Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

De laatste trein naar vrijheid – Meg Waite Clayton

 Titel: De Laatste Trein Naar vrijheid
Auteur:
Meg Waite Clayton
Uitgever:
Harper Collins
ISBN:
978 94 027 0481 5

 Hoewel “De laatste trein naar vrijheid” een fictieve roman is, is hij gebaseerd op de werkelijke kindertransporten onder leiding van Gertruida Wijsmuller-Meijer uit Amsterdam. Ze startte al in 1933 met het redden van kleinere groepjes kinderen. Voor de kinderen was zij ‘tante Truus’.

Verschillende hoofdrolspelers versmolten in één geheel

Wenen, eind jaren ’30 van de vorige eeuw. De vijftienjarige Stephan Neuman, oudste zoon van een rijke en invloedrijke Joodse familie, is een ontluikende toneelschrijver. Stephans beste vriend en metgezel is de briljante Žofie-Helene, een christelijk meisje wiens moeder een progressieve, anti-nazi-krant bewerkt. Wanneer in maart 1938 de Duitsers Oostenrijk binnenvallen verandert hun leven drastisch. Hitler gijpt de macht, zo slaat het noodlot toe.

De vriendschap tussen Žofie en Stephan wordt in het boek prachtig beschreven. Ze verschillen zo qua achtergrond, karakter en religie. Toch staat deze verschillen hen duidelijk niet in de weg bij het opbouwen van een hechte vriendschap op te bouwen. “De laatste trein naar vrijheid” staat boordevol met prachtige passages over deze vriendschap.

“ Žofie veronderstelde dat de muziek hem  had meegevoerd naar zijn wereld van woorden, zoals zij was meegevoerd naar haar wereld van getallen en symbolen. Ze vermoedde dat ze daarom zulke goede vrienden waren geworden. Omdat zijn schrijven hetzelfde was als haar wiskunde, op een manier die ze allebei begrepen, ook al was het niet echt logisch.” (p.79)

Truus Wijsmuller-Meijer

Truus Wijsmuller

Truus Wijsmuller in 1965

De Nederlandse verzetsstrijder Truus zet haar leven op het spel om Joodse kinderen naar veiliger gebied te smokkelen, terwijl landen hun grenzen sluiten.

Mede dankzij de krachtige en liefdevolle steun van haar man Joop, heeft ‘Truus’ vele reizen kunnen maken om kinderen te redden.
Wanneer Groot-Brittannië aangeeft kinderen uit het Duitse Rijk toe te laten, is ‘tante’ Truus vastberaden en dwingt ze toestemming af van de gevreesde SS’er Adolf Eichmann om de kinderen te redden…

Adolf Eichmann geeft een aantal pesterige voorwaarden. Hij vertelt haar dat 600 kinderen in de trein naar Engeland kunnen stappen – niet 599 en niet 601. Nog een belangrijke voorwaarde is dat ze op de sabbat moeten reizen. Hierdoor wordt de redding nog moeilijker te regelen. In een race tegen de klok begeleidt ze Stephan, Žofie en uiteindelijk duizenden anderen kinderen op een levensgevaarlijke tocht naar een onzekere toekomst. Kan ze de kinderen – en zichzelf – in veiligheid brengen?

Geertruida ‘Truus’ Wijsmuller-Meijer is zeker de heldin van de roman. De vrouw van een Nederlandse bankier, ze riskeerde herhaaldelijk haar leven tussen 1938 en 1940 om duizenden Joodse kinderen te helpen redden uit landen die door nazi-Duitsland werden gecontroleerd of bedreigd.

Tijdens één van de vele treinritten zegt Truus deze zin tegen haar metgezel: “‘Mijn vader zei altijd dat moed niet het ontbreken van angst is, maar de beslissing om ondanks je angst door te zetten’. “(p.110)

Hoop

“De laatste trein naar vrijheid” glinstert van hoop: de heldenmoed van gewone mensen die hun eigen comfortabele leven in gevaar brengen om anderen te helpen.

Door de jaren heen heb ik al vele romans over de Tweede Wereldoorlog gelezen en hoewel verhalen in deze periode emotioneel moeilijk kunnen lezen, zal ik ze blijven lezen vanwege het belang dat ik altijd gesteld heb aan het kennen en begrijpen van deze geschiedenis. Ik heb me tijdens het lezen zeer verbonden gevoeld met de verschillende personages. Ik zat als het ware mee met hen op die trein met de angst voor wat nog moest komen.Een grote pluim voor de auteur dat ze over deze gave beschikt. “De laatste trein naar vrijheid” heeft een open einde wat dan  weer ruimte maakt voor het zelf verder invullen van het verhaal. Wie weet misschien zelf een vervolg.

Waardering: 8-/10


Lees “De laatste trein naar vrijheid” zelf!

Het bericht De laatste trein naar vrijheid – Meg Waite Clayton verscheen eerst op Lekker lezen.This post first appeared on Lekker Lezen, please read the originial post: here

Share the post

De laatste trein naar vrijheid – Meg Waite Clayton

×

Subscribe to Lekker Lezen

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×