Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ο "Άλλος Δρόμος" Νότιας Κυνουρίας: Διετής απολογισμός αδράνειας


Του Γιάννη Μπαμπαδήμα.

Το Σάββατο 8/2/14 πραγματοποιήθηκε ανοικτή συγκέντρωση κατοίκων της Νότιας Κυνουρίας, για ανταλλαγή απόψεων και αναζήτηση τρόπων παρέμβασης στις δημοτικές εκλογές του Μάη 2014.

Στην ανοιχτή αυτή συγκέντρωση εγκρίθηκε πρόταση:

α) Για τη δημιουργία αυτόνομης κίνησης δημοτών με μόνιμη λειτουργία και άμεσο στόχο τη συμμετοχή της στις δημοτικές εκλογές του Μάη 2014.

β) Για 11μελή Συντονιστική Γραμματεία, να εκπροσωπεί δημόσια την κίνηση και να καταρτίσει το πρόγραμμά της, αποτελούμενη από Βιτζηλαίου Ντίνα, Δολιανίτη Τριαντάφυλλο, Κουνιά Σοφία, Μάνο Νίκο, Μάνο Ηλία, Μπαμπαδήμα Γιάννη, Μπουρνάκη Δημήτρη, Σαρρή Γεωργία, Τσουκάτο Βαγγέλη, Χείλαρη Μανώλη και Ψαρολόγο Γιώργο.

Στη συνέχεια και μέχρι τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, που έγιναν τον Μάη 2014, πραγματοποιήθηκε μια ακόμα ανοιχτή συγκέντρωση κατοίκων - δημοτών, όπου προτάθηκε ως επικεφαλής της κίνησης και υποψήφιος δήμαρχος ο Ψαρολόγος Γεώργιος και κατατέθηκαν οι πρώτες προτάσεις για δημοτικούς και τοπικούς Συμβούλους της Κίνησης. Η δε Συντονιστική Γραμματεία λειτούργησε (υποτυπωδώς), εξέδωσε το πρόγραμμα της Κίνησης και κατέθεσε και το ψηφοδέλτιο συμμετοχής της στις δημοτικές εκλογές.

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε τι έλεγε το πρόγραμμα του «άλλου δρόμου» (χωρίς δεσμεύσεις, με προτάσεις, όραμα και όρεξη για δουλειά!!!) στην εισαγωγή - παρουσίασή του και στον επίλογό του τουλάχιστον:

"ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η Δημοτική Κίνηση Ν. Κυνουρίας «ο άλλος δρόμος» προέκυψε από την ανάγκη ομάδας πολιτών της περιοχής να εκφραστούν πολιτικά στα αυτοδιοικητικά ζητήματα και να προτείνουν ιδέες και λύσεις στα τοπικά προβλήματα.

Εκτιμήσαμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξής μας στις υπάρχουσες δημοτικές κινήσεις, γιατί:
  • Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή των μνημονίων και του «Καλλικράτη».
  • Στηριζόμαστε στη συλλογικότητα και επιδιώκουμε την ενεργή συμμετοχή με προσπάθεια συνεχούς διεύρυνσής της.
  • Ο στόχος μας είναι ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας του Δήμου, ανοιχτό στην παρέμβαση των πολιτών, που αφήνει πίσω ξεπερασμένες αντιλήψεις και δημαρχοκεντρικά πρότυπα.
Η ανάλυση των βασικών προβλημάτων που απασχολούν το Δήμο μας, καθώς και οι προτάσεις για την επίλυσή τους είναι ανοιχτές στην κριτική και τον αντίλογο.

Σας καλούμε να καταθέσετε και τη δική σας άποψη, να μας μεταφέρετε τη δική σας εμπειρία. Οι αυτόκλητοι σωτήρες έχουν τελειώσει.

Όσο απέχουμε, αποφασίζουν άλλοι για μας.
Είναι καιρός, λοιπόν, να γίνουμε ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
 και να βγούμε στο προσκήνιο.

Τα παραπάνω σημεία καθορίζουν τη διαφορετικότητά μας.

Ξέρουμε καλά ότι υπάρχουν πολλές αγκυλώσεις και αντιδράσεις απέναντι σε ό,τι καινούργιο και ριζοσπαστικό. Όμως, θεωρούμε ότι είναι η ώρα. Να τολμήσουμε.

Αν όχι τώρα, ΠΟΤΕ;
Αν όχι εμείς, ΠΟΙΟΙ;

ΕΔΩ, στον «άλλο δρόμο», είμαστε όλοι μία ομάδα. Δεν έχουμε αρχηγούς, δεν έχουμε δεσμεύσεις ούτε και γκρίζες σελίδες πολιτικής ιστορίας.

Λέμε ΟΧΙ στη λιτότητα μέσα από τα μνημόνια.
Λέμε ΟΧΙ στο δίλημμα μνημόνια ή καταστροφή, γιατί τα μνημόνια είναι η καταστροφή.
Λέμε ΟΧΙ στον «Καλλικράτη», ένα γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό νόμο, που οδηγεί σε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες, υποβαθμίζοντας τη λαϊκή συμμετοχή και παρέμβαση.
Λέμε ΝΑΙ στις συλλογικές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.
Λέμε ΝΑΙ στην ανάπτυξη των κοινωνικών δομών του Δήμου.
Λέμε ΝΑΙ στον ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα του Δήμου.
Λέμε ΝΑΙ σε μία δημοτική αρχή στήριγμα και υπερασπιστή του πολίτη.

Έχουμε προτάσεις, όραμα και όρεξη για δουλειά
ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΤΙΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 
ΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ!"

Στις εκλογές που έγιναν στις 18/5/14, η Κίνηση εξέλεξε τελικά δημοτικό σύμβουλο τον επικεφαλής της Κίνησης και υποψήφιο δήμαρχο Γεώργιο Ψαρολόγο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία της στις 20/5/14 (πριν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, στις 25/5/14), μεταξύ άλλων έλεγε:

«Νιώθουμε ακέραιο το βάρος και έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε ενάντια στην εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική και στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας. Μπροστά στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δηλώνουμε ότι έχουμε εμπιστοσύνη στο κριτήριο αυτών που μας τίμησαν με την ψήφο τους και επιβεβαίωσαν τις θέσεις μας, για τα κύρια προβλήματα που απασχολούν τον τόπο, όπως: τη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων, την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών ενάντια στις προσπάθειες κατάργησης ή και ιδιωτικοποίησής τους.

Με γνώμονα τις θέσεις αυτές, αποκρούοντας πιέσεις και εκβιασμούς, τα μέλη και οι ψηφοφόροι μας θα κάνουν την τελική τους επιλογή, την οποία σεβόμαστε απολύτως.

Σε κάθε περίπτωση, «ο άλλος δρόμος», ως αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα είναι διαρκώς παρών μέσα σ΄ αυτό αλλά και στην κοινωνία, σε απόλυτη συνέπεια με τις θέσεις του».

Στη συνέχεια, η δημοτική κίνηση «ο άλλος δρόμος» «... σε δύο συναντήσεις που πραγματοποίησε τον Αύγουστο 2014, επιβεβαίωσε την απόφαση να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Πρώτα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση είναι:
  • Τακτική συνάντηση μελών που θα βρίσκονται στο Λεωνίδιο, μια φορά το μήνα (σε σταθερή μέρα, π.χ. το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα).
  • Μητρώο μελών και δυνατότητα επικοινωνίας (τηλ. και e-mail).
  • Μόνιμη ενημέρωση από τον εκλεγμένο εκπρόσωπό μας στο Δημοτικό Συμβούλιο (και έκτακτα, εάν χρειαστεί, για σημαντικά ζητήματα).
  • Διαχωρισμός τομέων ευθύνης, καθορισμός υπευθύνων από την Κίνηση, επεξεργασία θεμάτων.
  • Σταθερή λειτουργία της ιστοσελίδας, μέχρι την αναβάθμισή της, που θα μπορέσει να γίνει το επόμενο τρίμηνο (συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων)».
Έκτοτε, έχουν περάσει δύο χρόνια. Και όχι μόνο τίποτα απ' όλα αυτά δεν έγινε, αλλά… «άκρα του τάφου σιωπή, στον κάμπο βασιλεύει....». Η μεν Συντονιστική Γραμματεία όλο αυτό το διάστημα δεν συγκαλέστηκε (από τον επικεφαλής) ούτε μια φορά για να επιτελέσει τον ρόλο της και αποτελεί τελικά διακοσμητικό όργανο. Ο δε εκλεγείς στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να εκπροσωπεί την Κίνηση σ΄ αυτό ως αντιπολίτευση, αλλά και στην κοινωνία, σε απόλυτη συνέπεια με τις θέσεις της («ενάντια στην εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική και στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας» κ.λπ., κ.λπ.), πορεύτηκε και πορεύεται κατά μόνας, χωρίς να ρωτάει, να ενημερώνει, να συγκαλεί όργανα και να λογοδοτεί σ' αυτά.

Μετά απ΄ όλα αυτά, διερωτάται εύλογα κανείς: Όλη αυτή η ιστορία ήταν για να εκλεγεί εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο και να τον εκπροσωπεί απλά σ΄ αυτό, παρέχοντας «διακριτικά» την αναγκαία στήριξη στη νέα δημοτική αρχή; Κι όλη αυτή η προσπάθεια, οι διακηρύξεις, οι δεσμεύσεις, οι μεγαλοστομίες ήταν για ένα…τίποτα;

Κρίμα και πάλι κρίμα!
Πολύ βαβούρα για το τίποτα!

Χαιρετίσματα

ΜΠΑΜΠΑΔΗΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
This post first appeared on Leonidion.gr, please read the originial post: here

Share the post

Ο "Άλλος Δρόμος" Νότιας Κυνουρίας: Διετής απολογισμός αδράνειας

×

Subscribe to Leonidion.gr

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×