Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Onverschrokken – Lesley Livingston

Tags: haar fallon niet

Titel: Onverschrokken (Deel 1)
Auteur: Lesley Livingston
Uitgever: Van Goor
ISBN: 978 90 003 5149 7

Onverschrokken” is het derde boek dat ik ben gaan lezen door The Awesome Book Club. De eerste twee boeken, “Eerste Leven en “Hof van Doorns en Rozen”, vielen allebei een beetje tegen, maar waren goed genoeg om mij nieuwsgierig te maken naar de rest van de serie. Ook “Onverschrokken” is het eerste boek van trilogie. Om eerlijk te zijn had ik nog nooit van Lesley Livingston gehoord. De wereld die zij in deze serie lijkt te creëren sprak mij echter wel meteen aan. “Onverschrokken” speelt zich af in het Romeinse Rijk met Julius Caesar als keizer. Op de omslag van het boek staat een dappere gladiatrice. Ik kreeg daardoor meteen zin om mij door deze heldin mee te laten slepen.

Fallon

De hoofdpersoon van dit spannende verhaal heet Fallon. Fallon is de 17-jarige dochter van koning Virico. Al van jongs of aan traint zij met Haar oudere zus om het koninkrijk van haar vader te kunnen beschermen. Dit verandert als haar zus tijdens een veldslag om het leven komt. Fallons vader is bang om Fallon ook kwijt te raken. Fallon ziet de droom om te vechten voor haar koninkrijk langzaam in rook op gaan. Fallon ziet hoe haar hele leven al voor haar wordt uitgestippeld. Ze bereidt zich dan ook voor om met haar goede vriend en stiekeme liefde Maël te trouwen. Dat loopt allemaal net even anders. Ze wordt ontvoerd door slavenhandelaren en meegenomen naar Rome om daar verkocht te worden.

Op de slavenmarkt trekt Fallon de aandacht en wordt ze gekocht door de school “Ludus Achillea”. Dit is een school waar vrouwen tot gladiatrices worden opgeleid. Hier wordt zij vervolgens aan een zware training onderworpen. Ondertussen bloeit er nieuwe liefde, ontstaan er nieuwe vriendschappen en weet Fallon daarnaast menig mede gladiatrice tot haar vijand te maken. Dit alles is bijzaak voor Fallon: zij wil alleen maar wraak nemen op Julius Caesar voor de dood van haar zus. Deze school is haar uitgelezen kans.

Feminisme

Een Young Adult verhaal dat zich afspeelt in het oude Rome zie je Niet zo vaak. Hierdoor was ik dan ook meteen enthousiast. Ook vind ik het heel erg leuk dat het hele boek in het teken staat van vrouwelijke gladiatoren. Er zijn daadwerkelijk bewijzen gevonden dat ook vrouwen in de oudheid gedwongen werden om arena’s tegen elkaar te vechten. Hier is echter zo weinig over bekend, dat in boeken en films vaak op de mannelijke gladiatoren wordt gefocust. De trouw en dapperheid van Fallon liet bij mij een feministische trots borrelen en ik vermoed dat dit zeker een doel was dat Lesley Livingston voor ogen had.

Ook de liefde voor Fallons zus, Sorcha, speelt een belangrijke rol in het verhaal. De dood van haar zus heeft Fallon niet alleen gevormd, maar vormt ook de drijfveer voor haar strijd in de arena. Doordat het grote mysterie dat er rondom Sorchas dood hangt steeds verder ontrafelt wordt, verandert Fallon en in deze verandering wordt je door Lesley Livingston meegenomen. Het is mooi om te lezen hoe op deze manier een jonge meid langzaam volwassen wordt en ontdekt wat voor haar belangrijk is.

Liefde speelt natuurlijk ook een rol in het verhaal. Dit is zowel liefde voor twee verschillende jongens als de liefde voor haar vader en haar overleden zus. Zelf vond ik het erg leuk en origineel dat vooral de laatste twee een prominente rol speelden en die eerste twee iets minder. Natuurlijk wordt Fallon verliefd, zoals elke hoofdpersoon in een Young Adult boek. Er is echter niet meteen sprake van een relatie en een sprookjesachtige happy ending. Misschien komt dit nog in de vervolgboeken, maar ik was in ieder geval blij verrast dat ik niet op deze clichés werd getrakteerd.

Een goed openingsboek

Vooraf wist ik niet zo goed wat ik van dit boek moest verwachten. Ik had er nog nooit van gehoord en ook the Awesome Book Club waardoor ik dit boek ben gaan lezen, leek niet heel erg enthousiast. Het tegendeel bleek voor mij echter waar. Ik vond “Onverschrokken” ontzettend spannend en heb het nauwelijks kunnen wegleggen. Ondanks dat het verhaal een aantal clichés bevatte, waren er genoeg onverwachte gebeurtenissen om de vaart er in te houden en je op het puntje van je stoel te laten zitten.

Ik heb niet genoeg kennis over het Romeinse Rijk om te zeggen dat alles wat Lesley Livington heeft gezegd historisch gezien correct is. Toch kwam het verhaal op mij heel erg realistisch over en was het niet in strijd met de dingen die ik wél weet over die tijden. Wel ben ik benieuwd hoe de rest van de trilogie er uit gaat zien, aangezien er wat mij betreft niet heel veel open eindes waren. Ik hoop dat deze verhalen dan ook niet te vergezocht zullen zijn, maar ik ga ze zeker bestellen!

Waardering: 8/10


Lees “Onverschrokken” zelf!

Koop bij bol.com

Het bericht Onverschrokken – Lesley Livingston verscheen eerst op Lekker lezen.This post first appeared on Lekker Lezen, please read the originial post: here

Share the post

Onverschrokken – Lesley Livingston

×

Subscribe to Lekker Lezen

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×