Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Kako skinuti salo sa stomaka?

Sezona kupanja, mora i bazena, je pred nama i većina od nas je nezadovoljna svojim izgledom. Prvo što nam zapadne za oko je salo na stomaku. Ovo je boljka većine žena, ali i muškaraca. Poslednjih dana me i moje drugarice vrlo često pitaju: Kako Skinuti Salo sa stomaka?

Postoje razni čajevi, preparati, vežbe, ali oni samo ubrzavaju proces gubljenja masnih naslaga i nisu svemogući. Jedini način da izgubite višak kilograma je kalorijski deficit.

Kalorijski deficit

Vašem telu je na dnevnom nivou neophodan odredjeni broj Kalorija. Da bi vaše telo počelo da troši masne naslage, neophodno je da unosite manji broj kalorija od onog koji vam je neophodan, odnosno da budete u kalorijskom deficitu.

Ukoliko vaš dnevni unos bude za 500 kalorija manji od neophodnog, topićete oko pola kilograma masti na nedeljnom nivou. Možda vam ovo zvuči isuviše malo, ali verujte da nije. Ovakav način gubitka kilograma je zdrav i dugoročno održiv, jer možete obroke organizovati tako da ne gladujete, te nema bojazni od jo-jo efekta,

Kada ovo ispričam svojim drugaricama, one najčešće imaju dva pitanja. Prvo je: kako da znam koliko je mom telu potrebno kalorija na dnevnom nivou? Drugo pitanje je da li moram da vežbam?

Krenimo redom. Koliko je nekoj osobi potrebno dnevno kalorija da bi održalo težinu zavisi od niza faktora kao što su: godine, pol, visina, težina i fizička aktivnost. Postoji kalkulator koji će vam tačno odrediti neophodan broj kalorija u toku jednog dana.

BMR i TDEE kalkulator možete pronaći ovde. Unesite tražene podatke i prvo izračunajte svoj BMR. To je broj koji pokazuje koliko je našem telu potrebno kalorija u stanju mirovanja, za vitalne funkcije. Zatim dobijem BMR unesite u kalkulator ispod i dobićete TDEE. Ovo je broj kalorija koji je neophodan vašem telu da održi kilažu.

Kako je naš cilj gubitak kilograma od vašeg TDEE broja oduzmite 500 kalorija i započnite sa vašem dijetom. Ukoliko vam je pola kilograma nedeljno isuviše sporo kalorijski deficit može ići i do 1000 kalorija dnevno. Ipak morate zadovoljiti odredjene uslove, ukoliko ste žensko vaš dnevni unos ne bi trebao da ide ispod 1200, a ako ste muško ispod 1500 kalorija unetih u toku dana.

Kada me priupitaju : kako skinuti salo sa stomaka? Moj odgovor je: gubljenje sala je igra brojki. Kao što sam već gore navela, 500 kalorija manje dnevno je pola kile masnih naslaga nedeljno. Ukoliko želite da ubrzate proces skidanja kalorija, ja ne bih išla na veći deficit već bi pojačala fizičku aktivnost.

Fizička aktivnost

Kako skinuti salo sa stomaka

Da li ćete odabrati trčanje, aerobik ili sve popularnije hit treninge, izbor je zaista samo na vama. Svaka aktivnost troši odredjeni broj kalorija. Ukoliko počnete da trenirate 3 puta nedeljno i vaša fizička aktivnost troši 500 kalorija, gubićete dodatni kilogram na mesečnom nivou. Sa dva kg iz kalorijskog deficita i jednog iz vežbanja, dolazimo do sasvim zadovoljavajuće brojke od 3 kg na mesečnom nivou. Ovo je ispravan i zdrav pristup mršavljenju.

Benefiti vežbanja nisu samo manji broj kilograma, već se vaše telo zateže, dobija lepši oblik, lepšu kožu i manje celulita. Pored toga veoma je bitno da pijete dovoljno vode kako bi vaše telo moglo nesmetano da odvija procese. Ukoliko niste ljubitelj teretane, za vas smo spremili vrlo zanimljive vežbe koje se izvode bez skupih rekvizita, te ih možete praktivoti kod svoj kuće. Više o ovim vežbama saznajte ovde.

Ishrana

Što se samog mršavljenja tiče, sasvim je svejedno šta jedete kada ste u kalorijskom deficitu. To nikako ne znači da vam savetujem da budete na slatkišima ceo dan. Pre svega to nije zdravo i vašem telu će nedostajati niz neophodnih vitamina i minerala.

Pored toga slatkiši i ostala nezdrava ishrana su izuzetno kalorični i mnogo je lakše se zdravo hraniti, ne gladovati, kada ste na kalorijskom deficitu. Pored toga trebate se navići na zdravu ishranu jer kada budete zadovoljni svojom kilažom, zdravom ishranom ćete mnogo lakše održati dobru formu.

The post Kako skinuti salo sa stomaka? appeared first on Tvoja kuvarica.This post first appeared on Tvoja Kuvarica, please read the originial post: here

Share the post

Kako skinuti salo sa stomaka?

×

Subscribe to Tvoja Kuvarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×