Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Beszélek azért 2018-ról is

Tags: volt csak hogy

Mindig bajban vagyok, Hogy mikor álljak neki az évértékelésnek. A Goodreads már valamikor december közepén kiküldte az éveim könyvben linket, meg az Instagramon is mindenki már a bestnine-képeit nyomta de én még mindig úgy vagyok vele, mi van, ha éppen december utolsó napjaiban, ne adj isten óráiban történik valami amitől felborul az addigi véleményem, vagy sok-sok szeretetet kap az egyik fotóm. Ami mondjuk most képek és könyvek szempontjából nem történt meg, ellenben filmmel kapcsolatban igen! Hogy mi Volt az, ami ennyire bejött, az évértékelő Podcast adásunkban meghallgathatjátok 🙂 . Aztán meg az év vége el szokott telni a Várólista csökkentős játék pofozgatásával, úgyhogy mindig utolsók között teszem közzé az összefoglalómat, de így legalább nem sikkad el a tömegben (vagyis ezzel szoktam magamat vigasztalni, hogy igen én mind egyéniség vagyok 🙂 S ugyan találtam egy szipi-szuper olvasmánykövető excelt a Bookrioton keresztül, végül lusta voltam beleírni a 2018-as olvasmányaimat (majd 2019-ben kvázi folyamatosan igyekszem vezetni), úgyhogy a szokásos kis saját táblázatomat töltöttem ki és vontam le konzekvenciákat és ezért nincsenek pitediagramjaim 🙂

Azaz jöjjön a szokásos évértékelős bejegyzés.

Év elején nagyon álmodtam és 60 könyvet tűztem ki célul, hogy ennyit szeretnék elolvasni, de aztán ennél jóval több lett, 87 darab könyv, ami a GoodReads szerint 24173 oldal, a Moly viszont „csak” 21868 azaz cca 250-270 oldal kötetenként. Egyébként idén az esti meséket is felvettem, ugyanis most már hosszasabb és néha összefüggő köteteket kezdtem el olvasni Zsebinek, aki amúgy nem híve az újraolvasásoknak, úgyhogy mindig kéri az új meséket (kivéve ha néha elővettük Dani óvodás vagy iskolai kalandjait, esetleg Rémusz bácsit, de azokat nem számoltam) illetve azt is elvárja, hogy én olvassam neki végig a megkezdett könyveket. Végülis nem csodálom, szerintem szuper Üstöllési főtörzs hangom van.
Vásárolni csak 42 könyvet vásároltam. Illetve 20 hangoskönyvem lett, mert persze megint sikerült párszor az audible egyet fizet többet kap akcióin beszerezgetni hallgatni valókat. Egyébként idén megint sok, 18 könyvet hallgattam, azaz 9354 percnyit 🙂 (mert persze az Audible is küld év végi statisztikát). A 42-ből idén csak 7-t adtam ajándékba, gyerekkönyvet viszont 12-t vettem, saját magamra tehát 23-szor gondoltam. Egész visszafogott szám, persze ennek ellenére hála a sok recenziónak gyarapodott azért szépen a könyvtáram, az eladások mértéke kicsit megcsappant, de nem is foglalkoztam vele annyit. Aztán meg ment minden dobozokba és még nem látom, mikor kerülnek ki onnan. Úgyhogy mint már írtam, a Várólista csökkentésemet is inkább elektronikus könyvekkel meg hangoskönyvekkel kívánom megoldani.
Átlag 2700 Ft-ot perkáltam kötetekért, legolcsóbb könyvhöz 1000Ft-ért jutottam hozzá (Rene Denfeld: Az elvarázsoltak) a legdrágább pedig Robin Hobb: Bolond kötelessége volt, bár előrendeltem de még így is húzós, viszont ez legalább 2 kötet 🙂 Legérdekesebb könyvvásárlásom pedig Madeline Miller: Circe című kötete volt, ami kb. fél napig vagy 80% kedvezménnyel volt kapható az Amazonon, a BookRiot hívta fel rá a figyelmet, gyorsan megrendeltem, mert még szállítással is 3000Ft alattira jött ki az ára.

Az anyagi dolgok után lássuk, hogyan oszlottak el olvasmányaim.  2018-ban csak 14%-a volt a könyveknek ismeretterjesztő, ezek nagy része persze életrajz volt (s az is főleg hangoskönyvként). Továbbra is büszke vagyok arra, hogy főleg nőket olvasok (64%) férfi iró csak 28 volt idén. Könyvtárba nem nagyon jártam, csak 1 könyvet olvastam onnan, de kaptam kölcsön 5-t. Az e könyvek száma is csak 17 volt, ezek többnyire recenziós példányok voltak. Amúgy 2018-ban az olvasmányok kevesebb mint fele volt recenzió (46%) és főleg saját könyveket olvastam (77 darab volt ami saját szerzemény illetve enyém lett kiadók révén).  33 könyvet olvastam angolul, ezek több mint fele (55%) volt hangoskönyv. Idén egészen egyenlően oszlottak meg az olvasmányaim, nem volt egy kiemelkedő hónap, mert januárban és májusban is 9-9 könyvet olvastam, áprilisban és szeptemberben kevesebbet, mert csak 5-5.
2018-ban az elolvasott 87 könyvből csak 56-ról írtam, s bizony 8-nak adtam 10 csillagot.

 • 84, Charing Cross Road by Helene Hanff
 • Hazugságok fája by Frances Hardinge, Sámi László
 • Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe by Benjamin Alire Sáenz, Lin-Manuel Miranda
 • Minden szív kaput nyit by Seanan McGuire, Miks-Rédai Viktória
 • Macskapásztor (Sarah's Scribbles, #3) by Sarah Andersen
 • Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő
 • A Fényigéző (A mágia árnyalatai, #3) by V.E. Schwab
 • Bookworm: A Memoir of Childhood Reading by Lucy Mangan

De még a 9 meg 8 csillagos között is volt jó néhány emlékezetes darab.

 • Year One (Chronicles of The One, #1) by Nora Roberts
 • Alice hálózata by Kate Quinn, Tomori Gábor
 • A vak bérgyilkos by Margaret Atwood
 • Kőgazdag ​ázsiaiak (Kőgazdag ​ázsiaiak, #1) by Kevin Kwan
 • Jane Doe by Victoria Helen Stone
 • Hozzátok el nekem Ivy Pocket fejét! (Ivy Pocket, #3) by Caleb Krisp
 • A ​világ legrosszabb gyerekei by David Walliams, Vereckei Andrea
 • Vér és csont gyermekei (Orïsha legendája, #1) by Tomi Adeyemi, Sóvágó Katalin
 • Dr. Seuss: A Grincs
 • Van ​időm olvasni – Olvasónapló by Szabados Ágnes
 • Karácsony apó és a csokitojás by Matt Haig
 • Karolina és a krakkói babakészítő by R.M. Romero, Ágota Bozai

Összességében azt kell mondanom, hogy 2018-ban nagyon jókat olvastam, úgyhogy elégedett vagyok a válogatással, persze befigyelt néhány közepes olvasmány is, s ezek között akadt Blogturnés is, úgyhogy nem csak nyaliztam a kiadóknak 🙂

2018-ban kevesebb volt az egyéb a blogon, azaz nem nagyon jutott idő elmélkedésre meg vitaindítókra, vélemény posztokra, kérdőívekre, épp csak megünnepeltem, hogy 15 éves lett a blog*, aztán a szokásos dolgokat tartottam meg: Oscar díjra jelölt könyvek, Podcast ajánló, Nyári könyvajánló, GoodReads szavazás és a decemberi ajándékötletek na meg a várólista csökkentés. Extrának talán a BTK évfordulós bejegyzése számíthat még.

Továbbiakban csak így folytatom a magam öreges módján és persze most kicsit többet merek bevállalni olvasásilag 2019-re, 70 könyvet.

*Annyira jellemző, hogy ezt is majdnem elfelejtettem megemlíteni.
Többiek is évértékeltek:

Popkultcsajok
Amadea
AniTiger
Czenema
Dóri
Heloise
Ilweran
Könyvkuczkó
Nima
Nita
Pupilla
Reea
Szofisztikáltmacska
Zenka
ZakkantThis post first appeared on Bare Fit Sweat Proof T Shirts By Chuck Strogish, please read the originial post: here

Share the post

Beszélek azért 2018-ról is

×

Subscribe to Bare Fit Sweat Proof T Shirts By Chuck Strogish

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×