Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Thank You For Your Service – David Finkel

Auteur: David Finkel
Titel: Thank you for your service
Uitgever: Karakter
ISBN: 9 789 04521 3736

David Finkel heeft op een indrukwekkende manier “Thank you for your service” geschreven over de effecten van de oorlog op de soldaten en hun naasten. Met zijn ironisch bedoelde titel probeert hij mensen wakker te schudden.

Hij beschrijft op Een Betrokken Manier de vele problemen waar de veteranen o.a. tegen aanlopen, zoals paniekaanvallen, ’s nachts badend in het zweet wakker worden, nachtmerries, woedeaanvallen en geldgebrek.

In “Thank You For Your Service”  lees je hoe het de soldaten en hun familie vergaan is, nadat ze van een missie gewond thuiskwamen. Meteen de eerste bladzijde al wordt je geraakt, door het feit dat een uitgezonden soldaat na 8 maanden alle hoop al heeft opgegeven: “ Ik heb totaal geen hoop meer. Duisternis is alles wat ik zie” (p.7)

Op een betrokken manier wordt het leven na de oorlog Van Verschillende Soldaten toegelicht en hier word je niet altijd vrolijk van.

Het is een verhaal vol emoties geworden van soldaten en echtgenotes. Hun zoektocht naar genezing en erkenning voor hun problemen. De levens van verschillende soldaten en hun echtgenotes wordt belicht en dat van Adam in het bijzonder: “Hij was de man, die nooit klaagde en op een dag naar de hulppost liep en om hulp vroeg aan het Sociaal Medisch Team”. (p 9). Adam lijkt uiteindelijk zijn leven weer op de rit te krijgen, maar hij heeft een lange weg te gaan: “Het schuldgevoel overheerst nu zijn hele persoonlijkheid. Hij is een gebroken, goede kerel. Er gaat geen dag voorbij, waarop hij niet denkt aan die tijd, de jongens die we verloren, aan wat we deden, maar het leven gaat door”. (p 15/16)

Adam heeft Pathway Home als programma toegewezen gekregen, een programma, dat in tegenstelling tot andere geen eindtijd kent.  De soldaten worden hier op een niet-militaire wijze begeleidt. Dit programma wordt continue met stopzetten bedreigt door geldgebrek, terwijl de soldaten er baat bij hebben.

De boodschap die David Finkel probeert uit te dragen is, is dat mende motivatie waarom men bij het leger gaat in de gaten moet houden. En vooral dat er goede langdurige hulpprogramma’s moetzen zijn waarop de soldaten terug kunnen vallen. Zorg dat de gewonde soldaten een uitkering hebben en stop met de bureaucratie. Zorg dat er betere hulpprogramma’s komen en stop de geldverkwisting aan dure diners voor belangrijke personen.

Ik vind “Thank you for your service” een goed boek. David Finkel toont zijn betrokkenheid en maakt duidelijk wat PTTS met een mens kan doen. Ook de toewijding van de echtgenotes van soldaten komen aan bod. Toewijding, die ook voor hen tot problemen leidt, doordat ze een andere man thuis hebben gekregen, dan die is weggegaan naar de oorlog.

“Thank You For Your Service” heeft een actueel onderwerp. In Nederland leiden ongeveer 20% van de veteranen aan PTSS. Dit komt namelijk niet alleen bij soldaten voor, maar ook bij mensen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt.

Waardering: 8/10


Lees “Thank You For Your Service” Zelf!

Het bericht Thank You For Your Service – David Finkel verscheen eerst op Lekker lezen.This post first appeared on Lekker Lezen, please read the originial post: here

Share the post

Thank You For Your Service – David Finkel

×

Subscribe to Lekker Lezen

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×