμβάσεις με καθαριότητα στις ακτές, δεντροφυτεύσεις που σήμερα καμαρώνουν οι τότε μαθητές το έργο τους πάνω απ' το Τηγάνι τα πεύκα και τις κουκουναριές.

Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι η Δ/νση της Β/θμιας Εκπαίδευσης το έτος 1994 πρότεινε την βράβευση του Σχολείου μας με το βραβείο ΑLCUIN του Πανευρωπαϊκού συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Έχουν περάσει 19 χρόνια από τότε που μετακινήθηκα απ' τον Τυρό στο Γυμνάσιο Αγίου Ανδρέα και οι μνήμες στριφογυρίζουν στο μυαλό μου, τα ωραία εκείνα χρόνια της εκπαιδευτικής μου θητείας.

Δεν θα ξεχάσω την συνεργασία με τους γονείς, τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και ιδιαίτερα με τις γυναίκες που σε κάθε προσκλητήριο ήσαν παρούσες για να βοηθήσουν.

Το Γυμνάσιο Τυρού ήταν και είναι ένα πολιτιστικό και πολιτισμικό κέντρο Πανελλήνιας εμβέλειας αφού μέσα από αυτό φεύγανε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση ότι σ' αυτόν τον τόπο υπήρχε ένας μεγάλος πολιτισμός, ο Τσακώνικος, τον οποίο οι μικροί μαθητές σέβονται, τον ασπάζονται και προσπαθούν να τον μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές με τις πράξεις τους.


Συναντώ συχνά μαθητές μου, με τον αμοιβαίο σεβασμό που είχαμε, συζητάμε και θυμόμαστε τα ωραία εκείνα παραγωγικά χρόνια.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα χρόνια αυτά, τους ανθρώπους του Τυρού, την Μηλιώ, τον Γιάννη, τον Νικόλα, τον Δημήτρη  τον άλλο Γιάννη, τον Ηλία , την Μαίρη και πολλούς άλλους φίλους του σχολείου που έβαλαν πλάτη για να αναδειχθεί ο χώρος αυτός σε ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο.

Ένοιωσα την ανθρωπιά σ' όλο της το μεγαλείο, την μεγαλωσύνη των ανθρώπων του Τυρού και για τούτο είμαι ευγνώμων στους Τυριώτες.

Σήμερα το Σχολείο αυτό δοκιμάζεται απ' την υπογεννητικότητα και την κρίση της εποχής, αλλά η υπευθυνότητα της Δ/ντριας Βάλιας Βούλγαρη το οδηγεί στο σωστό δρόμο και παίρνει άριστα στις εξετάσεις του πολιτιστικού γίγνεσθαι. Της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια όπως και στους άλλους εκπ/κούς.

Μία επίσκεψη που έκανα πρόσφατα στο Σχολείο αυτό, διεπίστωσα ότι η εκπαιδευτική κοινότητα, διατηρεί τους χώρους όπως ήσαν πριν 21 χρόνια και η  νοικοκυροσύνη επικρατεί σε όλο το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον.

Όσο για την Μηλιώ, συνεχίζει ακούραστα τη δουλειά της που είχε ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια πιστή στην παράδοση.

Αυτά λοιπόν τα γεγονότα με κάνουν να πιστεύω, ότι η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας δεν θα σβήσει, εφ' όσον υπάρχουν άνθρωποι με ευαισθησίες για τον τόπο τους σαν την Μηλιώ και όλους που ασχολούνται με τα θέματα αυτά. 

Στο επόμενο - Σταθμός 3ος: Άγιος Ανδρέας 


Στράτης Δαλιάνης
              Καθηγητής
This post first appeared on Leonidion.gr, please read the originial post: here

Share the post

Αφιέρωμα στην Τσακωνιά - Σταθμός 2ος: Γυμνάσιο Τυρού

×

Subscribe to Leonidion.gr

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×