Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Katharina Neuschaefer: A világ legszebb mondái

Tags: hogy egy kis volt

Az elmúlt évben mintha reneszánszát élnék a mitológia témájú könyvek itthon, s főleg azok, amelyek kimondottan a gyerekeknek szólnak. Nem tudom, Hogy Percy Jackson népszerűsége hozta az új hullámot (hiszen Riordan menővé tette a görög isteneket), vagy éppen mert Loki és Thor is annyira népszerűek, mindenesetre nálunk otthon is eléggé bejön minden amit úgy viszek haza, hogy mítosz. S a nagyobbik fiam máris viszi a könyvet és elolvassa. Ez történt most is Katharina Neuschaefer: A világ legszebb mondái kötetével.

Természetesen a cím egyáltalán nem rejteget zsákbamacskát, meg a fülszöveg se, röviden, érthetően olvashatunk szerintem inkább jól ismert történeteket, mint extrákat, s tényleg egyszerűbb nyelven. A nagyobb mondakörök előtt van egy rövid összefoglaló arról, hogy kik voltak a népek akiknek a mítoszairól szó van és milyen alapokon nyugosznak ezek a történetek, meg kik a főbb szereplők. Utána jön néhány mítosz, amelyek közül vannak összefüggőbb történetek is, például a Kerekasztal lovagjairól vagy éppen Odüsszeusz több kalandja.
A fiam tényleg kiolvasta a könyvet két nap alatt, mert őt is érdekelte, hogy ki az a bolygó hollandi (azt hitte valami égitest lesz :). Én tartalmilag kicsit soványnak és túlzottan nyugat európainak gondolom a válogatást, de végülis német nyelvről lett fordítva, szóval ez igazán nem meglepő. Mindenesetre a görög mítoszokból kevés volt és Európán kívül a világ nagyon aprócska részben van reprezentálva (Egyiptomból és Mezopotámiából csak 1-1 történet).

Ugyanakkor meg jó volt, hogy a nem csak mítoszok, de mondák és népiesebb történetek is akadtak az elmesélendők között, mint például a Gólem, bár szegénynek így nagyon soványka és szomorú a története, vagy hogy ki volt Tell Vilmos, Robin Hood illetve volt még néhány német történet, amelyekről én mindig azt hittem, hogy először Grimméknél olvastam, de lám, kiderült hogy nem annyira. A Germán-Kelta vonal erőssége mellett hirtelen azt hittem valamit rosszul látok, hogy valami nagy hiba van, mert Artus királyként emlegetik az uralkodót, de utána néztem, hogy annak idején a Dömötör Tekla-féle kötetben is így volt. Úgy látszik, hogy az elmúlt évek anglomániája ezt a részt teljesen elhomályosította.

Megmondom őszintén, én elsősorban az illusztrációk miatt érdeklődtem a könyv iránt, s azt kell mondjam, hogy ebből a szempontból egyáltalán nem csalódtam a kötetben. Bölecz Lilla nagyon jól rajzol, a képei tökéletesen visszaadják a hangulatát a történeteknek. El is olvastam vele egy interjút, amiben beszél arról, hogy milyen sokat készül egy-egy megbízásra, s egyáltalán nagyon bejön nem csak a stílusa, de a témák is, amikkel szeret foglalkozni. A mítoszok láthatóan a kedvencei, s ezekhez a történetekhez egyedi képeket készített, amelyek mindegyikében érezhető, hogy alaposan megismerte a hátterét ahhoz, hogy jól vissza tudja adni a monda a hangulatát, na meg beleépítse magának az adott népnek a jellemzőit is, legyen az germán, görög vagy éppen egyiptomi.

Összességében tehát egy igényes kivitelezésű jó kis kötet ez, ami bevezetésnek a mítoszok világába megfelel. Csak sehol se ás elég mélyre, viszont esti meséknek felolvasásra kiválók lehetnek a történetek és felkelthetik az érdeklődést a többi történet iránt. Az illusztrációk azonban mindenért kárpótoltak.

Blogturné

Egy kis varázslat, Egy Kis történelem, egy kis mitológia. Katharina Neuschaefer A világ legszebb mondái című könyve egyszerre szórakoztatja és tanítja a gyerekeket. A gyönyörűen illusztrált kötetet most 5 bloggerünk véleményezi, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy saját példányt.

Fülszöveg

Hogy ki volt Parsifal, Robin Hood, Romulus és Remus, Héraklész, Tell Vilmos, Gilgames, a bolygó hollandi? Na és Ozirisz, a gólem meg Odüsszeusz?

Legendás történetek, eredetmondák és vándormondák hősei ők – életük, tetteik és kalandjaik a világ gazdag mondakincsét gyarapítják.

A széles kitekintést nyújtó válogatás ismert vagy sosem hallott-olvasott mítoszok, legendák és valós történelmi események gyűjteménye. A legszebb északi, kelta, görög-római, germán, egyiptomi, sumer regék és mondák olyan könnyen befogadható, izgalmas olvasmánnyá válnak a kötet lapjain, amely végre gyerekekhez szólóan, gyereknyelven beszéli el az emberiség közös kulturális örökségét.

Kiadó: Naphegy Kiadó
Oldalszám: 208 oldal
Megjelenés: 2018
ISBN: 978-963-47-6020-7
Megrendelés

Nyereményjáték

A világ legszebb mondáiban nem szerepelnek magyar mondák, de a ti feladatotok most az lesz, hogy a képek alapján kitaláljátok, mely híres mondákra gondoltunk. Írjátok be a Rafflecopterbe, hogy mely mondákról van szó.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

12. 01. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 03. Függővég
12. 05. Olvasónapló
12. 07. Könyvvilág blog
12. 09. Könyv és másThis post first appeared on Bare Fit Sweat Proof T Shirts By Chuck Strogish, please read the originial post: here

Share the post

Katharina Neuschaefer: A világ legszebb mondái

×

Subscribe to Bare Fit Sweat Proof T Shirts By Chuck Strogish

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×