Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου

Tags: iumliumliuml
Του Γιάννη Μπαμπαδήμα.

Η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου είναι στην τελική ευθεία του κλεισίματος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι έτοιμη να υπογράψει και να εφαρμόσει  όλα όσα  προβλέπει το μνημόνιο που αποδέχθηκε  πέρισυ.Και η ΔΕΗ να ιδιωτικοποιηθεί,αλλά και προνομοθέτηση μέτρων να γίνει,με τις συντάξεις να  περικόπτονται κι άλλο ( από την Πρωτοχρονιά του 2019),και το αφορολόγητο να μειώνεται αισθητά.

Έτσι, η κυβέρνηση θα πάρει την επόμενη δόση λίγο πριν σκάσει το ομόλογο των 7 δις. Και θα θριαμβολογεί ότι τα «κατάφερε»,ενώ θα επαναληφθούν και οι αισιόδοξες προβλέψεις της ότι «έρχεται μια δίκαιη ανάπτυξη,που θα τρίβουμε τα μάτια μας»!!!

Πολλοί αναρωτιούνται βέβαια :αφού εξ  αρχής είχαν ειλημμένη την απόφαση να εφαρμόσουν το μνημόνιό τους μέχρι κεραίας,γιατί όλα αυτά  τα καραγκιοζιλίκια; Η απάντηση είναι απλή: αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίζουν πολιτικό χρόνο και να παραμένουν στους κυβερνητικούς θώκους και στη νομή της εξουσίας. Έτσι τα έχουν καταφέρει και ήδη διανύουν τον τρίτο τους χρόνο. Η παράταση της αβεβαιότητας, που για τους Ευρωπαίους και Αμερικάνους δανειστές-δυνάστες μας δεν είναι  πια ανησυχητική μετά το πρώτο αναγνωριστικό πεντάμηνο,στο εσωτερικό της χώρας ακόμα λειτουργεί.

Δεν είναι τυχαίο το ότι,μόλις ο Σκουρλέτης ξεκίνησε το υποτιθέμενο αντάρτικό του κατά της πώλησης της ΔΕΗ,δέχθηκε μαζικά πυρά από αντιπολιτευόμενους δημοσιογράφους,μια και τώρα που ο Τσίπρας "λογικεύτηκε" και ετοιμάζεται να κλείσει την αξιολόγηση,αυτός ο ανεύθυνος πάει να τα τινάξει όλα στον αέρα!Και έτσι διαμορφώνεται "κλίμα αγωνίας", αντίστοιχο με τον Ιούλιο του 2015, μήπως ο Αλέξης δεν κατορθώσει να περάσει τα μέτρα εξαιτίας ενός νέου «αντάρτικου»!!!

Μ αυτά και μ αυτά τα επικοινωνιακά κόλπα και τερτίπια οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταφέρνουν να διατηρούνται στην κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που τυγχάνει της μεγαλύτερης στήριξης που έχει λάβει ελληνική κυβέρνηση  από το εξωτερικό,τουλάχιστον από τα χρόνια του Σημίτη και μετά.Και πώς να μην τυγχάνει,αφού οι Γερμανοί, μετά τις τηλεπικοινωνίες και τα αεροδρόμια,ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι και τις ενεργειακές υποδομές της χώρας έναντι εξευτελιστικού τιμήματος(εδώ και χρόνια ορέγονται τα κοιτάσματα λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά της  ΔΕΗ).

Ο Καμμένος εν τω μεταξύ, στο πρόσφατο ταξίδι  του στις ΗΠΑ, πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του, η σύμβαση για την παραχώρηση της βάσης της Σούδας να πάψει να ανανεώνεται κάθε χρόνο, αλλά να τους παραχωρηθεί για πενταετία ή δεκαετία!!!  

Με την Τουρκία να είναι εντελώς απρόβλεπτη, η βάση της Σούδας έχει μέγιστη σημασία για τους αμερικάνικους σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή. Ο Καμμένος μάλιστα προχώρησε ακόμα παραπέρα: πρότεινε να δημιουργηθεί νατοϊκή βάση και στην Κάρπαθο!!!

Καμιά άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν δεν εξασφάλιζε με τέτοια σταθερότητα και, πρωτίστως, χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις τα ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
     
                                                                          
                                                    Για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ 
                     
Η ΔΕΗ, μετά το 1960 και για δεκαετίες,ήταν  ο μοναδικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στον τόπο μας. Πηγές ενέργειας ήταν βασικά ο λιγνίτης και δευτερευόντως τα νερά. Η εξάρτηση του συνόλου σχεδόν της βιομηχανίας και της οικονομικής δραστηριότητας γενικότερα,σε συνδυασμό με την αποφυγή κατάθεσης των απαιτούμενων κεφαλαίων από ιδιώτες, ώστε να καλυφθούν οι αυξανόμενες  ανάγκες,οδήγησαν στην κρατικοποίηση  της. Η  γρήγορη ανάπτυξη στις  δεκαετίες του 1970 και του 1980 έγινε (με τη στήριξη γαλλικής, γερμανικής και σοβιετικής τεχνολογίας), κυρίως με θερμοηλεκτρικές μονάδες.

Η τελευταία δεκαετία χαρακτηρίζεται από τη στροφή σε άλλες  πηγές ενέργειας.Το φυσικό αέριο έχει αξιόλογο ποσοστό ,αλλά και  οι ανεμογεννήτριες υψώθηκαν σε όλες τις ράχες και το κορφοβούνια που φυσά ικανοποιητικά,ενώ και τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν χιλιάδες στρέμματα εύφορης γης. Κοινό χαρακτηριστικό των νέων μορφών είναι το ιδιωτικό κεφάλαιο.Τα απαιτούμενα κεφάλαια και η τεχνολογία που απαιτείται παίζουν καθοριστικό ρόλο στο ποιος δραστηριοποιείται,που και με ποιους όρους. Για παράδειγμα, ο Μυτιληναίος στη Βοιωτία,ενώ παράγει με φυσικό αέριο ρεύμα και το πουλά στη ΔΕΗ, ταυτόχρονα αγοράζει από τη ΔΕΗ το ρεύμα που καταναλώνει στη μισή τιμή απ' ότι της το πουλά. Από την άλλη, στα φωτοβολταϊκά δραστηριοποιούνται κυρίως μικρομεσαίοι και οι περισσότεροι απ αυτούς οδηγούνται σε αδιέξοδο, γιατί η τιμή πώλησης που συμφωνήθηκε πριν από την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, ήταν διπλάσια απ αυτήν που ισχύει σήμερα.Για τις θηριώδεις ανεμογεννήτριες, εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σημαντική είναι και η παράμετρος που αναφέρεται από γνώστες-μελετητές, πως η ενέργεια που προσδοκούν να πάρουν κατά τη διάρκεια της ζωής μιας ανεμογεννήτριας είναι μικρότερη απ αυτήν που δαπανάται για την κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία της.

Τελευταία, τίθεται με έμφαση το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης  της ΔΕΗ (τουλάχιστον ενός μέρους της, λένε για το 40%). Είναι γεγονός ότι μερική ιδιωτικοποίηση έχει ήδη συντελεστεί, αφού η εξόρυξη λιγνίτη, η συντήρηση μονάδων και δικτύων, η καταμέτρηση και άλλες αναγκαίες εργασίες, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, είναι στα χέρια εργολάβων για δεκαετίες.

Επιμένουν οι δανειστές-δυνάστες μας (δηλαδή οι επικυρίαρχοι Αμερικάνοι-Γερμανοί-Γάλλοι), να αρθεί το καθεστώς που χαρακτηρίζει την παραγωγή ρεύματος στη χώρα μας, γιατί και σημαντική πηγή κερδοφορίας είναι και η στρατηγική θέση της ενέργειας στην οικονομία δίνει τη δυνατότητα σε όποιον την κατέχει να καθορίζει επιλογές και εξελίξεις γενικότερα.

Κοινός παρονομαστής ντόπιων και ξένων συμφερόντων είναι, από τη μια να αυξηθεί η τιμή πώλησης στη λαϊκή κατανάλωση και από την  άλλη να πέσει  το κόστος παραγωγής. Μικρότεροι μισθοί και συντάξεις, χειρότεροι όροι απαλλοτρίωσης-μετεγκατάστασης οικισμών,ανεπαρκή μέτρα προστασίας της εργασίας (δέκα νεκροί σε δύο χρόνια!), απλήρωτη εργασία κ.τ.λ. Και ο καυγάς για το ποιος θα πάρει τι καλά κρατεί.

Διαπραγματεύεται η ντόπια κεφαλαιοκρατία και οι πολιτικοί της εκφραστές τους όρους ξεπουλήματος, ελπίζοντας πως κάποια υπεργολαβία θα περισσέψει και γι αυτούς, καθώς βαδίζουν τον μονόδρομο που χάραξαν όσοι μιλούν για ιδιωτικοποίηση, ανάλογη ενδεχομένως με αυτή του ΟΤΕ,που ήταν τελικά….κρατικοποίηση από άλλο κράτος!! Είναι χαρακτηριστικό ότι επιμένουν στην πώληση θερμοηλεκτρικών και υδροηλεκτρικών σταθμών (των πιο σύγχρονων βεβαίως-βεβαίως) και στο δίκτυο μεταφοράς, ώστε όσοι έχουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, όντας υποδεέστεροι,να υποκύψουν εύκολα στις ορέξεις τους.

Ο  κόσμος που αληθινά παράγει τον πλούτο, δικαιούται και θέρμανση και  ηλεκτρικό. Και ο τόπος μας είναι πλούσιος και σε ενέργεια και σε κάθε λογής πρώτες ύλες και σε δυνατότητες για παραγωγή αγαθών. Αρκεί αυτά να τα διεκδικήσει με όρους κινήματος.

                                                            Χαιρετίσματα
                                                                
                                                 ΜΠΑΜΠΑΔΗΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
                                                ([email protected])                                           


This post first appeared on Leonidion.gr, please read the originial post: here

Share the post

Για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου

×

Subscribe to Leonidion.gr

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×